Næste bitcoin-halvering: Hvad det betyder for investorer

Den fjerde halvering i bitcoins historie - den første efter ETF-godkendelsen - vil finde sted midt i april. Hvorfor er det vigtigt, og hvordan vil det påvirke værdien af kryptovalutaen?

Valerio Baselli 26/03/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Bitcoin symbol engulfed in flames

Kryptovalutafællesskabets øjne er rettet mod den næste bitcoin-halvering, som er planlagt til midten af april.

Denne begivenhed, der finder sted cirka hvert fjerde år, er den fjerde i bitcoins historie og indebærer, at minerbelønningen, efter godkendelsen af nye blokke tilføjet til blockchain'en, vil blive halveret. Dette vil reducere frekvensen af nye BTC, der injiceres i systemet, da den samlede mængde mined Bitcoin nærmer sig det maksimale træksel på 21 millioner cirkulerende enheder.

Hvad skete der efter tidligere halveringer?

Den første halvering fandt sted den 28. november 2012, efter at de første 210.000 blokke var blevet udvundet. På det tidspunkt blev belønningen reduceret til 25 mønter per nyt blok. Efter yderligere 210.000 blokke faldt belønningen til 12,5 bitcoins den 9. juli 2016 og til 6,25 den 12. maj 2020. Med den kommende halvering vil den falde fra 6,25 til 3,125 BTC. Dette fortsætter frem til 2140, hvor alle 21 millioner tokens vil være i omløb efter den sidste halvering.

Ved at reducere belønningen for at skabe nye blokke på blockchain - en dyr proces, der kræver energikrævende computere - mindskes incitamentet teoretisk set til at producere nye bitcoins. Halveringen har derfor historisk set udløst udbudssokker, som igen har genereret større interesse og spekulation inden for kryptosamfundet.

Generelt set ser det ud til, at halveringen tidligere har udløst prisstigninger. Ifølge forskning fra kryptoskattekonsulenten CoinLedger steg værdien af BTC med henholdsvis 51% og 83% i de seks måneder, der fulgte efter de to seneste halveringer. Naturligvis var værdien af bitcoin på det tidspunkt langt fra det, den er i dag: Ved halveringen i 2016 var en BTC 650 dollar værd, og i 2020 var den 8.572 dollar værd.

Hvorfor denne halvering kan være anderledes

Den aktuelle markedsdynamik, hvor halveringen vil finde sted, er unik i kryptovalutaens historie, hvilket fremkalder en omvurdering af dens potentielle effekter, ifølge en undersøgelse offentliggjort sidste uge af forskningsgruppen for 21Shares, den første udsteder af ETP'er på krypto i Europa.

Forskerne sagde, at effekten af den fireårige halvering gradvist aftog over tid, med hver efterfølgende begivenhed, der førte til en reduktion af væksthastigheden i værdien af bitcoin. For eksempel steg BTC med cirka 5.500% i de fire år efter den første halvering, med cirka 1.250% i cyklen efter den anden halvering og med cirka 700% i den nuværende cyklus. Dette tyder på en stigende modenhed på markedet.

Desuden er bitcoin i øjeblikket tæt på sin hidtil højeste notering, mens den under tidligere halveringer blev handlet 40-50% under tidligere højeste noteringer.

En joker i den nuværende cyklus har været lanceringen af børshandlede produkter for kryptovalutaer. "BTC spot ETF'er viste svimlende handelsvolumener og signalerede betydelig interesse fra traditionelle investorer ved at nå en ny heltidshøjde på over 1 milliard dollar i indstrømninger på en enkelt dag den 13. marts 2024," siger 21Shares.

Endelig hævder forfatterne af studiet, at indtrædelsen af institutionelle aktører ændrer de overordnede "vaner" hos bitcoin-investorer, med langsigtede beholdere, der bliver stadig vigtigere, og mængden af Bitcoin holdt på børser på et femårigt lavt niveau.

"Hvis denne trend fortsætter, ville udbuddet af bitcoins blive stadig mere illikvidt, hvilket ville skabe betingelser for udbudsmangel og dermed en potentiel kraftig prisstigning," siger analytikerne.

21Shares har, ikke overraskende, en optimistisk holdning til bitcoin. Hvad der synes sikkert, er dog, at den nuværende dynamik mellem udbud og efterspørgsel adskiller sig markant fra fortiden.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser