Er kinesiske aktier igen interessante?

Det upopulære og underpræsterende aktiemarked kunne vise tegn på en vending

Valerio Baselli 07/05/2024
Facebook Twitter LinkedIn

Dragon in China

Det kinesiske aktiemarked har udviklet sig dårligere end de globale finansmarkeder i mere end tre år, men der er tegn på, at de økonomiske udsigter forbedrer sig. Vi undersøger, hvad der taler for en ny investering i Kina.

Kinas bruttonationalprodukt voksede med 5,3% i første kvartal 2024 sammenlignet med året før, en præstation, der oversteg markedets forventninger og endda det allerede ambitiøse mål, som regeringen i Beijing havde sat.

For et par år siden ville sådan et tal næsten være gået ubemærket hen, men i dag skaber det overskrifter, fordi det bekræfter modstanden i verdens næststørste økonomi efter en lang periode med tørke.

"Den kinesiske økonomi er i stand til at opleve en positiv udvikling med den fortsatte implementering af den ekspansive politik og regeringens forpligtelse til at gøre alt for at stimulere væksten," siger Xiaolin Chen, leder af den internationale afdeling hos KraneShares.

Har Kinas økonomi formået at vende? Ifølge markedsovervågere er det stadig for tidligt at vurdere.

"Selvom året startede godt, har det Nationale Statistikbureau påpeget, at grundlaget for dragens økonomiske vækst endnu ikke er solid," kommenterer Richard Flax, Chief Investment Officer hos Moneyfarm, der peger på de udfordringer, den kinesiske økonomi stadig står overfor, "herunder deflationsrisikoen og den dybe krise i byggeindustrien midt i kollapset af priserne på nye huse og retssager mod kinesiske murstenkæmper."

Kinesiske aktier halter bagud i verdensudviklingen

I cirka tre et halvt år har det kinesiske aktiemarked udviklet sig markant dårligere end de globale finansmarkeder, herunder markederne i andre udviklingslande. Der er mange grunde til dette: coronavirus-pandemien og de efterfølgende nedlukninger, sammenbruddet i ejendomssektoren, gældsbyrden, de geopolitiske spændinger med Taiwan og USA, eksportkrisen og kapitalflugten fra udenlandske investorer.

Ved udgangen af 2022 begyndte Kina endelig at bevæge sig væk fra sin nulrente-politik og forudsagde optimistisk en robust genopretning af forbruget, mens Amerika stadig blev plaget af inflation over målet og stigende renter. Kort sagt havde den økonomiske og sociale åbning i Beijing fået mange til at forvente det længe ventede vendepunkt, men det indtraf ikke. I 2023 steg S&P 500 med 22%, mens CSI 300 Index mistede 13% (i euro).

En tyk sky af pessimisme hænger nu over det kinesiske aktiemarked. Morningstar China Index NR har fra slutningen af januar 2021 til slutningen af marts 2024 mistet 42% af sin værdi, mens Morningstar Global Markets Index gjorde præcis det modsatte (+40%) og Morningstar Emerging Markets Index var let positiv (+4%; tal i euro).

Som følge heraf handles kinesiske aktier til vurderinger, der ikke er set i næsten et årti. Ifølge CEIC er pris/indtjening-forholdet på Shanghai Stock Exchange så lavt som det ikke har været siden slutningen af 2014. Derudover er kinesiske aktier ifølge Morningstars Global Market Barometer for øjeblikket undervurderet med 31% sammenlignet med deres retfærdige værdi (baseret på de aktier, der er analyseret af Morningstar).

Kina - Uinvesterbar eller upopulær?

Og lige her deler markedet sig mellem dem, der anser det kinesiske marked for at være en for god kontrarian-chance til at gå glip af, og dem, der kun betragter det som en værdifælde.

"Listen over grunde til ikke at gå ind er ikke kort," kommenterer Tom Stevenson fra Fidelity International i en note.

"Den kinesiske forbruger er kommet ud af Covid-æraen og har lidt lyst til at bruge de penge, han havde lagt til side under sin tvungne isolation. Det er ikke svært at forstå, når man tænker på, at ungdomsarbejdsløsheden er omkring 16%. Samtidig fortsætter ejendomssektoren, der kunne udgøre 30% af bruttonationalproduktet (BNP), hvis man inkluderer de tilknyttede aktiviteter som forsikring, salg af husholdningsapparater og andre tilknyttede tjenester, med at se ud som en langsomt tømmende boble."

Derudover kommer en ugunstig demografisk udvikling: I 2023 vil dødsfaldene for andet år i træk overstige fødslerne, hvilket antyder, at Kinas befolkning skrumper og bliver ældre. "Kaldet 'Japaniseringen af Kina' kan være overdrevet, men økonomien bliver nødt til at blive massivt mere produktiv for at modstå de demografiske vinde i de kommende år," fortsætter Stevenson.

Bedre virksomhedsindtjening i Kina

Kort sagt, hvis en stor del af de internationale handlere anser Kina for "uinvesterbar", kunne der være gode grunde til det. Og faktisk er de globale investeringsstrømme enige i dette, da investorer på verdensplan har trukket 18,2 milliarder dollars ud af åbne kinesiske aktiefonde i løbet af de sidste 12 måneder.

Men ikke alle deler denne opfattelse. Kina er stadig verdens næststørste økonomi, huser stadig en tredjedel af verdens produktionskapacitet, genererer 18% af det globale BNP, udgør 16% af alle børsnoterede virksomheder og 20% af den samlede markedsværdi.

"Vurderinger kan nogle gange være lave af visse årsager, men i dette tilfælde synes vurderingerne af kinesiske aktier at være løsrevet fra de fundamentale data," siger Chen fra KraneShares.

"Vi observerer, at indtjeningen for kinesiske virksomheder fortsat forbedres, men deres præstation og pris/indtjenings-forhold (P/E-ratio) opfører sig ikke tilsvarende. Dette tyder på, at makroøkonomiske faktorer påvirker den nuværende trend. Hvis det makroøkonomiske miljø forbliver stabilt, og virksomhedernes likviditet stiger, hvilket understøtter virksomhedsvæksten, er der potentiale for en markant omvurdering af disse vurderinger."

Argumentet for aktiv forvaltning i Kina

En note fra ledelsesteamet hos Plenisfer Investments SGR understreger vigtigheden af aktiv forvaltning med en selektiv tilgang.

"I Kina kan der findes utrolige muligheder, men de skal håndteres med forsigtighed.

"Historien lærer os, at det ikke virker at investere passivt i Kina, og at kvaliteten af virksomhederne i indeksene er meget heterogen. Der er mange muligheder i Kina, men kun hvis du foretager den nødvendige research for at finde ud af, hvor værdien ligger. I en tid hvor mange internationale investorer har opgivet Kina, er betingelserne gunstige for dem, der stadig er villige til at gøre arbejdet."

Og faktisk, i denne artikel forklarer vi, hvorfor mange ETF'er i kategorien kinesiske aktier har en neutral eller negativ Morningstar-rating."

Ifølge Tessa Wong, ekspert i kinesiske aktier hos Allianz Global Investors, vil USA's forsøg på at begrænse Kinas teknologiske udvikling føre til øget fokus på opbygning af indenlandske kapaciteter i nøglesektorer, ikke mindst fordi landet "skal finde erstatningsvækst på andre områder, især i overgangen til højere værdiskabende, mere innovationsdrevne sektorer".

Faktisk mener Wong, at Kina befinder sig i en relativ tidlig fase af overgangen til en ny model, der er baseret på innovation og udvikling af ny teknologi. "Og netop i disse sektorer finder vi ofte nogle af de mest attraktive muligheder, især nu hvor mange aktier er blevet reduceret til mere attraktive vurderinger."

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser