6 tematiske ETF'er med guldrating

Passive tematiske fonde er ikke uden risiko, men har en lavere startomkostning. Vi ser nærmere på seks ETF'er med Gold Medalist Rating

Lukas Strobl 24/04/2024
Facebook Twitter LinkedIn

abstract image with the letters 'ETF'

Tematiske fonde er mindre diversificerede, mere volatile og generelt mere risikable investeringer end din gennemsnitlige aktiefond. De opfører sig ikke som en aktivklasse, og deres formuer svinger voldsomt, når aktieinvestorernes appetit på trendområder stiger og falder.

I de seneste 12 måneder har fonde, der investerer i virksomheder relateret til kunstig intelligens, klaret sig godt, men investorer gør klogt i at huske storhedstiden for temaer som selvkørende biler og ren energi, som begge klarede sig dårligt, da stigende renter bremsede mange unge, urentable virksomheder i de tematiske fondes porteføljer.

En konstant i en fonds tiltrækningskraft er dens gebyr - og gebyrer er en af fire søjler, som Morningstars Medalist Rating for fonde er baseret på. Når det gælder tematiske fonde, som omfatter både open-end og exchange-traded fonde, har de sidstnævntes meget lavere gebyrer en klar fordel. Alle seks fonde på vores liste har gebyrer i den laveste kvintil af deres tematiske sammenlignelige fonde.

Skal jeg vælge en aktiv eller passiv tematisk fond?

Sammen med de udvalgte fondes Morningstar Medalist ratings - som alle er guld - har vi inkluderet deres Morningstar ratings, som er et bagudrettet mål, der afspejler de enkelte fondes risikojusterede afkast. På trods af deres drastisk lavere gebyrer har de børshandlede tematiske fonde, der er til salg i Europa, i gennemsnit klaret sig bedre end de tilsvarende aktivt forvaltede fonde i løbet af de seneste 12 måneder.

Mens det gennemsnitlige samlede afkast for fonde, der følger temaer som Social, Technology, Physical World og Broad Thematic, var 12,08%, gav de børshandlede fonde et afkast på 12,96%.

Men passive tematiske fonde har en ulempe. Morningstar-analytiker Kenneth Lamont fremhæver passive fondes afhængighed af indekser, der "i sagens natur er mere stive og mindre tilpasningsdygtige til skiftende temaer". Denne stivhed kan være forstyrrende, siger Lamont, som det blev vist i 2021, da Blackrocks iShares Clean Energy ETF blev tvunget til at skifte indeks midt i den mur af aktiver, der strømmede ind i temaet efter Joe Bidens valgsejr.

Sondringen mellem de to klasser er ved at blive mere kompleks. Med torsdagens europæiske lancering af ARK Innovation ETF har aktivt forvaltede tematiske ETF'er taget springet over Atlanten. Med et administrationsgebyr på 0,75 % ligger den kun lige over sine europæiske indeksbaserede konkurrenter, men stadig et godt stykke under aktivt forvaltede open-end-fonde.

De bedst ratede ETF'er - og hvad analytikerne siger

L&G Artificial Intelligence ETF
• Medalist Rating: Gold
• Morningstar Rating: ★★★
• Trailing 12-Month Total Return: 28.49%
• Ongoing charge: 0.49%

"Strategiens ledelsesteam vurderes over gennemsnittet. Strategiens effektive investeringstilgang får en procesvurdering over gennemsnittet. Høj likviditetseksponering tilskrives aktier med en høj handelsvolumen, hvilket giver forvalterne mere fleksibilitet. Og en lav kvalitetseksponering er forankret i aktier med højere finansiel gearing og lavere rentabilitet. Strategiens moderselskab giver firmaet en rating over gennemsnittet for søjlen Parent."

Rize Cybersecurity Data Privacy ETF
• Medalist Rating: Gold
• Morningstar Rating: ★★★
• Trailing 12-Month Total Return: 22.12%
• Ongoing charge 0.45%

"Strategiens investeringsproces vækker tillid og er vurderet til High Process Pillar. Uanset vurderingen viser en analyse af strategiens portefølje, at den har fastholdt en betydelig overvægt i likviditetseksponering og en undervægt i kvalitetseksponering sammenlignet med kategorisammenligninger. Den høje likviditetseksponering skyldes aktier med høj handelsvolumen, hvilket giver forvalterne større fleksibilitet mens den lave kvalitetseksponering skyldes aktier med højere finansiel gearing og lavere rentabilitet. Teamet, der forvalter det passive produkt, driver strategiens Above Average People Pillar-rating. Strategien tilhører en stærk virksomhed, som får en Above Average Parent Pillar-rating."

Lyxor MSCI Millennials ESG Filtered (DR) UCITS ETF Acc
• Medalist Rating: Gold
• Morningstar Rating: ★★
• Trailing 12-Month Total Return: 5.49%
• Ongoing charge 0.45%

"Strategiens fornuftige investeringsfilosofi fortjener en rating over gennemsnittet for Process-søjlen. Uanset vurderingen viser en analyse af strategiens portefølje, at den har fastholdt en betydelig overvægt i likviditetseksponering og volatilitetseksponering i forhold til sammenlignelige kategorier. Høj likviditetseksponering skyldes aktier med høj handelsvolumen, hvilket giver forvalterne større fleksibilitet mens høj volatilitetseksponering skyldes aktier med en højere standardafvigelse i afkastet. Strategiens ledelsesteam er vurderet til at være over middel. Strategiens moderorganisation giver firmaet en gennemsnitlig rating for søjlen Parent."

iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF USD (Acc)
• Medalist Rating: Gold
• Morningstar Rating: ★★
• Trailing 12-Month Total Return: 3.46%
• Ongoing charge 0.40%

"Strategiens ledelsesteam får en rating over gennemsnittet for søjlen People. Strategiens effektive investeringstilgang får en Process score over gennemsnittet. Høj likviditetseksponering tilskrives aktier med høj handelsvolumen, hvilket giver forvalterne større fleksibilitet. Og en lav kvalitetseksponering skyldes aktier med højere finansiel gearing og lavere rentabilitet. Strategiens moderorganisation giver virksomheden en score på Parent Pillar over gennemsnittet."

Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF
• Medalist Rating:Gold
• Morningstar Rating: ★
• Trailing 12-Month Total Return: -12.20%
• Ongoing charge 0.45%

"Strategiens effektive investeringsfilosofi understøtter en High Process Pillar-rating. Uanset vurderingen viser en analyse af strategiens portefølje, at den har fastholdt en betydelig overvægt i likviditetseksponering og en undervægt i udbytteeksponering sammenlignet med sammenlignelige kategorier. En høj likviditetseksponering skyldes aktier med høj handelsvolumen, hvilket giver forvalterne større fleksibilitet mens en lav udbytteeksponering skyldes, at der er færre aktier med højt udbytte eller aktietilbagekøb - i stedet er der typisk tale om aktier på et tidligt udviklingsstadie. Teamet, der forvalter det passive produkt, står bag strategiens Above Average People Pillar-rating. Fondshuset er solidt med en overgennemsnitlig vurdering af Parent Pillar. Dette selskab har haft en konkurrencedygtig succesrate og generelt overkommelige gebyrer."

L&G Clean Energy ETF
• Medalist Rating: Gold
• Morningstar Rating: ★★★
• Trailing 12-Month Total Return: -22.90%
• Ongoing charge: 0.49%

"Strategiens ledelsesteam får en vurdering over middel. Strategiens fornuftige investeringsfilosofi får en vurdering af Process Pillar over gennemsnittet. Uanset vurderingen viser en analyse af strategiens portefølje, at den har fastholdt en undervægt i kvalitetseksponering og i øjeblikket har en undervægt i volatilitetseksponering sammenlignet med sammenlignelige kategorier. Lav kvalitetseksponering tilskrives aktier med højere finansiel gearing og lavere rentabilitet. En lav volatilitetseksponering skyldes aktier, der har en lavere standardafvigelse i afkastet. Strategiens moderorganisation giver selskabet en Above Average Parent Pillar rating."

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Om forfatteren

Lukas Strobl  er redaktionschef for EMEA hos Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser