Inflationen i euroområdet faldt igen i marts

Nedgangen i den årlige inflation til 2,4% er en positiv overraskelse, siger analytikere forud for Det Europæiske Centralbanks møde næste uge.

Sara Silano 03/04/2024
Facebook Twitter LinkedIn

European Central Bank in Frankfurt

Inflationen i euroområdet faldt til 2,4% på årsbasis i marts, ned fra 2,6% i februar, ifølge Eurostats hurtigskøn, hvilket var mere end økonomernes forventninger.

"Den hurtige statistik for marts viste en inflation på 2,4% på årsbasis, en nedgang på 0,2% sammenlignet med sidste måneds tal. Økonomer havde forventet en uændret læsning måned efter måned, så dagens tal kommer som en positiv overraskelse. Med inflationen nu tæt på ECB's målniveau på 2% vil investorerne blive endnu mere overbeviste om, at rentenedsættelser er inden for rækkevidde," sagde Michael Field, europæisk markedsstrateg hos Morningstar.

Kerneinflationen, som viser priserne uden energi- og fødevareomkostninger, faldt også til 2,9% på årsbasis. I februar lå den på 3,1%.

I marts var de største bidragydere til inflationen i euroområdet tjenester (+4%, stabil i forhold til februar), efterfulgt af fødevarer, alkohol og tobak (+2,7% på årsbasis, ned fra den foregående måned), ikke-energiindustriprodukter (+1,1%) og energi (-1,8%), ifølge Eurostats beregninger.

"Tjenesteinflationen - den største komponent i euroområdets inflationskurv - synes at have stabiliseret sig på 4% på årsbasis, langt over ECB's mål på 2%," sagde Natasha May, global markedsanalytiker hos J.P. Morgan Asset Management.

"Disse priser drives primært af indenlandske lønomkostninger, som forbliver høje takket være stærk lønvækst og svag arbejdsproduktivitet. Selvfølgelig var der nogle gode nyheder i dagens rapport: tidligere fald i råvarepriserne og mere smidige forsyningskæder betyder, at kernevaru-inflationen fortsætter med at aftage, og fødevarepriserne er stadig faldende. Men at stole på volatile råvarepriser for bæredygtig deflation er en risikabel affære - det er arbejdsmarkedet, der driver det underliggende prispres."

Kommer ECB til at sænke renten den 11. april?

Den Europæiske Centralbank holder møde den 11. april, men forventes ikke at ændre pengepolitikken.

"Selvom dagens tal er positive, forventes de sandsynligvis ikke at have væsentlig indflydelse på eventuelle beslutninger om rentesænkninger, med en nylig gennemført Reuters-undersøgelse, der viser, at 90% af de adspurgte økonomer forventer den første rentesænkning i juni. Kun en stor ændring i økonomiske data mellem nu og da vil sandsynligvis ændre denne sandsynlighed," sagde Field.

"ECB forventer, at inflationen falder til 2,3% ved udgangen af året og når sit mål på 2% på et tidspunkt i løbet af 2025. Så en figur på 2,4% i marts ville antyde, at vi faktisk ligger foran målet," tilføjede han.

"Desuden viste kerneinflationen, der renser for volatile komponenter som mad og brændstof, også en nedgang på 0,2% til 2,9% i perioden. Selvom dette var lidt dårligere end forventningerne, går det i det mindste stadig i den rigtige retning. Jo tættere denne figur kommer den hellige 2%-grænse, desto mere sikker vil centralbanken være på, at inflationen virkelig er under kontrol."

J.P. AM's May understregede vigtigheden af løndata. "ECB har sendt et klart signal om, at den første rentenedsættelse kommer i juni. For at imødekomme denne vejledning vil der være behov for mere bevis på aftagende lønvækst - og dermed tjenesteinflation. Hvis ikke, kan markedet blive skuffet," afsluttede hun.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser