Sagen er Guld

Guldpriserne er i top, og vil man med på vognen, så er det faktisk ikke svært at blive medejer af en guldmine.

Facebook Twitter LinkedIn

I takt med at guldpriserne er skaleret til nye højder i de senere år er fusionsaktiviteten blandt selskaberne i guldminebranchen så småt tiltaget. Behovet for nye guldreserver gør det interessent for guldselskaberne at opkøbe eller slå sig sammen med konkurrenter frem for at udvikle nye guldfelter. Vi sætter fokus på guldbranchen.


Den oplagte kandidat

En af de primære årsager til at et guldmineselskab er interesseret i at overtage en konkurrent er at udvide dets guldreserver. I takt med at eksisterende reserver gradvist tømmes efterhånden som guldet udvindes opstår behovet for at genopbygge guldreserverne. Gode guldreserver er en forudsætning for at produktionen kan fortsætte, og behovet er særligt akut for store guldselskaber, som typisk nedbryder reserverne i hastig fart. Mens guldreserverne kan udvides ved hjælp af enten skovle eller checkhæftet, så foretrækker mange aktører at købe sig til nye reserver set i lyset af de betydelige kapital- og tidsmæssige investeringer samt yderst usikre udsigter, som er knyttet til nyudforskning.

En af de seneste års større virksomhedshandler i guldbranchen blev indledt med australske Newcrest Mining, der forlængede deres overtagelsestilbud på Lihir Gold i maj i år, som på daværende tidspunkt var vurderet til 8,8 mia. dollars. Der er flere grunde til, at Lihir er attraktiv for Newcrest. Virksomheden driver i fornem stil Lihir Island minen, som gemmer på 31 millioner ounce i guldreserver. Lihir er en billig producent, der sikrer, at det kombinerede Newcrest-Lihir selskab vil forblive blandt branchens mest omkostningseffektive guldselskaber.

De fleste af Lihir's reserver er placeret i Papua Ny Guinea, et land, hvor Newcrest også har betydelig minedrift. De tætte nærliggende aktiviteter har uden tvivl øget Newcrest interesse for Lihir, da selskabets eksisterende infrastruktur og erfaring med at arbejde i Papua Ny Guinea kan udnyttes på fordelagtig vis.

En anden overtagelse var Eldorado Gold's køb af Sino Gold tilbage i december sidste år. Købet fordoblede næsten Eldorado's guldreserver og bidrog også til at konsolidere virksomhedens aktiviteter i Kina, eftersom at Eldorado kunne supplere sin egen Tanjianshan mine med to nye i landet.

Et noget bemærkelsesværdigt aspekt af handlen var, at Eldorado allerede ejede omkring 20 pct. af Sino før det afgav sit bud. Ifølge Morningstars aktieanalytikere er det et mønster der ofte ses. Større guldselskaber vil ofte købe aktier i en interessant konkurrent, eller indlede et samarbejde omkring minedrift og udviklingsprojekter forud for et egentligt bud. Det giver et bedre beslutningsgrundlag for om selskabets skal opkøbes eller ej.


Potentielle opkøbskandidater?

Vores analytikere ser en tendens til at guldselskaber af er attraktive opkøbsemner, hvis de har en vis størrelse kombineret med omkostningseffektive miner og beliggende nær en potentiel bejlers eksisterende miner. Større guldselskaber, som ejer en betydelig aktiepost i eller har et joint venture samarbejde med et mindre guldselskab, kan også være et forvarsel om et kommende køb.

Kinross Gold, et stort guldmineselskab, ejer mange af sine aktiviteter i fællesskab med andre af branchens større spillere, herunder Barrick Gold, som er den største i branchen. Kinross og Barrick har knyttet tætte bånd i de seneste år og samarbejder om at udvikle den massive Cerro Casale guldmine. Kinross nyder godt af enorme guldreserver og lave produktionsomkostninger og er dermed et oplagt opkøbsmål. Men selv for en industrigigant som Barrick vil Kinross være en stor mundfuld, da Barrick er nødt til at afsætte betydelig kapital til at udvikle sine egne mega-projekter som Pueblo Viejo og Pascua-Lama. Barrick har netop køb ekstra 25% af aktierne i Cerro Casale projektet fra Kinross for mere end 470 mio. dollars, og en mere oplagt mulighed er, at Kinross sælger sin resterende ejerandel i projektet.

En måske mere sandsynlig opkøbskandidat er IAMGold, som driver flere vestafrikanske guldminer sammen med AngloGold Ashanti og Gold Fields. IAMGold har også minedrift i Latinamerika og Canada, og minerne drives omtrentlig til branchens typiske omkostningsniveau. Ikke desto mindre er virksomheden langt mere effektiv end både AngloGold eller Gold Fields, som er tynget af høje omkostninger fra de sydafrikanske miner. Begge selskaber har ytret ønske om at sprede deres mineaktiviteter ud over flere regioner end bare Sydafrika. Her kunne et køb af IAMGold være en god start.

Efter vores brancheanalytikers opfattelse vil IAMGold været et godt match til AngloGold, som også allerede driver aktiviteter i Mali og Ghana, to lande, hvor IAMGold også har en betydelig tilstedeværelse. Men visse finansielle udfordringer for AngloGold kan bremse et evt. opkøb til trods for et ellers oplagt match.


Sydafrika urentabel

En sidste overtagelseskandidat er Harmony Gold, der ejer flere sydafrikanske miner samt nogle aktiviteter i Papua Ny Guinea. Mens Harmony's produktionsomkostninger ligger langt over gennemsnittet i branchen på grund af aktiviteterne i Sydafrika, er driften i Papua Ny Guinea langt mere attraktivt med lave produktionsomkostninger og fremragende vækstpotentiale. I betragtning af Newcrest’s tidligere interesser i Papua Ny Guinea kan de ende med at købe Harmony's aktiviteter her. Men et decideret bud på hele selskabet er nok usandsynligt i betragtning af at Harmony's drift uden for Papua Ny Guinea ikke er særlig attraktiv.

Selvom der for nylig har været øget konsolidering inden for drift af guldminer bør dette ikke være den primære begrundelse for at investere i branchen. Investorerne bør efter vores brancheanalytikeres opfattelse i højere grad fokusere på producenter med relativt lave produktionsomkostninger - som kan hjælpe dem med at forblive rentable, selv om guldpriserne falder tilbage fra de nuværende høje niveauer - og sunde guldreserver, der skal sikre en vedvarende minedrift i det lange løb.

Guldmine selskaber Selskabets børsværdi (mio. DKK) Guldreserver (mio. oz.) 2009 omk. (USD pr. oz.)
Kinross Gold 62.095 51 437
IAMGold 35.882 15 461
Harmony Gold 25.826 48,2 583
Barrick Gold 238.078 139,8 466
AngloGold Ashanti 87.312 71,4 534
Gold Fields 56.488 78,9 538
Newcrest Mining 84.963 42,8 350
Branchegennemsnit 489
Guldmine Joint Ventures Joint Venture Beliggenhed JV Partner
Kinross Gold Round Mountain Minen USA Barrick Gold
Cerro Casale Chile Barrick Gold
IAMGold Sadiola Minen Mali AngloGold Ashanti
Yatela Minen Mali AngloGold Ashanti
Tarkwa Minen Ghana Gold Fields
Damang Minen Ghana Gold Fields
Harmony Gold Hidden Valley Minen Papua Ny Guinea Newcrest Mining
Wafi-Golph Papua Ny Guinea Newcrest Mining
Her kan du blive medejer af guldminedrift - 5 fonde med flest penge i guldmineakiter
Fond Vægt i pct. af portefølje
LD Invest Kontra 7,8
LD Invest Value Aktier 3,8
Independent BasicEnergy Global 1,4
LD Invest Aktier 1,3
Danske Invest USA Valutasikret 1,3

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings