Inflationen i euroområdet falder igen, ECB-mødet er i fokus

Ingen rentenedsættelse forventes ved det Europæiske Centralbanks møde næste uge, selvom den årlige inflation faldt til 2,8%.

Sara Silano 04/03/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Europe map

Inflationen i euroområdet faldt til 2,6% i årlig takt i februar, ned fra 2,8% i januar ifølge Eurostats hurtige skøn, men højere end økonomernes forventninger. Det forventes, at Den Europæiske Centralbank vil nedjustere inflationsforventningerne på mødet den 7. marts, men lade renterne være uændrede.

"Inflationen i euroområdet fortsatte sin nedadgående tendens i februar, og priserne steg kun med 2,6%, ned fra 2,8% i januar og 2,9% i december. Det var lidt højere end forventningerne om en stigning på 2,5%, men i det mindste bevæger tingene sig i den rigtige retning," sagde Michael Field, europæisk markedsstrateg hos Morningstar.

Kerneinflationen, som viser priser uden energi- og fødevareomkostninger, faldt også til 3,1% på årsbasis. I januar lå den på 3,3%.

I februar var de største bidragsydere til inflationen i euroområdet fødevarer, alkohol og tobak (+4% på årsbasis), efterfulgt af tjenesteydelser (+3,9%), ikke-energi-industriprodukter (+1,6%) og energi (-3,7%), ifølge Eurostats skøn.

"Kerneinflationen fulgte også efter og nåede 3,1%, med denne sats faldende måned for måned siden juli 2023, hvilket bekræfter, at rekordhøje renter virkelig har en mærkbar indvirkning," tilføjede Field. "Samlet set styrker disse tal opfordringerne til ECB om at sænke renterne, måske tidligere snarere end senere."

Vil ECB sænke renten den 7. marts?

Den aftagende prisstigning forstærker spekulationerne om, at Den Europæiske Centralbank (ECB) vil nedjustere inflationsprognoserne ved sit pengepolitiske møde den 7. marts.

De europæiske aktiemarkeder steg efter offentliggørelsen af statistikken.

"Selvom centralbankerne i USA og Europa er tæt på deres respektive inflationsmål, ser de ud til at være tilbageholdende med at sænke renten," sagde Jonathan Gregory, chef for britiske rentebærende aktiver hos UBS Asset Management i en nylig kommentar.

"Vi sagde i januar, at markedspriserne lå foran tidsplanen, når det gælder størrelsen af den rentenedsættelse, der allerede er indregnet for USA og euroområdet indtil sommeren 2024.

"Som vi nævnte, indebærer markedsforventningerne, at både Federal Reserve og Den Europæiske Centralbank vil sænke renten to gange indtil slutningen af juli (forudsat en reduktion på 0,25 procent ved hver lejlighed), sammenlignet med de næsten fire rentenedsættelser, der var indregnet for samme periode for et par uger siden. Den nuværende prissætning virker meget mere rimelig for os."

ECB vil fortsætte med at overvåge løndata. "Efter toppen af pandemien var der ingen betydelig bevægelse på arbejdsmarkedet, og dette drev løninflationen op," sagde Emile Gagna, økonom hos Candriam, som tror, at "Den Europæiske Centralbank vil forblive opmærksom for at sikre, at denne løndynamik ikke bidrager til at destabilisere inflationsforventningerne og øge priserne." Risikoen synes dog at være begrænset ifølge Gagnas prognose.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser