Solidt første kvartal for danske aktier

Danske aktier er kommet flot fra start i år, og det smitter af på fonde med fokus på hjemmemarkedet. Højdespringerne i kvartalet har været biotekaktierne

Facebook Twitter LinkedIn

Efter de marktante kursstigninger sidste år er danske aktier også kommet flot ud af starthullerne i år. Det brede danske aktieindeks ligger til en stigning på knap 11 pct. for årets første kvartal. Danske aktier overgår dermed både verdensindekset og især de øvrige europæiske markeder, som halter efter med en stigning på knap det halve.

Den positive udvikling er også kommet investorerne i danske aktiefonde til gode. Den typiske investeringsforening med fokus på danske aktier er oppe med 13 pct. og altså højere end det generelle aktieindeks. Det er især fondene med interesse for de mindre aktier, der skiller sig positivt ud og er med til at løfte gennemsnittet.

Som altid er der langt mellem de bedste og dårligste aktier. Især biotekaktier som NeuroSearch, Bavarian og TopoTarget er spurtet ud af startblokken i år og flere af dem ligger helt i top i årets første kvartal. Enkelte aktier er steget mere end 100 pct. i år. Biotekselskabet Genmab ligger til gengæld i den tunge ende med et tab omkring 16 pct., så biotek har ikke været lig med ubetinget succes. Øvrige aktier i den kedelige del af tabellen er selskaber som SAS, Amagerbanken og Capinordic.


Små aktier trækker fonde op

Det er især blandt mindre aktier at de bedste køb kunne gøres i kvartalet. Omvendt er det også her at spredningen mellem de bedste og ringeste aktier er størst, så afgørende for et godt afkast har i høj grad også været at undgå nogle af kvartalets kurstabere.

Dexia Invest Danske Small Cap aktier ligger helt i top med et afkast på knap 25 pct. skarpt efterfulgt af Danske Invest Engros Danske Small Cap aktier. Begge fonde fokuserer på mindre danske aktier. I modsatte ende af tabellen er Carnegie WorldWide/Danske Aktier placeret med et afkast på 10 pct. i år, men også Alfred Berg Danmark er med helt i bunden.

Udover at ligge helt i top i år så er fonden fra Dexia den eneste af de danske aktiefonde, som har leveret et afkast på mere end 100 pct. over det seneste år. Det er næsten dobbelt så meget som fondens eget indeks. Rådgiveren bag fonden, Peter Nyborg Moltke, har da også været mere end dygtig til at få valgt de rigtige aktier. Nogle af de nyere tilkøb fra efteråret er BoConcept og Topsil Semiconductors. Begge er steget kraftigt siden de blev købt, men Peter Nyborg Moltke ser fortsat et stort potentiale i aktierne på lidt længere sigt.

Peter Nyborg Moltke forklarer om investeringen i BoConcept, at han i en længere periode havde været positiv på selskabets drift og ledelsens evne til at skære i omkostningerne. Men først i forbindelse med selskabets kapitaludvidelse i efteråret, hvor provenuet blev anvendt til at ændre kapitalstrukturen og reducere gælden, valgte han at gå ind i aktien.


For sent ind

Rådgiveren hos Alfred Berg Danmark har ikke haft samme held med afkastet i år. Det er til trods for at rådgiveren akkurat nåede at købe NeuroSearch i januar, og dermed inden aktiens voldsomme kurshop måneden efter. Rådgiveren har løbende suppleret op i Genmab og blev ramt af aktiens kursfald i starten marts. Albert Collett, fondens rådgiver, tror dog stadig på aktien og vurderer at salget af lægemidlet Arzerra kan overraske markedet positivt. I den noget sjovere ende bidrager bl.a. Topsil og Novo Nordisk begge positivt til fondens afkast i kvartalet.

Som de fleste nok ved har tilværelsen for B&O-aktien været noget turbulent over en længere periode, og årets første kvartal ser ud til at ende med et tab på godt 10 pct. for aktien. Blandt danske fonde er tilliden til aktien til at overse, og kun få fonde har investeret i aktien med relativt beskedne beløb.

Rådgiveren for Alm. Brand Invest Danske Aktier tror mest på selskabet med en investering på godt 3 pct. af fondens formue. Om investeringen i aktien forklarer fondens rådgiver, Michael Adler, at han ser en mulighed for at selskabet kan overraske markedet positivt ved næste regnskabsfremlæggelse. Omsætningen vil være drevet af pæn efterspørgsel efter de nye produktlanceringer inden for tv, men ifølge Michael Adler skal B&O på længere sigt også introducere nye produkter på lydsiden, hvor indtjeningen typisk er højere.


Dem med flest penge

De største fonde med fokus på danske aktier er Danske Invest Danmark og Nordea Invest Danmark. Markedsværdien på de to fonde er tæt ved 8 mia. kr.. Det svarer til 40 pct. af den samlede formue placeret i danske aktiefonde. Begge fonde er kommet hæderligt igennem årets første kvartal og ligger bedre end deres respektive indeks. Samme billede gør sig gældende på både tre og fem års horisont.

Det er nærmest blevet en selvfølge at danske aktier klarer sig godt. Bortset fra 2008, der var et særdeles skidt år aktiemarkedet og især danske aktier, har aktierne år for år i snart mange år leveret resultater, der er bedre end verdensindekset. Men i dagens aktiemarked kan alt ske, og husk ingen træer vokser ind i himlen, og større afkast er næsten altid forbundet med højere risiko.

Top 6 fonde i år med fokus på danske aktier
Fond Fondens indeks Afkast i år Årligt afkast i 3 år Formue i mio.
Dexia Invest Danske Small Cap Aktier OMX KFMX 24,7 -7,7 127
Danske Invest Engros Danske Small Cap Aktier OMX KFMX 22,6 -6,6 27
ATP Invest Danske Aktier Mindre selskaber OMX KFMX 18,5 -5,8 63
Gudme Raaschou Danske Aktier OMXC Cap 16,8 - 36
Danske Invest Engros Fokus Danske Aktier OMXC Cap 15,3 -5,3 480
Lån & Spar Rationel Invest Afd Danmark OMXC Cap 15,0 -6,4 200
Bund 6 fonde i år med fokus på danske aktier
Fond Fondens indeks Afkast i år Årligt afkast i 3 år Formue i mio.
EgnsINVEST Danmark OMXC Cap 10,9 -7,3 386
Smallcap Danmark OMX KFMX 10,8 -11,0 -
SEBinvest Danske Aktier OMXC Cap 10,8 -3,7 1.323
Alfred Berg Danmark OMXC Cap 10,2 -8,6 131
Danske Invest Indeks Danmark OMXC Cap 10,2 -6,2 1.364
Carnegie WorldWide/Danske Aktier OMXC Cap 10,0 -2,5 393
Danske Aktieindeks
Navn Afkast i år Årligt afkast i 3 år
OMXC Cap 10,9 -7,2
OMX KFMX 10,7 -18,5

* Afkast er opgjort pr. 30/3/2010 og er i DKK

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser