Hvorfor er det britiske aktiemarked på rekordhøjder?

Fondforvaltere er optimistiske om, at den seneste stigning på det britiske aktiemarked kan opretholdes, men som det hedder, "én svale gør ingen sommer".

Christopher Johnson 23/05/2024
Facebook Twitter LinkedIn

UK Stock Exchang

Det britiske aktiemarkedsrally har overrasket mange, med FTSE 100 og Morningstar UK, der ramte rekordhøje niveauer i de seneste uger. Flere faktorer driver stigningerne, herunder en forbedring af økonomien, genoplivning af M&A-aktiviteter og faldende inflation.

Her taler vi med fondsforvaltere, der fokuserer på Storbritannien, og ser på de nøgleaktier, der står bag genopretningen.

Hvilke aktier har drevet Storbritanniens bull-marked? 

I løbet af de sidste seks måneder har Rolls-Royce Holdings (RR) været den førende drivkraft bag FTSE-gevinsterne.

Aktien, et fremtrædende navn inden for industrien, steg med 82,03% i løbet af den tid og nåede en rekordhøjde på 432,4p og er nu foran Morningstar-analytikernes Fair Value Estimate på 380p.

Antofagasta (ANTO), det London-baserede chilenske kobbermineselskab, kommer tæt på andenpladsen med en stigning på 61,06% i aktiekursen i samme periode. Det er steget fra et lavt niveau på £14,17 til det nuværende høje niveau på £22,73, mens virksomheden fortsætter med at nyde godt af de høje kobberpriser.

NatWest Group (NWG), den britiske bankstøtte, hvis 2023 ikke ligefrem var kendetegnet ved strålende nyheder, hjalp også med at øge FTSE 100, idet selskabets aktiekurs steg med 55,04% i løbet af de sidste seks måneder. Den nuværende pris ligger på 316,60p, væsentligt over Morningstar-analytikernes Fair Value Estimate på 280p. Da banker har haft gavn af højere rentesatser, har ideen om, at disse vil forblive "højere i længere tid", hjulpet britiske banker, der tjener på den stigende omkostning ved forbruger- og boliggæld.

Byggeselskaber er også steget i år, da økonomiske forhold forbedres, og udviklere forventer rentenedskæringer og en potentiel ændring af regeringen, der kunne medføre en afslapning af planlægningsreglerne.

Et bæredygtigt skift mod britiske aktier?

Abby Glennie, vicechef for mindre virksomheder hos abrdn, hovedforvalter af abrdn UK Mid-Cap Equity-fonden og medforvalter af abrdn UK Smaller Companies, mener, at FTSE's gevinster afspejler en global stemningsændring til fordel for Storbritannien.

"Strømmene er forbedret til det britiske marked og britiske sektorer," siger hun.

"En masse af fondsforvalternes undersøgelser har placeret Storbritannien tilbage mod de mest foretrukne områder. Folk kom fra meget lave niveauer af tildeling, men nu siger de, at Storbritannien er stedet at placere dine penge."

Overdreven positivitet omkring den amerikanske økonomi er også begyndt at aftage, siger hun, da inflationen hænger og markederne udsætter timingen af rentenedskæringer. Dette er endnu en faktor, når investorer genovervejer argumentet for at investere på det britiske aktiemarked.

"En af de negative sider, Storbritannien har fundet de seneste år, er, at det ikke har haft den store eksponering for kunstig intelligens, som det amerikanske marked har haft. Men vi er nu på et godt tidspunkt i cyklussen, hvor en god del industrielle og indenlandske cykliske aktier nu løfter hele det britiske marked," fortsætter hun.

Hvorfor stiger det britiske aktiemarked?

Laura Foll, porteføljeforvalter hos Janus Henderson og manager for Henderson Opportunities Trust (HOT), Lowland Investment Company (LWI) og Janus Henderson UK Equity Income and Growth, siger, at en bredere konsolidering delvist forklarer stigningen.

"Velkendte navne" er nu til salg for sultne konkurrenter.

"Vi ser overtagelser på tværs af hele det britiske marked og på tværs af en hel række forskellige sektorer, og de er i stigende grad også store virksomheder," siger hun.

"Førhen så vi, at ret mange mindre virksomheder blev budt på. De går ofte under radaren. Men nu ser vi velkendte navne, som pludselig [er fair spil]."

Sådanne bud bliver ikke altid accepteret. Et sådant foreslået handel drejede sig om den britiske multinationale minedriftsgigant Anglo American (AAL), som for nylig afviste et bud på 34 milliarder pund fra konkurrenten BHP Group (BHP). Situationen synes ikke at have skadet dens aktiekurs: aktierne i virksomheden er steget med 18,6% i løbet af de sidste seks måneder, mens investorer prissætter udsigten til, at flere potentielle købere går ind i kampen.

Papirpakningsmærket DS Smith (SMDS) har dog accepteret en overtagelsesaftale på 5,8 milliarder pund fra sin større amerikanske rival International Paper (IP). Og over i FTSE 250 er det sandsynligt, at ejeren af Royal Mail, IDS (IDS), også vil acceptere et overtagelsesbud på 3,5 milliarder pund fra den tjekkiske milliardær Daniel Kretinskys EP Group.

En genoplivning af det britiske aktiemarked?

Men der er også sket noget af en materiel ændring. Cirka 25% af de børsnoterede britiske virksomheders omsætning stammer fra den britiske indenlandske økonomi. Forbedringer på jorden viser sig nu i aktiekurserne.

"Husk: cirka tre fjerdedele af indtægterne kommer fra udlandet," siger hun.

"Der er stadig 25% her i Storbritannien, og det har mere effekt, jo længere ned på markedsværdiskalaen, du går. Der er mere eksponering over for den hjemlige økonomi, og det synes forsigtigt at gå bedre."

I 2025 forventer IMF, at væksten i Storbritannien når 1,5%, da reallønninger støttes af faldende inflation og lettere bredere finansielle forhold.

Men det er ikke kun gode nyheder. IMF forventer stadig, at Storbritanniens økonomis langsigtede vækstmuligheder vil forblive "dæmpede" på grund af svag arbejdsproduktivitet og sygdomsrelateret inaktivitet. Pandemiens langsigtede virkning på en arbejdsstyrke, der synes at være mere syg end før, truer stadig.

Derudover antyder historien under motorhjelmen af Storbritanniens seneste inflations tal, at Bank of England (BoE) måske vil udsætte rentenedskæringer. Storbritanniens forbrugerprisinflation faldt til 3,2% i marts, og ifølge friske tal denne uge lå den på 2,3% i april, lige over BoE's mål på 2%. Serviceinflationen forbliver dog vedholdende og kan fremkalde endnu mere forsigtighed fra Bankens Monetary Policy Committee, eller MPC.

Men hvad er der tilbage for at lokke investorer?

Mens alt dette udfolder sig, har britiske virksomheder fortsat med at tilbyde investorer aktietilbagekøb. Foll er overbevist om, at dette delvist er det, der hjælper rallyet med at fortsætte midt i usikre økonomiske nyheder. Det afspejler bestemt en tendens fra USA.

"Mennesker er frustrerede over værdiansættelsen af deres virksomheder, så hvis du har overskydende likvider, kan du enten give en særlig udbytte eller tilbagekøbe dine egne aktier. Oftest handles aktier til en værdisrabat i forhold til udenlandske konkurrenter," siger Foll.

"Der er også et voksende antal amerikanske aktionærer på virksomhedernes registre, og dem, der har en lang historie med at se afkast via tilbagekøb. [De] fortæller ofte deres virksomhedsbestyrelser, at de ønsker at tilbagekøbe i stedet for at modtage et særligt udbytte."

Hvordan klarer det britiske aktiemarked sig sammenlignet med andre?

Laith Khalaf, chef for investeringsanalyse hos AJ Bell, påpeger over for investorerne, at selvom der er entusiasme, så har Storbritanniens markeder stadig ikke levet op til indeksene i USA, Europa og Japan.

"Én svale gør ingen sommer, og Storbritannien har stadig betydeligt terræn at indhente sammenlignet med internationale konkurrenter for at genvinde noget ballast på det globale aktiemarked," siger han.

"Storbritanniens vægtning i MSCI World Index ligger i øjeblikket på 4%, ned fra omkring 10% for lidt over et årti siden. Sandsynligvis den største faktor, der kunne forbedre Storbritanniens situation, er et tilbageslag på det amerikanske aktiemarked."

Men et svagere amerikansk marked kunne også få indflydelse her:

"Der er ingen tegn på det, da S&P 500 fortsætter med at stige, og uanset hvad kan en dårlig periode for det amerikanske marked godt have negative konsekvenser for stemningen på denne side af dammen," tilføjer han.

Uanset om investorer er forsigtige eller optimistiske, skal de også være målrettede. Sådan siger Rachel Winter, partner hos Killik & Co. Hun siger, at investorer ikke bør lade deres spænding over Storbritanniens store selskaber blænde dem for mulighederne på det britiske små- og mellemstore marked.

"Den seneste rekordhøje FTSE 100 signalerer, at investorer udnytter den relative billigere pris på det indenlandske marked sammenlignet med USA," siger hun.

"Vi ser særlig værdi i britiske små- og mellemstore virksomheder, der handles til store rabatter i forhold til deres store selskabskolleger og potentielt kan få gavn af eventuelle rentenedskæringer."

For nu venter investorerne på yderligere økonomiske opdateringer og ankomsten af nye aktører på de offentlige markeder. Shein og computerfirmaet Raspberry PI er blandt årets IPO-håbefulde. Begge har styrket håbet om, at Storbritannien kan genvinde sin internationale status.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Christopher Johnson  er datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser