Europas nye markeder

De nye markeder i Europa, har fået et flot comeback det seneste års tid, markederne rummer dog fortsat usikkerhedsmomenter, og det kan endnu ikke slås fast om opturen er holdbar.

Facebook Twitter LinkedIn

Efter markedet vendte for godt et år siden, er de fleste af de nye europæiske økonomier tilbage i positivt terræn. Et års optur har resulteret i meget flotte afkast på de finansielle markeder, et central emne i denne sammenhæng, er dog om opturen er holdbar. Det centrale Europas industrier har nydt godt af de omfattede statslige økonomisk understøttende foranstaltninger, som eksempelvis den tyske incitamentspakke til understøttelse af bilindustrien, hvor den tyske stat gav yderst fornuftige 2.500 euro ved skrotning af en bil på 9 år eller mere, ved samtidig køb eller leasing af en ny bil. I Østeuropa og de Baltiske lande, er følsomheden overfor eksterne faktorer dog fortsat høj, og det samme gør sig gældende i Rusland, hvor usikkerheden stadig hersker. Generelt er banksektoren i Østeuropa skrøbelig, og finansielle stramninger kan være på vej i flere af de østeuropæiske økonomier. Nøgleeksportmarkederne i Vesteuropa, udviser også kun begrænset vækst, og kan derfor være en medvirkende faktor til at bringe fremgangen i Østeuropa i fare.


Pænt udvalg af fonde

På det danske fondsmarked findes et fornuftigt udvalg af fonde der fokuserer på investering i de østeuropæiske lande, samlet under Morningstar kategorien ”Europa Nye Markeder – Aktier”, samt en enkelt afdeling der udelukkende investerer i Rusland. Fælles for dem alle er, at de har leveret afkast på omkring 100 pct., eller mere på en etårs horisont. Dette placerer fondene fra denne region, blandt de danske fonde der har fået mest ud af de seneste 12 måneders optur. Tabellen viser dog tydeligt at fondene også var med helt fremme da det gik den anden vej i 2008, hvor tabene fortsat afspejles i de negative treårs afkast. Generelt har fondene med fokus på de nye europæiske økonomier, har været på banen mange år. De fleste har fejret deres ti års jubilæum, og en enkelt, BankInvest Østeuropa Aktier, kan sågar bryste sig af at have været med på markedet i tyve år til sommer. Kigger man på et bredere europæisk perspektiv er det bemærkelsesværdigt at fonden faktisk også her er den ældste i sin Morningstar kategori ”Europa Nye Markeder – Aktier”.


Afhængighed af råvareefterspørgsel

Den største økonomi, blandt de nye i Europa, er den russiske, der netop er kommet ud på den anden side, efter landets største nedtur siden midten af 1990’erne. Store politiske stimuluspakker, i kombination med styrkede råvarepriser, har indtil videre bragt den russiske økonomi tilbage på rette spor. Succesen for den russiske økonomi, når vi eksempelvis kigger 6 måneder ud i fremtiden, kommer dog til at stå og falde med prisudviklingen på olie og andre råvarer. I øjeblikket råder Rusland over en stor overkapacitet indenfor råvaresektoren, som resultat af de seneste års udvikling. Stiger efterspørgslen efter råvarer, kan Rusland derfor se frem til en periode med stærk vækst, og selv hvis råvarepriserne holder sig nær det nuværende niveau, ser det faktisk ganske fornuftigt ud for Rusland. Risikoen i dette scenarie er selvfølgelig at det modsatte bliver en realitet, hvis opturen skuffer, og råvarepriser derved falder tilbage. Råvarepriserne bestemmes i høj grad af den internationale efterspørgsel.


Bump på vejen

De finansielle markeder i regionen fik sig noget af et chok, da størrelsen af Grækenlands finansielle problemer gik op for investorerne. Siden da er det tabte dog blevet genvundet, og i første omgang har markederne genvundet momentum. Relativt set er aktierne i de nye europæiske økonomier også fortsat billige i sammenligning med aktierne fra de udviklede økonomier. Samtidig må man dog erkende at opturens bedste dage nok er bag os, og at investorerne dermed kan miste risikoappetitten, såfremt økonomien begynder at skuffe. Regionen gemmer også på flere specifikke risikofaktorer, som nævnt eksempelvis den russiske afhængighed af høje råvarepriser, hvor det russiske aktiemarked har en direkte målbar sammenhæng med udviklingen i eksempelvis olieprisen. Herudover hersker der en mere generel politisk ustabilitet i regionen, hvor der i flere lande lurer valg lige omhjørnet.

Alt i alt er de nye europæiske markeder fortsat en region med mulighed for gode investeringer, risikoen er dog fortsat en faktor der ikke bør overses, da usikkerhedsmomenterne i regionen stadigvæk er ganske tydelige, og betydelig højere end i de Vesteuropæiske lande.

Danske fonde med fokus på de nye europæiske markeder
Fond Morningstar Kategori Manager Navn Afkast ÅTD i pct. Afkast 1 år i pct. Afkast 3 år i pct. ann. Afkast 5 år i pct. ann. Morningstar Rating
Alfred Berg Rusland Rusland - Aktier Jan-Olov Olsson 15,01 116,33 -0,58 17,26 4
Nordea Invest Østeuropa Europa Nye Markeder - Aktier Ej Oplyst 13,34 117,23 -2,27 11,11 4
Danske Inv Østeuropa Europa Nye Markeder - Aktier Ole Gotthardt 12,55 128,77 -4,81 11,88 3
Carnegie WorldWide/Østeuropa Europa Nye Markeder - Aktier Morten Springborg 12,22 117,13 -12,65 5,80 2
BankInvest Østeuropa Aktier Europa Nye Markeder - Aktier Kasper Elmgreen 10,02 115,21 -4,45 9,58 3
EgnsINVEST Emerging Østeuropa Europa Nye Markeder - Aktier Otto Friedrichen 8,97 99,46 -4,02 10,62 4
Jyske Invest Østeuropæiske Aktier Europa Nye Markeder - Aktier Jan Nellemann 8,70 90,09 -6,06 10,34 4

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser