Cathie Woods ARK ETF'er lanceres i Europa - skal du købe?

ARK Innovation ETF's hovedfond er nu tilgængelig i Europa, og det samme er fonde med fokus på genforskning, kunstig intelligens og robotteknologi.

Valerio Baselli 22/04/2024
Facebook Twitter LinkedIn

ARK's Cathie Wood

Det nyoprettede ARK Invest Europe har i dag lanceret tre aktivt forvaltede ETF'er, der replikerer strategier, som allerede har været tilgængelige i USA i flere år.

Ud over hovedfonden ARK Innovation UCITS ETF (ARKK), er ARK Genomics Revolution UCITS ETF (ARKG) og ARK Artificial Intelligence & Robotics UCITS ETF (ARKI) også blevet børsnoteret på London Stock Exchange, Xetra og Borsa Italiana. Det var forventet efter opkøbet af Rize ETF i oktober 2023.

I vores nylige special om tematiske fonde talte vi med ARK-grundlæggeren Cathie Wood om flere emner, herunder kunstig intelligens, Tesla og bitcoin. Hun antydede, at en ny produktlancering var under opsejling: "Jeg tror, vi vil være i stand til at fremvise de tre porteføljer, som vi er ved at udvikle og faktisk lancere i en ikke alt for fjern fremtid."

Klik her for at se interviewet.

Hvem er ARK's Cathie Wood?

Efter forskellige erfaringer med kapitalforvaltning hos Capital Group og AllianceBernstein var Cathie Wood med til at grundlægge ARK Invest i 2014 med den idé at kombinere aktiv aktieudvælgelse med et billigt og letforvaltet instrument som f.eks. børshandlede fonde.

ARK-fondene fokuserer i høj grad på "disruptive innovation", på nye teknologier, der anvendes inden for forskellige områder. Dette er en investeringsstrategi med høj risiko, som uundgåeligt indebærer høj volatilitet.

Blandt fondenes satsninger bør Nvidia(NVDA) nævnes; den nu hotte aktie blev købt i 2014, da den ikke var på de fleste investorers radar, men derefter solgt i slutningen af 2022 lige før det utrolige rally.

Wood var fra starten positiv over for Tesla(TSLA) med det første opkøb i 2016, før rallyet i 2020 (Tesla er stadig et af de vigtigste navne i porteføljen). Wood har også altid været en stor fan af bitcoin.

Wood er blevet noget af en finansiel rockstjerne i USA takket være de fantastiske afkast, som ARK Innovation ETF opnåede mellem 2017 og 2020. I 2020 steg fonden med 153% og eksploderede i popularitet. Men året efter tabte den 23,4 % og i 2022 endda 67 % af sin værdi.

I februar 2021 forvaltede ARK-fondene over 60 milliarder dollars. På det tidspunkt anslog Forbes Woods personlige formue til omkring 400 millioner dollars. I dag forvalter ARK Invest omkring 7 milliarder dollars.

Kan ARK vælge vinderaktier? Morgenstjernens syn på sagen

"Fonden er mere sårbar end visionær," skriver Robby Greengold, strateg hos Morningstar, i sin analyse af ARK Innovation ETF den 3. april 2024. Fonden får en Morningstar Medalist Rating på Negative.

Ved at fokusere på fem teknologiplatforme, som Cathie Wood mener vil omforme globale økonomiske sektorer - kunstig intelligens, blockchain, DNA-sekventering, energilagring og robotteknologi - skiller denne strategi sig ud med sine dristige satsninger. "Potentialet i disse platforme er overbevisende, men selskabets evne til at identificere vindere og håndtere de utallige risici er ikke så overbevisende," siger Greengold.

Strategien navigerer i det urolige hav af nystartede virksomheder, som ofte lover hurtig vækst, men også dårlige resultater og en usikker fremtid. Morningstar-analytikeren minder os om, at "resultaterne spænder fra ekstraordinære til forfærdelige", og at "succesfuld navigering i dette landskab kræver et forudsigeligt talent, som ARK Investment Management ikke besidder."

Virksomheden har også kæmpet med at udvide og fastholde sit ledelsesteam. Mange er gået videre i årenes løb, herunder to af de længst siddende medlemmer i 2023. Wood er stadig nøglefiguren.

"Det er et problem, at Wood stoler på sine instinkter, når porteføljen skal bygges op," siger Greengold. "De stærkt korrelerede aktiekurser i porteføljen er i modstrid med den tilsyneladende diversificering på tværs af mange sektorer (ifølge konventionelle klassifikationer). I praksis ligner porteføljens eksponering meget en teknologiorienteret fond."

Markedet slår ARK Innovation

Men mens den gennemsnitlige teknologifond er steget med 15 % på årsbasis siden starten af denne strategi i 2014 - hvilket tilfældigvis er det laveste afkast, Wood forventer fra alle beholdningerne i denne portefølje - er ARK Innovation steget med 11,6 % på årsbasis frem til februar 2024.

Kort sagt var det samlede afkast lavere end næsten alle overlevende teknologifonde, og standardafvigelsen (et mål for volatilitet) var højere end alle andre. Den underpræsterede også i forhold til S&P 500, som havde endnu et exceptionelt år i 2023.

Fondens investeringsstil forstærker i høj grad markedsbevægelser. "Typisk underpræsterer den under markedsnedgange, eller når value-aktier er gunstige, som i 2022," forklarer Greengold videre.

"I modsætning hertil har den udmærket sig under markedsopsving, hvor risikotagning på virksomheder med høje prismultipler eller meget usikre fremtider er blevet rigeligt belønnet, som det generelt var tilfældet i 2023, hvor ETF'en steg med 68%."
Siden starten af året har den dog tabt 18% (i dollars, pr. 17. april 2024).

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
NVIDIA Corp947,80 USD2,49Rating
Tesla Inc174,95 USD-1,41Rating

Om forfatteren

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser