Om euroområdets inflation: Hvad vi kan forvente os fra juni måned

Økonomerne forventer en nedgang til 2,4% efter stigningen i maj, med fokus på kerneinflationen

Sara Silano 01/07/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Euro money

Markederne ser frem mod inflationstallene for juni, som forventes offentliggjort imorgen, tirsdag den 2. juli. Inflationen ventes at være faldet tilbage til 2,4% sammenlignet med samme måned året før, hvilket er på samme niveau som i april ifølge FactSets konsensusprognose. Priserne steg med 2,6% i maj sammenlignet med for et år siden, hvilket var over økonomernes forventninger.

Kerneinflationen, der viser priser uden energi- og fødevareomkostninger, steg med 2,9% på årsbasis i maj.

"Selvom vi stadig forventer en vis volatilitet i inflationsmålingerne, ville et fald i juni være meget velkomment og bekræfte Den Europæiske Centralbanks beslutning om at sænke renten den 6. juni," sagde Michael Field, europæisk markedstrateg hos Morningstar.

"Måske endnu vigtigere end bevægelsen i den samlede inflation ville være faldet i kerneinflationen, da det er det mål, centralbankerne lægger stor vægt på, idet det fjerner de volatile komponenter som fødevarer og brændstof og giver et mere præcist billede af inflationen."

Tjenesteinflationen er den sidste bastion

I maj var det tjenester, der bidrog mest til den årlige inflationsrate i euroområdet (HICP) (+1,83 procentpoint), efterfulgt af fødevarer, alkohol og tobak (+0,51 pp), ikke-energivarer (+0,18 pp) og energi (+0,04 pp), ifølge den officielle datakilde Eurostat.
Tjenesteinflationen steg fra 3,7% i april til 4,1% i maj, hvilket bekymrer beslutningstagerne.

"Inflationen forventes sandsynligvis ikke at falde før mod slutningen af året på grund af den iboende stivhed i tjenestepriserne," sagde Ombretta Signori, chef for makroøkonomisk forskning og strategi hos Ofi Invest Asset Management, i en kommentar den 24. juni.

"Sideløbende var lønmomentum, en variabel som ECB lægger vægt på, stadig højt i første kvartal (4,7% årligt, sammenlignet med 4,5% i fjerde kvartal 2023). Baseret på ECB's lønprognoseindeks, svar fra virksomheder på ECB's telefonundersøgelser og løndata fra nye jobtilbud, forventer vi, at lønstigningstakten topper omkring 4% i år og ikke normaliseres før 2025."

Hvornår vil ECB igen sænke renten?

ECB bekræftede deres datadrevne tilgang til rentebanen i deres seneste økonomiske bulletin, som blev offentliggjort den 20. juni, så inflationstallene for juni vil blive fulgt nøje.

"Trods fremskridtene i de seneste kvartaler er det indenlandske prispress fortsat stærkt på grund af den forhøjede lønvækst, og inflationen forventes sandsynligvis at ligge over målet godt ind i næste år," udtalte ECB.

Michael Field fra Morningstar tilføjede: "Med ECB, der gennemførte sin første rentenedsættelse i juni, er alle øjne rettet mod inflationstallene for at fastlægge, hvor mange flere rentenedsættelser der vil følge i år. Økonomernes nuværende prognoser peger på to, og det er usandsynligt, at inflationstallene næste tirsdag vil ændre denne forudsigelse."

De seneste prognoser fra Eurosystemets eksperter for både samlet inflation og kerneinflation er blevet revideret op for 2024 og 2025 sammenlignet med prognoserne fra marts. Samlet inflation forventes i gennemsnit at være 2,5% i 2024, 2,2% i 2025 og 1,9% i 2026. Kernepriserne forventes i gennemsnit at stige med 2,8% i 2024, 2,2% i 2025 og 2,0% i 2026.

ECB sænkede renten den 6. juni, men har ikke forpligtet sig på forhånd til en bestemt rentebane.

"Rådets rentebeslutning vil blive baseret på deres vurdering af inflationsudsigterne i lyset af indkomne økonomiske og finansielle data, dynamikken i den underliggende inflation og styrken i den pengepolitiske transmission," skrev ECB i deres bulletin for juni.

Hvad kan presse inflationen op?

Faktorer, der kan øge inflationen, omfatter en større end forventet stigning i lønninger og overskud, men også geopolitiske spændinger, der kan presse energipriser og fragtomkostninger op, samt ekstreme vejrforhold, der kan øge fødevarepriserne.

Goldman Sachs forventer, at euroområdets samlede inflation og kerneinflation vil være henholdsvis 2,7% og 2,6% på årsbasis i december 2024.

"Vi ser, at kerneinflationen i euroområdet vil aftage, da virkningerne af globale forsyningskæder og høje energipriser aftager, om end med visse kortsigtede klebrigheder," sagde bankens analytiker i en note den 18. juni.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser