4-stjernede Telefonica er en af Morningstars stærkeste køb

Vores værdiansættelse af det spanske teleselskab Telefonica og dets narrow moat gør selskabet til en af de mest attraktive investeringer vi dækker. Med fair value på 13 euro ligger aktien i dag 30 procent under vores estimat.

Telefonica SA TEF|ES

Fair Value Estimat: 13,00 EUR

Morningstar Rating: 4 Stjerner

Aktuel Kurs: 9,05 EUR

Pris/Fair Value: 0,70

Economic Moat: Narrow

Telefonica har en ledende position på flere markeder
Telefonica er den førende teleudbyder i Spanien, og sammen med America Movil én af to dominante spillere i Latinamerika. Takket være opkøbet af det tyske teleselskab E-Plus, er Telefonica den største udbyder af trådløst mobilnetværk i Tyskland. Selskabet er også den næststørste trådløse udbyder i Storbritannien.

Udover dets størrelse, som giver Telefonica skala ved at sprede de faste omkostninger ud på et større antal kunder, er vi begejstrede for selskabets strategiske kurs mod pakkeløsninger, hvor fastnet, bredbånd, betalings-TV og trådløs mobiltelefoni sælges som én samlet pakke til kunden. Telefonica har løbet forrest i denne udvikling og er derfor velpositioneret til at drage fordel af den voksende trend. Vi mener, at Spanien er det land, der er længst i omskiftningen - primært drevet af Telefonica. 

Selskabet har også ledet vejen ved at lægge fibernet for at øge hastighederne på internettet, og bevægelsen mod fiber, mener vi, vil være en af de store temaer i europæisk telekom over de kommende år. Dets fibernet i Spanien spænder nu over mere end 15 millioner grunde, som er betydeligt flere end hvad konkurrenterne, Vodafone og Orange, regner med at nå i landet i 2017. Vi mener, Telefonicas position i Spanien lægger grundlaget for fortsat langsigtet vækst. 

Udover det spanske marked mener vi, at opkøbet af E-Plus i Tyskland og Global Village Telecom (GVT) i Brasilien styrker Telefonicas aktiviteter i disse lande. I Tyskland er Telefonica nu en af de største udbydere af trådløs, og i Brasilien har selskabet evnerne til at overføre sin strategi fra Spanien med kombinerede løsninger over hele landet. Begge opkøb giver også væsentlige muligheder for at minimere omkostningerne i de opkøbte virksomheder. 

Selvom vi gerne så Telefonica frasælge sine aktiviteter i Storbritannien for at træde ud af det mere konkurrenceprægede marked og reducere sin gæld, er dette stadig en god forretning. BT Group, der er en af de britiske konkurrenter, bevæger sig tilsyneladende langsommere mod pakkeløsninger, end vi havde ventet efter de opkøbte et stort britisk teleselskab, og dette forbedrer mulighederne for Telefonicas britiske brand, O2. Vi mener også, at selskabet har andre muligheder for at reducere sin gæld, selvom ingen af dem er lige så oplagte som at sælge O2. 

I resten af Latinamerika - uden for Mexico hvor America Movil dominerer - præsterer Telefonica fortsat stærkt. Selskabet er velpositioneret, og vi kan ikke se, hvordan dette skulle ændre sig. 

Telefonicas konkurrencefordele værner om forretningen
Telefonica er en af de største teleoperatører i verden og dominerer hjemmemarkedet, Spanien, med markedsandele på omkring 60 procent i fastnettelefoni, 44 procent i bredbånd og 31 pct. i trådløs telefoni. På mange latinamerikanske markeder for trådløs mobiltelefoni deler Telefonica et duopol med America Movil, og de to giganters markedsandele gør det svært før nye spillere at indtrænge på markedet med håb om at kunne konkurrere og tjene penge samtidig. 

Telefonicas marginer i Spanien er nogle af de højeste i Europa, og derudover tillader selskabets størrelse at det kan få bedre priser på telefoner og udstyr end mindre konkurrenter.

Samlet set kan Telefonica drive en forretning med lavere omkostninger end konkurrenterne og få flere penge på bundlinjen. Dette, mener vi, giver selskabet en moat. Vi er dog bekymrede for konkurrencefordelenes bæredygtighed over 20 år, og derfor mener vi, at selskabets moat er smal (narrow) frem for bred (wide).

Bulls siger

  • Historisk har Latinamerika givet Telefonica nogle af de højeste vækstrater sammenlignet med de europæiske konkurrenter. Dog har væksten sat tempoet ned, og på det seneste er de latinamerikanske valutaer faldet hurtigere over for euroen, end omsætningen fra Telefonicas aktiviteter i det latinske har kunnet vokse. 
  • Telefonica leder markedet i bevægelsen mod kombinerede tjenester med fastnet, mobiltelefoni, bredbånd og betalings-TV i én samlet pakkeløsning.
  • Telefonicas tyske datterselskab har opkøbt E-Plus, hvilket gør det til den største trådløse udbyder i landet målt på antal abonnenter.


Bears siger

  • Svingende valutaer i Latinamerika kan neutralisere væksten for det spanske moderselskab. Det fremgår bl.a. af adskillige devalueringer af den venezuelanske bolivar og de seneste udsving i den argentinske og colombianske pesos og den brasilianske real. 
  • America Movil er en veldreven konkurrent i Latinamerika, og modsat Telefonica har selskabet styr på sin gæld og en stærk balance. 
  • Opkøbene af to store teleselskaber i Tyskland og Brasilien har endnu en gang pumpet Telefonicas gældsniveau højt op, hvilket begrænser selskabets finansielle fleksibilitet. 

 

Alle estimater, kurser og vurderinger er pr. 7. august 2017 (kursdata pr. 1/9) af Allan C. Nichols, CFA, Morningstar Equity Analyst. Allan C. Nichols ejer ikke aktier i de nævnte værdipapirer.

---

©2017 Morningstar. All rights reserved. The information, data, analyses, and opinions contained herein (1) are proprietary to Morningstar, Inc. and its affiliates (collectively, “Morningstar”), (2) may not be copied or redis­tributed, (3) do not constitute investment advice offered by Morningstar (4) are provided solely for informational purposes and therefore are not an offer to buy or sell a security, and (5) are not warranted to be accurate, complete, or timely. Certain information may be self-reported by the investment vehicle and not subject to independent verification. Morningstar shall not be responsible for any trading decisions, damages, or other losses resulting from, or related to, this information, data, analyses or opinions or their use. Past performance is no guarantee of future results.

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Telefonica SA7,38 EUR0,00
Telefonica SA ADR8,34 USD0,12

Om forfatteren

Morningstar Equity Analysts  Morningstar stock and fund analysts cover 2,000 mutual funds, 2,100 equities, and 300 exchange-traded funds.