Q4 kommunikation: Kapløbet mod 5G er sat i gang – for nogle

Overordnet har kurserne i kommunikationssektoren gjort comeback på det seneste med et market-cap vægtet pris/fair value på 0,87 sammenlignet med sidste kvartals 0,82. Sektoren handler dog stadig med den bredeste rabat relativt til Morningstars fair value.

Facebook Twitter LinkedIn

  • I USA er alle øjne rettet mod kommunikationskommisionen, der evaluerer fusionen mellem T-Mobile og Sprint. Modstandere af aftalen har stillet sig i kø og er begyndt at indgive deres kommentarer til myndighederne.
  • I Europa er operatørerne mere fokuserede på at udbygge fibernetværket og 4G trådløs teknologi frem for at presse på for at få 5G på dagsordenen.
  • På den anden hånd satser operatørerne i Asien på at være i front med udrulningen af 5G for at imødekomme den eksploderende vækst i datatrafikken. China Mobile, verdens største operatør målt på kunder, her som mål at levere 5G service tidligt i 2019.

 

Af Michael Hodel, CFA, Director of Media & Telecom Equity Research.

På tværs af den globale telekom industri har aktierne generelt haft det svært for nylig, selvom markederne i USA fortsat er steget. Det har i nogle tilfælde været selvforskyldt, da investorerne har set negativt på de store opkøb i sektoren – især dem der presser selskaberne væk fra deres kerneforretning inden for telekommunikation. Stigende amerikanske renter har sandsynligvis også ramt prissætningen mere bredt, givet de høje udbytter som mange af telekom aktierne tilbyder, ifølge den konventionelle visdom om at højere renter er negative for udbyttebetalende aktier. Desuden leverer industrien ikke meget i retning af vækst. De fleste telekom-markeder i dag er modne eller nærmer sig dette punkt med hastige skridt, og det betyder, at selv en diskret priskrig i et givent marked kan presse omsætningen. Den skarpe kontrast mellem væksten i telekom og væksten i de teknologi-selskaber, hvis drift afhænger af telenetværket, er næsten med sikkerhed ansvarlig for forskellene på afkastet i de to grupper – især i det nuværende marked.

På trods af disse udfordringer ser vi fortsat værdi i industrien for kommunikationsservice, hvor den gennemsnitlige aktie på market-cap vægtet basis handles med en rabat på 13 procent under vores fair value estimater. Denne værdiforskel repræsenterer en betydelig divergens fra markedet som helhed. På tværs af Morningstars aktiedækning handles den gennemsnitlige aktie med en præmie på 2,3 procent. Tag for eksempel Verizon, der handles til mindre end 13 gange selskabets indtjening (TTM) – til sammenligning handlede selskabet til en multipel på 15 gange for fire år siden på trods af det stærke bull marked sidenhen. Eller Comcast, der handler til mindre end 17 gange indtjeningen (TTE) sammenlignet med 20 gange tidligere. Comcast bundede ud ved 14 gange indtjeningen tidligere i år efter selskabet opgav sit bud på Fox. Udenfor USA har aktiekurserne hos tre af vores favoritter; Telefonica, China Mobile og BT Group alle ramt et 5-årigt lavpunkt i løbet af 2018.

Mens de amerikanske operatører presser på med planer om at indføre den næste generation af trådløs teknologi (5G), tager operatørerne i Europa en mere afstemt tilgang. Istedet fortsætter de europæiske selskaber med at fokusere på den centrale netværksinfrastruktur og udbygger fiberoptik dybere i deres netværk og ruller 4G teknologien ud for at kunne tilbyde konvergerende ydelser såsom mobil, TV, fastnet og bredbånd i én samlet pakkeløsning. Spanien har i lang tid været ledende inden for konvergens med omkring 80 procent af bredbåndskunderne der også tilslutter sig trådløse løsninger fra samme selskab. Frankrig og Tyskland har presset på med konvergens men er ikke kommet lige så langt. Nu begynder selv Storbritannien og Italien, der har ligget langt bagude i feltet, at tilbyde konvergens-løsninger. Bevægelsen mod fiber er delvist et svar på kabelkonkurrence og øget efterspørgsel fra forbrugerne på hurtigere hastigheder.

Telefonica TEF
Stjerne rating: 5 stjerner
Economic moat: Narrow
Fair value estimat: 15,00 USD
Fair value usikkerhed: Høj
5-stjernet pris: 9,00 USD

Telefonica leder det europæiske kommunikationsmarked mod kombinerede tjenester, hvor bredbånd, TV, mobil og fastnet kombineres i én samlet pakkeløsning. Desuden lægger Telefonica et omfattende fibernet for bedre at kunne konkurrere med kabeloperatørerne om at udbyde hurtigt bredbånd. Telefonica opkøbte E-Plus i Tyskland og GVT i Brazilien, hvilket styrker dets position i begge lande og giver mange muligheder for omkostningsbesparelser. Vi mener ikke, markedet har indregnet, hvor velpositioneret selskabet er, eller de muligheder der er for at forbedre marginerne. Derfor handles aktien nu med en discount på 30 procent i forhold til vores fair value-estimat. Læs vores tidligere analyse af Telefonica på Morningstar.dk.

Michael Hodel, CFA, har ingen positioner i de ovennævnte værdipapirer.

---

© Morningstar 2018. Alle rettigheder reserveret. Medmindre andet er angivet i en særskilt aftale, må denne rapport kun anvendes i det land, hvor den oprindelige distributør er fra. De i rapporten indeholdte informationer, data, analyser og meninger udgør ikke investeringsvejledning; de er udelukkende beregnet til informative formål og er derfor ikke et tilbud om køb eller salg af værdipapirer, ligesom der heller ikke garanteres for deres korrekthed, fuldstændighed eller nøjagtighed. De meninger, der her gives udtryk for, er formidlet på datoen herfor og kan ændres uden yderligere varsel. Med undtagelse af hvor andet kræves af lovgivning, hæfter Morningstar ikke for nogen beslutninger i forhold til handel, erstatning eller andre tab, der kan tilskrives eller er relateret til oplysninger, data, analyser eller anskuelser eller deres brug. De heri indeholdte oplysninger tilhører Morningstar og må ikke gengives, hverken helt eller delvist, eller bruges på nogen måde uden Morningstars forudgående, skriftlige samtykke. Investeringsanalyserne udarbejdes og udsendes af datterselskaber til Morningstar, Inc., herunder men ikke begrænset til Morningstar Research Services

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Analysts   -

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser