Brasiliansk valg sætter LatAm lidt på hold

Nye markeder har stort potentiale. Latinamerika er et af disse. Trods politisk uro den seneste tid er der intet som rykker ved den udsigt, men måske udsættes opturen lidt endnu

Sten Blindkilde 27/05/2002
Facebook Twitter LinkedIn

I en kategori med mere end hundrede bedømte afdelinger i Morningstar Rating™ imponerer de danske deltagere med hele to femstjernede afdelinger.

Blot fem danske afdelinger investerer udelukkende i de nye markeder på det amerikanske kontinent, mens fire af disse er tre år gamle og derfor med i Morningstar Rating™ med en gennemsnitlig bedømmelse på 3,75 stjerner. I England er 35 afdelinger i denne kategori vurderet, alligevel er blot en enkelt præmieret med fem stjerner…

Noget tyder altså på, at de danske foreninger er gode i Latinamerika, men er Latinamerika og så god i et større perspektiv af alle de globale markeder?


Spændende nye markeder

Jo, udsigten synes at lokke med et interessant potentiale for investorerne. De globale nye markeder er generelt i god form, hvis opsvinget slår igennem, og dermed er Latinamerika også i spil - ikke bare i sammenhæng med fodbold VM.

- Markedet ser fornuftigt ud. Traditionelt er selskaberne rimeligt billige i de nye markeder, og Mexico kan meget vel komme med på USA’s optur. Indtil nu er det ikke sket, men det får os til at tro så meget mere på en fremgang i andet halvår. Og Brasilien kan efter valget i oktober også få et løft i aktierne, vurderer Anders Damgaard, senior porteføljemanager hos Sydinvest og ansvarlig for den femstjernede afdeling, Sydinvest Latinamerika. Han fortsætter:

- Gennemsnitligt set er 15 til 20 pct. i afkast om året ikke en urimelig forventning for Latinamerika, men det sker med store udsving og risiko.

Ole Gotthardt er chef porteføljemanager hos Danske Capital, og han har ansvaret for den anden danske femstjernede afdeling i kategorien, Danske Invest Engros Latinamerika. Også han ser med positive øjne på regionen.

- Vi er meget positive på emerging markets som klasse i forhold til udviklede markeder. Der er dog forskel på lande- og regionsniveau. Generelt er der dog i dag en bedre balance i risici mellem nye og udviklede markeder med en indsnævring af den relative risiko, og Latinamerika er på plads med flydende valutaer, god konkurrencedygtighed, pæn vækst og billige prissætninger.

Gotthardt og Damgaard er dog begge enige om, at Asien ligner det mest attraktive af de nye markeder.

Bedste afkast - sorteret på seks måneders sigt
Kategori År til dato Seks måneder Et år
Central- og Østeuropa - Aktier 21,7% 44,9% 41,5%
Asien ex. Japan - Aktier 13,4% 35,4% 14,3%
Globale Nye Markeder - Aktier 8,5% 31,5% 8,2%
Latinamerika - Aktier 6,5% 30,6% 5,0%
Nordamerika Mid/Small Cap - Aktier -2,1% 16,4% 1,2%
'Latinamerika - Aktier' hører til blandt de fire bedste afkastgivende kategorier i 2002, på seks måneders sigt og på et års sigt. De øvrige tre kategorier er også aktiekategorier i nye markeder.


Politiske wildcards?

Trods de overordnede positive tendenser i Latinamerika er politisk uro i Latinamerika er dog atter på dagsordenen. De mange præsidenter i Argentina, valg i Brasilien til efteråret og senest kup og modkup i Venezuela.

Det er dog uro, investorerne ikke bør lade sig afskrække af. Kun Brasiliens politiske spørgsmål spiller egentligt ind for tiden. Mexico og Brasilien er nemlig de største lande i regionen og set fra et investeringssynspunkt dominerer de også. Mexico udgør eksempelvis 47 pct. af MSCI Latinamerika, mens Brasilien er nummer to med en vægt på 36 pct. Og i det omfang disse to økonomier kan og har frakoblet sig de øvrige landes problemer, er den politiske risiko minimeret.


Venstrefløj i fremgang

Brasilien skal til valg i oktober. Her forsøger Luis Inacio Lula da Silva for fjerde gang at blive valgt til præsident. Han repræsenterer det stærkt venstreorienterede parti, Arbejderpartiet, og han ligger for tiden godt til i meningsmålingerne over for regeringspartiet, socialdemokraternes, kandidat Jose Serra.

Dette sender sædvanlige gys gennem investorerne, da de frygter partiets holdninger om nationalisering og genforhandling af udlandsgælden. Men meget af det er formentlig valgretorik, og ikke politik, der vil blive gennemført efter en valgsejr, lyder vurderingerne oftest fra politiske kommentatorer. Alligevel har Lulas popularitet sat pres på landets valuta, der gennem de seneste måneder er faldet.

- Normalt er investorerne rolige. Lula har tidligere ligget godt i meningsmålingerne, men et par måneder før valget går regeringspartiets valg- og mediemaskine i gang og fisker de mange usikre stemmer op. Denne gang har man dog set Lulas forspring øge. Markedet er derfor bekymret for, om det skal lykkes for ham. Selv om han har nedtonet sin retorik, er markedet nemlig stadig skeptisk, siger Ole Gotthardt hos Danske Capital.

Netop det politiske spil er faren for Brasiliens marked, selv om investorerne har alle muligheder for at tage sine forbehold.

- Den underliggende forventning er, at regeringspartiet kommer igen og vinder, og gør det ikke det, at der er risiko for finansiel uro. Derfor kan man sige, at Latinamerika af den grund er lidt på hold indtil da, vurderer Gotthardt.

Sydinvest har den samme opfattelse, og her er man fortrøstningsfuld i forhold til chancerne for regeringens kandidat.

- Det er stadig vores tro at Jose Serra vinder valget i sidste ende, men det er rigtigt at valutaen har tabt en del på det seneste på grund af den politiske situation. Bliver Serra i sidste ende valgt, tror vi dog, at det kommer til at give et løft til de brasilianske aktier – især de indenlandske, som gavnes af en styrket valuta. I mellemtiden har vi fokus på eksportvirksomhederne, som drager fordel af den svækkede valuta, forklarer Anders Damgaard, senior porteføljemanageren fra Sydinvest.

Også Danske Capital ser et pænt potentiale i Brasilien.

- Der er et rentefaldspotentiale i landet. Brasilien hævede renten til 19 pct. under krisen i Argentina og har indtil nu blot skåret en halv procent af igen. Rentesænkningerne er ligesom sat på hold indtil valget. Men potentialet er der, og sammenholdt med billige prissætninger af selskaberne er Brasilien et attraktivt marked, lyder kommentaren fra Ole Gotthardt.

Brasiliens høje rente på 18,5 pct. skal sammenlignes med niveauet i regionens største lokomotiv, Mexico, hvor renten ligger stabilt omkring 8 til 9 pct. Mexicos inflation er ganske vist lavere, men ikke meget.

Kategoriernes aktienøgletal
Kategori Kurs/indre værdi Kurs/pengestrøm Kurs/indtjening
Japan Mid/Small Cap - Aktier 1,26 9,64 20,39
Central- og Østeuropa - Aktier 2,14 9,95 13,79
Japan Large Cap - Aktier 2,17 12,66 29,37
Latinamerika - Aktier 2,34 9,25 14,23
Asien - Aktier 2,77 14,10 24,13
Afdelingerne i kategorien 'Latinamerika - Aktier' hører til de danske afdelinger, som investerer i de billigst prissatte selskaber. Kategorien har i snit de billigste aktier målt på kurs/pengestrøm, de næstbilligste aktier målt på kurs/indtjening og de fjerdebilligste målt på kurs/indre værdi.


Fortsat positivt for Mexico

Mexico har været trækdyret gennem de seneste år med gode afkast. Landet gavnes af, at integrationen med den amerikanske økonomi fortsætter efter Nafta-aftalen i 1994. De senere år har udviklingen dog taget rigtig fart med øget tilstrømning af amerikanske virksomheder til grænselandet og amerikanske overtagelser af mexicanske virksomheder. Det er en udvikling, som ses fortsætte og landets aktiemarked spås fortsat gode resultater i et globalt opsving.

På den måde kombinerer Mexico det bedste af to verdener. Trygheden og sikkerheden fra det tætte bånd til USA og vækstpotentialet af et nyt marked.

- Regionen er todelt. Sydpå præger politisk ustabilitet, mens Mexico ikke har dette problem. Landet er investeringsmæssigt ret afskåret fra de øvrige og uden den politiske ustabilitet, siger Ole Gotthardt.

Anders Damgaard fra Sydinvest peger på den positive, afledede effekt af et amerikansk opsving, som endnu et plus på kontoen – især i andet halvår.


Argentina og Venezuela

I Argentina forkastede parlamentet senest et lovforslag, som skulle reformere landets bankvæsen – blandt andet som et krav fra det internationale samfund for at låne det gældsplagede land yderligere penge. I denne omgang truede præsidenten med at gå af og føje sit eget navn til en snart lang liste af skiftende præsidenter siden krisens udbrud i efteråret 2001.

Dengang var det mest Brasilien, der blev ramt af krisen – bortset fra Argentina selv. Ganske hurtigt frakoblede Brasilien sig dog udviklingen i Argentina – faktisk allerede i slutningen af oktober – og har siden atter kørt sit eget løb; dog uden at vende helt tilbage til den positive udvikling fra starten af 2001.

Argentinas problemer rammer hurtigt forsiderne i aviserne – også de danske erhvervssektioner. Ud fra et investeringssynspunkt, er det som dansker dog ganske irrelevant. Argentina udgør trods sin placering som det tredjestørste land i regionen målt på befolkningstal blot 2 pct. af vægten i MSCI Latinamerika, og de danske foreningers investeringer har længe været ude af landet.

Krisen i Venezuela, hvor præsident Hugo Chavez blev sat på porten af militæret og få dage senere triumferende vendte tilbage, synes også at være et inddæmmet lokalt problem, og frygten for en tilbagevenden til radikal populisme i regionen blev hurtigt manet i jorden. Og igen, Venezuela udgør blot 1 pct. af vægten i regionen.

- Venezuela har ingen indflydelse. Det skulle kun være på oliemarkedet, og det ville ramme globalt og ikke bare Latinamerika. Samhandelen til de omkringliggende lande er ganske ringe, og den politiske risiko synes ikke at kunne sprede sig til de vigtige økonomier i Brasilien og Mexico, konstaterer Anders Damgaard fra Sydinvest.


Risiko på kort sigt

Latinamerika deler altså sammen med de øvrige nye markeder potentialet for gode afkast – afkast over niveauet i de udviklede markeder som USA, Europa og Japan. Naturligvis har dette potentiale en pris, og det er risikoen forbundet med investeringerne i den endnu ustabile og økonomisk skrøbelige region. Denne risiko er dog mest udtalt for de kortsigtede investorer.

Investorer med en kort og mellemlang horisont må derfor afveje med sig selv, og dette potentiale står mål med risikoen i et utvivlsomt højt volatilt marked, og man må også stille sig spørgsmålet om, om tidspunktet lige nu er det rette. Det langsigtede potentiale er der næppe den store tvivl om hos eksperterne.

Under alle omstændigheder gælder det om, at vælge blandt afdelingerne i kategorien og sikre sig, den mindste risiko relativt til afkastet. Her kan Morningstar Rating™ være et godt udgangspunkt.

Er man derimod ikke til risikoen i regionen skal man måske nøjes med at nyde de mange spændende oplevelser regionen byder på som feriemål, eller de underholdende og altid sikre favoritter i fodbold-sammenhæng fra Argentina og Brasilien.

Risikoen i kategorierne
Kategori Risiko (Standardafvigelse tre år) - %
Tech Media Tele - Aktier 47,1%
Central- og Østeuropa - Aktier 40,9%
Sundhed - Aktier 31,5%
Latinamerika - Aktier 31,4%
Europa Mid Cap - Aktier 29,3%
Latinamerika - Aktier' har gennem de seneste tre år haft den fjerde højeste risiko blandt kategorierne.


Afdelingernes volatilitet i forhold til markedet
Kategori Alfa Beta
Europa Small Cap - Aktier -5,16 1,43
Europa Mid Cap - Aktier 14,54 1,35
Latinamerika - Aktier 1,79 1,13
Europa Large Cap - Aktier 1,86 1,13
Globale Large Cap - Aktier 1,67 1,12
Latinamerika - Aktier' har med den tredjestørste gennemsnitlige beta typisk afdelinger, der falder både falder og stiger kraftigere end markedet. PÅ samme tid indikerer den positive alfa, at afdelingerne i kategorien typisk udnytter dette i positiv retning.

Andre artikler om Latinamerika:

Kriser sætter dagsordenen
Investeringer i opsvinget
Latinamerika-ejere undgår Argentina-krise
Argentina skal på hestekur

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser