Flash PMI'er: Eurozonens økonomi nærmer sig ekspansion

Den primære bidragyder i eurozonen kom fra servicesektoren, som steg for anden måned i træk i marts efter seks måneders tilbagegang.

Sara Silano 22/03/2024
Facebook Twitter LinkedIn

abstract technology image

I går, den 21. marts, blev "flash" skøn for indkøbschefers indeks (PMI) i Storbritannien og Eurozonen offentliggjort. Disse datasæt følges nøje for tegn på bedring i centrale økonomiske sektorer som produktion og service. De er indledende skøn for den aktuelle måned, der er underlagt revision.

Eurozonens økonomi bevægede sig tættere på at udvide sig i marts ifølge de foreløbige PMI-undersøgelsesdata, som blev leveret af S&P Global i dag.

Den sæsonkorrigerede HCOB Flash Eurozone Composite PMI Output Index steg fra 49,2 i februar til 49,9 i marts, lidt højere end FacSets konsensus og meget tæt på grænsen, der markerer ekspansion fra kontraktion.

"Selvom der blev signaleret en tiende måned i træk med faldende produktion, var marts' tilbagegang kun marginal og den mindste siden sidste juni, hvilket indikerer en næsten stabilisering af aktiviteten. Nye ordrer faldt med den laveste hastighed i ti måneder, og arbejdsopgaver blev nedbrudt med den svageste hastighed i ni måneder," sagde S&P i en note.

Den primære bidragyder i eurozonen kom fra servicesektoren, som steg for anden måned i træk i marts efter seks måneders tilbagegang. HCOB Flash Eurozone Services PMI Business Activity Index steg til 51,1 fra 50,2 i februar. I modsætning hertil faldt produktionen inden for fremstillingssektoren over hele euroområdet for tolvte måned i træk i marts og registrerede endnu en måned med stejl kontraktion. Fremstillings-PMI Output Index lå på 46,8, fra 46,6 i februar.

Forretningsbetingelserne fortsatte med at variere markant fra land til land. "Fortsatte fald i produktionen i Frankrig og Tyskland opvejede en tiltagende optur i resten af eurozonen og pegede på et ujævnt økonomisk billede," sagde S&P Global.

Hvornår vil ECB sænke renterne?

Virksomhedernes tillid til det kommende år steg til det højeste niveau i 13 måneder, takket være forventningen om lavere renter og en moderat stigning i leveomkostningerne. Dog holder globale geopolitiske risici og vedvarende inflation bekymringer om fremtiden for økonomien i live.

Ifølge Cyrus de la Rubia, cheføkonom hos Hamburg Commercial Bank, "det er på tide at give op" med hensyn til en genopretning af fremstillingssektoren i første kvartal. Dog er der "en gnist af håb," fordi virksomheder stadig er optimistiske med hensyn til fremtidig produktion.

Den 20. marts udtalte den europæiske centralbanks præsident, Christine Lagarde, at ECB ikke vil være i stand til at forpligte sig til en vej med rentenedsættelser. Dog sagde Michael Field, europæisk aktiemarkedsstrateg hos Morningstar, at eurozonens svaghed måske er dens styrke, fordi inflationen er faldet hurtigere end i USA, og økonomien sandsynligvis ikke vil vokse overhovedet i 2024. Således er ECB under voksende pres for at handle med renterne ifølge Field.

UK fremstilling - Igen i vækst?

Den overskriftsjusterede S&P Global flash UK PMI sammensatte output indeks faldt marginalt til 52,9 point i marts fra 53,0 i februar. Læsningen indikerer en let nedbremsning i væksten, men den ligger stadig over det 50-punkts mærke, der adskiller vækst fra kontraktion.

Den foreløbige UK services PMI for forretningsaktivitet faldt til 53,4 point i marts fra 53,8 i februar.

Den foreløbige UK fremstillingsoutput indeks steg til et 13-måneders højdepunkt på 50,2 point i marts fra 48,3 i februar, hvilket betyder, at produktionen igen gik i vækst. Den foreløbige UK fremstillings-PMI steg til næsten-neutral 49,9 point i marts fra 47,5 i februar.

Chris Williamson, cheføkonom for virksomhedsaktiviteter hos S&P Global Market Intelligence, sagde: "En yderligere robust ekspansion af virksomhedsaktiviteten afsluttede økonomiens bedste kvartal siden andet kvartal sidste år. Undersøgelsesdataene indikerer, at bruttonationalproduktet i første kvartal stiger med 0,25%, hvilket dermed signalerer en betryggende solid rebound fra den tekniske recession, der blev set i anden halvdel af 2023."

Mens han bemærkede en "opmuntrende" bredbaseret ekspansion med en vedvarende stigning i servicevirksomhedsaktiviteten, tilføjede han: "Dog, mens recessionens bekymringer er aftaget, forbliver inflationen en bekymring. Vedholdende høj servicevirksomhedsinflation har vedvaret ind i marts, forværret af fornyet inflation i fremstillingssektoren."

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser