Er alle tematiske ETF'er overvurderede? Nej, ikke engang i AI

Nogle tematiske aktie-ETF'er er mere attraktivt prissat, end du måske tror

Facebook Twitter LinkedIn

binoculars

Tematiske fonde er i sagens natur risikable på grund af deres snævre fokus, og det gør værdiansættelsen af deres relativt små aktieporteføljer endnu mere afgørende.

Tag tematiske ETF'er med fokus på aktier i kunstig intelligens. AI-aktier har oplevet enorme stigninger i løbet af det seneste år, drevet af Nvidia (NVDA), hvilket har løftet værdiansættelserne over hele linjen. Betyder det, at de største AI-ETF'er alle er overvurderede? Baseret på estimater af fair value for de underliggende beholdninger fra Morningstars analytikere viser de tre største ETF'er en vis forskel i værdiansættelsen.

Som diagrammet nedenfor viser, er aktierne i L&G Artificial Intelligence ETF (AIAI) med guldrating i gennemsnit fair vurderet, WisdomTree Artificial Intelligence ETF (WTAI) med bronze rating er en smule undervurderet, og Xtrackers AI & Big Data ETF (XAIX) med sølvrating er en smule overvurderet.

 

Når man ser på de fem største beholdninger i hver ETF, er der en vis overlapning her, idet både L&G Artificial Intelligence og Xtrackers AI vægter Nvidia [NVDA], Microsoft (MSFT) og Alphabet (GOOGL) højt. WisdomTree-fonden har et helt andet sæt aktier med Micron Technology (MU) som den største vægt.

 

Er tematiske ETF'er overvurderede eller undervurderede?

Man kan finde flere undervurderede tematiske ETF'er uden for AI-området. Populære investeringstemaer, som f.eks. dem, der fokuserer på klimaomstillingen, har været ofre for hype-cyklussen i de senere år og har haft perioder med stærk outperformance efterfulgt af underperformance - især siden centralbankerne begyndte at hæve renterne.

 

AI, automatisering og robotteknologi er i den overvurderede gruppe, og det samme gælder forsvar, da geopolitisk usikkerhed fylder våbenproducenternes ordrebøger og driver værdiansættelserne op.

I den anden ende af tabellen er en kinesisk internet-ETF den mest undervurderede blandt de største ETF'er, efter at langsommere økonomisk vækst og regulatoriske indgreb i Kina har tynget sektoren. Fonde, der er eksponeret for elbilbatterier, har haft det svært på det seneste på grund af bekymringer om, hvor hurtigt elbiler bliver taget i brug i Europa, så L&G's Battery Value Chain ETF er blandt de mest undervurderede.

Undervurderede aktie ETF'er

KraneShares CSI China Internet ETF
• Medalist Rating: Bronze
• Expense Ratio: 0.75%
• Theme: Internet

KraneShares CSI China Internet ETF (KWBP) er med sin størrelse på 4,9 mia. euro faldet med 13,97 % i løbet af det seneste år. Tabet på den passivt forvaltede fond udlignede tabet på 17,99 % på den gennemsnitlige fond i kategorien Kina-regionen. År til dato er KraneShares-fonden steget med 0,04 %, mens den gennemsnitlige fond i sin kategori er faldet med 0,84 %.

L&G Battery Value-Chain ETF
• Medalist Rating: None
• Expense Ratio: 0.49%
• Theme: Battery Technology

I løbet af det seneste år er den passivt forvaltede L&G Battery Value-Chain ETF (BATT), som forvalter 645 millioner euro, faldet med 1,33 %. Den er steget 4,5 % år til dato. Fonden blev lanceret i januar 2018.

iShares Electric Vehicles and Driving Technology ETF
• Medalist Rating: Gold
• Expense Ratio: 0.40%
• Theme: Next Gen Auto

Den passivt forvaltede iShares Electric Vehicles and Driving Technology ETF (ECAR) sluttede det seneste år med en stigning på 9,39 % og klarede sig dermed dårligere end den gennemsnitlige fond i aktieteknologikategorien, som steg med 29,16 %. Fonden med en kapital på 598 millioner euro er steget med 5,48 % år til dato, mens den gennemsnitlige fond i sin kategori er steget med 10,04 %.

Overvurderede aktie ETF'er

VanEck Defense ETF
• Medalist Rating: Bronze
• Expense Ratio: 0.55%
• Theme: Security

I løbet af det seneste år er den passivt forvaltede VanEck Defense ETF (DFNS) steget med 52,97 %, mens den gennemsnitlige fond for industrielle materialer er steget med 16,75 %. Fonden med en samlet kapital på 537,6 mio. euro er steget 24,13 % år til dato, hvilket er bedre end den gennemsnitlige fond i sin kategori, som steg 7,2 %.

First Trust Cloud Computing ETF
• Medalist Rating: Bronze
• Expense Ratio: 0.60%
• Theme: Cloud Computing

Den passivt forvaltede First Trust Cloud Computing UCITS ETF (SKYU) sluttede det forgangne år med en stigning på 43,7 % og klarede sig dermed bedre end den gennemsnitlige fond i aktieteknologikategorien, som steg med 29,16 %. Fonden med en samlet kapital på 323,7 millioner euro er steget med 11,62 % år til dato, mens den gennemsnitlige fond i denne kategori er steget med 10,04 %.

Xtrackers AI & Big Data ETF
• Medalist Rating: Silver
• Expense Ratio: 0.35%
• Theme: Artificial Intelligence

I løbet af det seneste år er den passivt forvaltede Xtrackers Artificial Intelligence & Big Data ETF (XAIX) steget med 55,27 %, mens den gennemsnitlige aktieteknologifond er steget med 29,16 %. Fonden med en samlet kapital på 2,7 mia. euro er steget med 15,78 % år til dato, hvilket er bedre end den gennemsnitlige fond i kategorien, som steg med 10,04 %.

Hvor risikable er tematiske fonde?

At investere i et tema er et forsøg på at kapitalisere på kort- eller langsigtede tendenser ved at gruppere investeringer omkring ideer. Uanset hvad du tror kommer til at være "den næste store ting", fra robotteknologi til rumfart, vil en tematisk ETF tage højde for det. Men grænsen mellem sektorer og temaer kan være sløret, især fordi sektordefinitionerne har ændret sig gennem tiden. Det gælder især for "tech", som er blevet splittet op i mange forskellige undertemaer. Du kan finde en fuld analyse i denne artikel om hvad  en tematisk investering er.

"Mange, hvis ikke alle, tematiske fonde er risikable af natur," siger Kenneth Lamont, fondsanalytiker hos Morningstar. "De er designet til at ramme meget specifikke risiko- og afkastdrivere. Og det betyder, at de ofte er meget koncentrerede aktieporteføljer og derfor meget volatile. Og det skal alle investorer i tematiske fonde virkelig forstå, før de investerer."

Metodik for tematiske ETF'er

Ved hjælp af data fra Morningstar Direct har vi brugt de største ETF'er i Europa målt på markedsværdi til at repræsentere deres respektive temaer. Vi har set på ETF'ernes underliggende beholdninger, og hvad pris/fair value er for hver enkelt, ved hjælp af et vægtet gennemsnit af hver aktie.

Andre ETF'er inden for det pågældende tema kan blive screenet som undervurderede, overvurderede eller fair vurderede. Prisdata er ved månedens udgang. Screeningen omfatter en blanding af kvantitative og kvalitative vurderinger.

Fair value-estimater informerer investorer om den langsigtede indre værdi af en aktie og hjælper dem med at se ud over den aktuelle aktiekurs. Morningstar beregner en virksomheds kursestimat ud fra den pengestrøm, de mener, virksomheden vil generere i fremtiden. Ved fastsættelsen af dette estimat tager Morningstar også højde for forudsigeligheden af virksomhedens fremtidige pengestrømme ("uncertainty index").

Prisen / fair value tager ikke højde for omkostningerne ved at købe ETF'er via en investeringsplatform eller løbende gebyrer.

Som en del af vores mission om at give investorerne mere information er denne artikel delvist genereret af Wordsmith, en automatiseret smart-tekst platform, ved hjælp af Morningstars data. Skrevet og redigeret af James Gard, Sunniva Kolostyak og Fernando Luque.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
First Trust Cloud Computing ETF A USD40,71 USD-0,15Rating
iShares Elctrc Vhcl&Drvng Tech ETFUSDAcc7,78 USD-0,87Rating
KraneShares CSI China Internet ETF GBP13,21 GBP-1,50Rating
L&G Battery Value-Chain ETF18,01 USD-1,03
VanEck Defense ETF A USD Acc31,46 USD-0,12
Xtrackers AI & Big Data ETF 1C124,82 USD0,18Rating

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser