Federal Reserve ser kun én rentenedsættelse i løbet af 2024

Vi tror, at inflationen vil forbedres, hvilket gør det muligt for Fed at sænke renten to gange i år.

Preston Caldwell 13/06/2024
Facebook Twitter LinkedIn

illustration fed

Federal Reserve forventer nu kun én rentenedsættelse i løbet af 2024. Men deres prognose er sandsynligvis alt for forsigtig, og vi tror, at der vil være to eller flere rentenedsættelser i år.

Som generelt forventet, holdt Fed fast i den føderale fondsrente på et målinterval på 5,25-5,50% ved deres møde i juni. I starten af året forventede markederne, at rentenedsættelserne ville være i fuld gang på dette tidspunkt. Dog er rentenedsættelserne blevet udskudt på grund af en overraskende stigning i inflationen i begyndelsen af 2024.

Af større nyhedsværdi er de nye økonomiske prognoser fra Federal Open Market Committee, som senest blev opdateret ved marts-mødet. Fed forventer nu en føderal fondsrente på 5,1% i december 2024, hvilket indebærer en reduktion med 0,25% fra de nuværende niveauer. I marts forventede Fed derimod en rente på 4,6%, hvilket ville have betydet tre rentenedsættelser.

Fed dot plot

Inflationen steg markant i første kvartal efter at have været dæmpet i anden halvdel af 2023. Kerneinflationen nåede 4,4% på årsbasis i løbet af de tre måneder, der sluttede i marts 2024, sammenlignet med 1,9% på årsbasis i løbet af de seks måneder, der sluttede i december 2023.

Dog er inflationen for nylig begyndt at aftage igen, og kerne-PCE-inflationen faldt til 2,8% på årsbasis i løbet af de tre måneder, der sluttede i maj (vores skøn for maj baseres på KPI-data). Det ser ud til, at en gunstigere miljø for inflationen måske er på vej tilbage, og stigningen i første kvartal kan have været en afvigelse.

Dagens udtalelse fra Fed bekræftede "beskedne yderligere fremskridt mod komitéens inflationsmål på 2%" i løbet af de seneste måneder - en ændring fra "mangel på yderligere fremskridt", som blev bemærket i udtalelsen fra majmødet. Selvom Fed hævede sin prognose for kerne-PCE-inflationen til 2,8% på årsbasis i fjerde kvartal 2024, fra 2,6% ved marts-mødet, forklarer dette til stor del hvorfor centralbanken nu kun kræver en rentenedsættelse i stedet for tre i løbet af 2024.

Det er uklart i hvilket omfang dagens KPI-nyheder afspejles i de seneste prognoser fra Fed. Formand Jerome Powell nævnte, at FOMC-medlemmerne kan ændre deres prognoser efter offentliggørelsen, men at "de fleste" generelt ikke gør det. Ifølge vores beregninger indebærer inflationsprognoserne en kerne-PCE-inflation på cirka 2,5% på årsbasis i løbet af de sidste seks måneder af 2024, hvilket ikke viser nogen fremgang i forhold til de 2,5-2,6% på årsbasis for kerne-PCE-inflationen, som blev forventet i maj.

Vi mener, at dette er for pessimistisk. I stedet forudser vi en kerne-PCE-inflation på 1,7% på årsbasis i løbet af de sidste seks måneder af 2024, hvilket ville skabe grundlag for en årsbasis på 2,4% i fjerde kvartal 2024. Hvis vores inflationsprognose holder stik, bør Fed sænke renten to eller tre gange i løbet af 2024, i stedet for kun én gang. Vi forventer, at den første sænkning vil ske i september.

Fed øgede også deres prognoser for den langsigtede, eller "neutrale", skøn over styrraten til 2,8% fra 2,6% i marts. I flere år havde dette skøn været fastholdt på 2,5%. FOMC-medlemmerne har gradvist genovervejet dette skøn i løbet af det seneste år. Den neutrale føderale fondsrente er et teoretisk begreb, der markerer den rente, der muliggør, at økonomien kan vokse i overensstemmelse med sit potentiale. I en sådan situation bør begge dele af Feds dobbelte mandat (fuld beskæftigelse og 2% inflation) opfyldes på lang sigt.

Forfatteren eller forfatterne ejer ikke aktier i nogen af værdipapirerne, der nævnes i denne artikel. Læs mere om Morningstars redaktionelle politik.

 

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Preston Caldwell

Preston Caldwell  is a senior U.S. economist for Morningstar Research Services LLC, a wholly owned subsidiary of Morningstar, Inc.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser