USA's inflation stiger, men rentenedskæringer forventes stadig

Trods en stigning i inflationen i december forventer markeder stadig, at Federal Reserve vil foretage en rentenedsættelse i marts

Sarah Hansen 12/01/2024
Facebook Twitter LinkedIn

illustration of statue of liberty

Langsom fremgang fortsætter med hensyn til inflationen i USA, selvom de generelle prispresser steg i december, viser den seneste rapport fra Forbrugerprisindekset (CPI).

Bureau of Labor Statistics rapporterede, at CPI steg med 3,4% på årsbasis og 0,3% på månedsbasis i december. Det årlige tal var højere end november måneds læsning og økonomernes forventninger på 3,2%. Mere end halvdelen af de månedlige stigninger blev drevet af stigninger i boligomkostninger.

På trods af dette forventes det, at Federal Reserve vil sænke renten i 2024, potentielt allerede ved dens møde i marts.

"Dagens rapport viser, at kerneinflationen i det store og hele forbliver stabil, hvilket burde give Federal Reserve mulighed for at sænke renten i marts," siger Preston Caldwell, cheføkonom for USA hos Morningstar. Han påpeger, at på en årlig basis for de seneste tre måneder lå inflationsraten på 1,8% i december, påvirket af en betydelig nedgang i energipriserne.

Core CPI, som udelader de volatile fødevare- og energipriser, steg med 3,9% på årsbasis og 0,3% på månedsbasis i december. Begge tal var en smule højere end økonomernes forventninger, selvom den årlige kerneinflation nu er faldet under 4% for første gang siden maj.

Den overordnede inflation faldt markant i løbet af 2023, fra 6,4% på årsbasis i januar til lidt over halvdelen af den sats i december. Torsdagens data understreger, at fremskridtet i Federal Reserves kamp mod inflationen kan være lidt langsommere og mere ujævnt i den såkaldte "sidste strækning" end det var for et år siden.

CPI vs Core CPI

 

Data as of December 31, 2023. Source: Bureau of Labor Statistics

Centrale statistikker fra december måneds CPI-rapport

- CPI steg med 0,3% for måneden efter at være steget med 0,1% i november.
- Core CPI steg med 0,3% efter at være steget med samme beløb i november.
- CPI steg med 3,4% på årsbasis efter at være steget med 3,1% måneden før.
- Core CPI steg med 3,9% i forhold til niveauet for et par år siden efter at være steget med    4,0% i november

 

Caldwell tilføjer, at kerneinflationen, som har vist sig at være mere vedholdende end hovedtallet, også har forblivet relativt stabil i løbet af de seneste tre måneder. Kernepriserne steg med 3,3% på en årlig basis for de seneste tre måneder i december, siger han, sammenlignet med 3,4% i november.

Consumer Price Index

 

Data as of December 31, 2023. Source: Bureau of Labor Statistics

Stadig vedholdende boliginflation

En stor del af den nylige vedholdenhed i kerneinflationen kan tilskrives de høje boligpriser, som inkluderer lejepriser og ejerens lignende boligudgifter. "Boliginflationen fortsætter med at være høj," ifølge Caldwell, og nåede 5,1% på en årlig basis for de seneste tre måneder i december. Hvis man udelukker kategorien for boligudgifter, ville kerneinflationen kun have været 2% sidste måned.

Generelt viser målinger af boligomkostninger sig i inflationdata med en forsinkelse. Økonomer forventer bredt, at boliginflationen vil falde i de kommende måneder, når data indhenter de fortsatte fald i lejepriser.

"Kerneinflationen vil vende tilbage til det normale, hvis boliginflationen aftager, hvilket skulle være lige om hjørnet," siger Caldwell, selvom han bemærker, at "den nøjagtige timing er usikker."

Ændring i udvalgte CPI-komponenter

 

Data as of December 31, 2023. Source: Bureau of Labor Statistics

Hvornår vil Federal Reserve sænke renten?

Federal Reserve har signaleret til markederne, at de er nået til slutningen af deres cyklus med rentestigninger. Nu kigger investorer fremad mod rentenedskæringer og forsøger at fastslå, hvornår og hvor ofte de vil komme. Prognoser fra centralbankerne ved deres seneste møde antydede i alt tre rentenedskæringer i 2024, men investorer på obligationsmarkedet forventer mindst fem, ifølge CME FedWatch Tool.

Federal Reserve forventes bredt at lade renten ligge inden for den nuværende målspænding på 5,25% - 5,50% på sit møde senere denne måned. Nogle strateger forventer rentenedskæringer allerede i marts, og obligationsmarkedet er enig. Andre mener, at rentenedskæringer er mere sandsynlige i anden halvdel af året.

Caldwell tilhører marts-lejren og tilføjer, at PCE-inflation - en separat måling af prisstigninger, som Federal Reserve foretrækker - er faldet til 1,9% på årsbasis i løbet af de seneste seks måneder, hvilket er under centralbankens mål på 2%.

Den sunde PCE-inflation indikerer, at selvom torsdagens højere end forventede hovedtal, tror Caldwell stadig, at Federal Reserve sandsynligvis vil sænke renten i marts. "Markederne ser ud til at være enige i vores vurdering," siger han, "med en omtrent to tredjedele implikations sandsynlighed for en rentenedsættelse i marts."

Som altid kan disse forventninger ændre sig afhængigt af økonomiske data i de kommende uger og måneder.

Forventninger til Federal Reserve-mødet i marts 2024

 

Data as of Jan 11, 2024 CME FedWatch Tool

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sarah Hansen  is markets reporter at Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser