Q2 Kommunikation: Kapløbet mod 5G vil blive mere evolutionært end revolutionært; undgå frygt og hype

Vores analytikere ser især attraktive investeringsmuligheder i de europæiske telekom-aktier.

Facebook Twitter LinkedIn

Af Michael Hodel, Morningstar.

Efter at have klaret sig langt bedre end det generelle aktiemarked efter den skarpe nedtur i slutningen af 2018, er Morningstars Global Communications Index (Figur 2) kun steget omkring 10 procent indtil videre i første kvartal sammenlignet med markedets 11 procent. På tværs af kommunikationssektoren har afkastene ikke været helt ens, da en håndfuld europæiske aktier med høje udbytteafkast faldt betydeligt, mens andre selskaber med generelt lavere udbytter, var mindre volatile. Udover de lidt svingende afkast, mener vi fortsat, Europa er et særligt attraktivt sted at gå på jagt efter undervurderede telekom-aktier.

Spændingen omkring den trådløse 5G teknologi er løbende taget til i de seneste måneder, hvor de første 5G-kompatible produkter er begyndt at komme på hylderne, mens forsøg med trådløst bredbånd i hjemmet er ved at tage til (navnligt fra amerikanske Verizon). Vi er dog fortsat skeptiske over for 5G. De fleste udbydere globalt, inklusiv dem i USA, regner med at implementere 5G inden for rammerne af deres nuværende investeringsbudgetter. Det mener vi betyder, at en ægte 5G højkapacitetsdækning vil blive begrænset til primært de områder, hvor udbyderne allerede har infrastruktur idag, eller i områder med esktrem netværsefterspørgsel såsom hovedstæder.

Verizons 5G afhænger stærkt af meget højfrekvente millimeterbølger, som kun kan sende signalet over korte afstande. Det er derfor kritisk at bygge fiberoptiske netværk med en høj kapacitet. Verizon regner med at opføre 40.000 kilometers fiber frem mod slutningen af 2019, men det er ingenting sammenlignet med udbredelsen af traditionelt fastnet. Comcast, for eksempel, har mere end 240.000 kilometers fiber og 1 mio. kilometers kabler i alt i sit netværk, som primært dækker boligområder og dækker mindre end halvdelen af USA.

Særligt i USA regner vi med, at 5G vil gøre det muligt for udbyderne at møde en voksende netværksefterspørgsel og skridt for skridt tilføje brugere af det trådløse netværk, men vi regner ikke med en revolution i den trådløse forretningsmodel. For virkelig at udnytte fordelene ved 5G, mener vi, at integrerede fastnet- og trådløse løsninger har det største potentiale. På denne front, er adskillige af udbyderne i Europa et godt stykke foran deres amerikanske modparter.

Q22 kommunikation

 

Telefonica (TEF)
Rating: 5 stjerner
Economic moat: Narrow
Seneste kurs: 8,54 USD
Fair value estimat: 14,50 USD
Fair value usikkerhed: Høj

Telefonica leder det europæiske kommunikationsmarked mod kombinerede tjenester, hvor bredbånd, TV, mobil og fastnet kombineres i én samlet pakkeløsning. Desuden lægger Telefonica et omfattende fibernet for bedre at kunne konkurrere med kabeloperatørerne om at udbyde hurtigt bredbånd. Telefonica opkøbte E-Plus i Tyskland og GVT i Brazilien, hvilket har styrket selskabets position i begge lande og giver mange muligheder for omkostningsbesparelser. Vi mener ikke, markedet har indregnet, hvor velpositioneret selskabet er, eller de muligheder der er for at forbedre marginerne. Derfor handles aktien nu med en stor discount i forhold til vores fair value-estimat.

Vodafone (VOD)
Rating: 5 stjerner
Economic moat: Narrow
Seneste kurs: 18,59 USD
Fair value estimat: 33,00 USD
Fair value usikkerhed: Høj

Vodafone er en af de største udbydere af trådløst netværk i verden. Selvom selskabet har været udfordret i nogle lande såsom Indien og Italien, øger de deres omsætning i lokal valuta i de fleste markeder. Selskaber har fokuseret på at gå fra kun at levere trådløst net til i stedet at kombinere fastnet, internet, tv, mobilnet og så videre i én pakkeløsning. I Europa udgør fastnet teleservicen nu omkring 30 procent af omsætningen. På den trådløse side, fortsætter Vodafone med at få kunderne over til smartphones og 4G teknologien, som begge leder til et højere dataforbrug og højere omsætning. Aktiens udbytteafkast er på over 8 procent, og vi mener at udbyttet er sikret.

Comcast (CMCSA)
Rating: 4 stjerner
Economic moat: Wide
Seneste kurs: 39,18 USD
Fair value estimat: 45,00 USD
Fair value usikkerhed: Middel

Vi mener Comcast er velpositioneret rent konkurrencemæssigt takket været styrken i deres centrale kabelnetværk og deres solide medieforretning. Selskabet har været i stand til gradvist at øge datahastigheden over det sidste årti men meget beskedne investeringer i deres netværk. Vi regner med, at udviklingen i teknologien vil gør Comcast i stand til at møde deres kunders fremtidige behov og gradvist ekspandere ind i det trådløse marked over den kommende årrække. Fjernsynsforretningen vil fortsat udvikle sig, men vi mener at en stærk bredbåndsforretning og en solid evne til at skabe indhold hos NBC Universal vil gøre det muligt for Comcast at leve op til udfordringen.

Michael Hodel, har ingen positioner i de nævnte værdipapirer.

---

© Morningstar 2019. Alle rettigheder reserveret. Medmindre andet er angivet i en særskilt aftale, må denne rapport kun anvendes i det land, hvor den oprindelige distributør er fra. De i rapporten indeholdte informationer, data, analyser og meninger udgør ikke investeringsvejledning; de er udelukkende beregnet til informative formål og er derfor ikke et tilbud om køb eller salg af værdipapirer, ligesom der heller ikke garanteres for deres korrekthed, fuldstændighed eller nøjagtighed. De meninger, der her gives udtryk for, er formidlet på datoen herfor og kan ændres uden yderligere varsel. Med undtagelse af hvor andet kræves af lovgivning, hæfter Morningstar ikke for nogen beslutninger i forhold til handel, erstatning eller andre tab, der kan tilskrives eller er relateret til oplysninger, data, analyser eller anskuelser eller deres brug. De heri indeholdte oplysninger tilhører Morningstar og må ikke gengives, hverken helt eller delvist, eller bruges på nogen måde uden Morningstars forudgående, skriftlige samtykke. Investeringsanalyserne udarbejdes og udsendes af datterselskaber til Morningstar, Inc., herunder men ikke begrænset til Morningstar Research Services.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Analysts   -

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser