Da den amerikanske regering indførte sine første toldtariffer i begyndelsen af april, var der en reel frygt i Europa for, at de fremskridt, regionen havde gjort med at sænke inflationen og fremme væksten, kunne gå tabt.
Markedets reaktion den 23. maj på truslen om 50 % told på Europa viser, at bekymringen for en handelskrig stadig er levende. Lad os se på tre mulige positive måder at se på den aktuelle krise.
Told kan ramme USA hårdere end Europa
Imidlertid har tilbageslaget fra tolden hidtil ramt USA hårdere end Europa, hvor den amerikanske økonomi gik tilbage i første kvartal af året. Og risikoen for stigende inflation som følge af tolden har afholdt Federal Reserve fra at sænke renterne. Dette står i skarp kontrast til eurozonen, hvor renterne allerede er blevet sænket tre gange i år.
Aktiemarkedsstrømmene har også afspejlet det skiftende sentiment med en stigning i strømme til globale fonde, der udelukker amerikanske aktier. Noget af dette skyldes værdiansættelser, hvor det amerikanske aktiemarked er tæt på fair value baseret på vores estimater. Men det afspejler også en ændring i investeringspræferencer samt performance. Mange store investorer har udtrykt den opfattelse, at den politiske risiko nu er høj i USA, og at det simpelthen giver mening at diversificere ved at øge eksponeringen mod andre regioner.
1. kvartal var en solid regnskabssæson
De europæiske virksomheder klarede sig godt i årets første kvartal. Når vi ser bort fra det negative bidrag fra energisektoren, rapporterede de europæiske virksomheder en indtægtsvækst på over 7 % i forhold til samme periode sidste år. Lad os se nærmere på de enkelte sektorer:
Finans: Renterne falder måske i Europa, men ændringen er sket i et meget langsommere tempo, end økonomerne tidligere havde forudsagt. Og selv om ECB for nylig har sænket renterne til 2,25 %, er renterne i Storbritannien stadig høje i et historisk perspektiv på 4,25 %. Især britiske banker har været i stand til at udnytte denne høje nettorentemargin, dvs. forskellen mellem låneomkostninger og udlånsomkostninger, til at maksimere rentabiliteten.
Industri: Resultaterne har været blandede i denne bredere sektor, men for mange undersektorer som forsvar har øgede udgifter øget ordrebøgerne for etablerede virksomheder som Rheinmetall RHM, hvis fair value-estimat Morningstar for nylig har opgraderet. Virksomheder som Siemens SIE, der er eksponeret over for strukturelle væksttemaer som elektrificering og AI-datacentre, nyder fortsat godt af dette.
Sundhed: Tidligere børsfavoritter som Novo Nordisk NOVO B kæmper for at fastholde deres andel i markedet i lyset af øget konkurrence inden for områder som vægttab. Men for virksomheder som Sanofi SAN og Roche ROG er væksten i nøgleprodukter fortsat stærk, mens salget af nye lægemidler i pipelinen er opmuntrende.
Den økonomiske stemning i Europa er ikke ved at bryde sammen
I lyset af toldens indvirkning nedjusterede 40 virksomheder deres helårsprognoser i regnskabssæsonen. Mange flere virksomheder inden for forskellige industrier, såsom Ryanair RYA og Pandora PNDORA, afviste at give helårsprognoser på grund af den store usikkerhed. En handelsaftale mellem USA og Europa synes langt væk.
Men det mest bemærkelsesværdige ved Europa-Kommissionens seneste undersøgelse er måske, at den ikke viser et totalt sammenbrud i den økonomiske tillid i april, men blot en fortsættelse af den nedadgående tendens, hvor indekset vender tilbage til negativt i 2022.
Måske vil det tage lidt længere tid, før de fulde konsekvenser af toldmeddelelsen fra 2. april og den efterfølgende pause og nu udsigten til 50 % told bliver fuldt ud absorberet af de europæiske virksomheder? Eller kan det være, at de europæiske virksomheders allerede negative syn på erhvervsklimaet ikke kan blive mere negativt?
Forfatteren eller forfatterne ejer ikke aktier i nogen af de værdipapirer, der er nævnt i denne artikel. Læs mere om Morningstars redaktionelle politik.