Er der stadig japanske aktier, der er undervurderede?

Morningstar-analytikere dækker 69 aktier noteret i Tokyo, hvoraf nogle screenes som undervurderede i lyset af landets historiske rentestigning

Facebook Twitter LinkedIn

Toyota cars

Japans aktiemarked ramte rekordhøje niveauer sidste måned, så investorer har store forhåbninger om, at det kan blive endnu et fremragende år for landets indenlandske indeks. Ikke desto mindre komplicerer dets første rentestigning på 17 år udsigterne for investorer, som diskuteret i en nylig artikel.

Det, der ofte overses i diskussioner om "rekordhøje" niveauer, er, at visse enkelte aktier driver disse indeksstigninger. I dette tilfælde har virksomheder som Toyota Motor (7203) oplevet eksplosiv vækst, hvor aktierne er steget næsten 100% på et år. På grund af den svagere valuta har det været en boomtid for eksportører som Toyota, som udgør den største del af Morningstar Japan Index, der i sig selv indeholder mere end 1.000 aktier.

Morningstar-analytikere dækker 69 af disse aktier noteret i Tokyo, og 24 af dem er vurderet som 4- eller 5-stjernede aktier, hvilket betyder, at de screenes som undervurderede. Kun to, Nissan Motor Company (7201) og kemivirksomheden KOSE (4922), betragtes som betydeligt undervurderede ifølge vores metrikker. At 24 stadig er undervurderede, kan virke overraskende med tanke på styrken i Japans markedsrally. Tabellen nedenfor angiver, hvilke sektorer der er overvurderede eller undervurderede: forbrugervarer, industri og teknologi er godt repræsenteret i den 4-stjernede kategori.

Den kvartalsvise Tankan-undersøgelse er netop blevet offentliggjort af Bank of Japan, og den viste, at tjenesterne er i god form, hjulpet af tiltrækningskraften af en billig valuta for turister; men produktionssektorens vækst, selvom den stadig er stærk (og bedre end i Europa), begynder at falme.

Yenen faldt faktisk yderligere efter rentestigningen, hvilket går imod grundlæggende økonomiske principper, som normalt ville postulere, at strammere pengepolitik får valutaerne til at stige. Men der er mange bevægelige dele i den globale økonomi i år. Meget afhænger af, hvornår Federal Reserve begynder at sænke renterne, især da juni nu ser mindre sandsynligt ud. Mange eksperter, såsom Columbia Threadneedle's cheføkonom Steven Bell, forventer, at Bank of Japan vil tage "baby steps" i at hæve renterne.

Hvad sker der i Japans økonomi?

• Turisme blomstrer;
• Tjenesteydelsesvæksten er stærk;
• Yenen forbliver på flere årtiers lavpunkter;
• Japan undgik en teknisk recession - lige akkurat;
• Storaktierne (large-cap aktier) har klaret sig godt.


Kan Japans small-cap aktier indhente?

En stigende yen kunne stadig forstyrre gevinsten for de eksporterende aktier. Ville small- og mid-cap-aktier, som har sakket bagud i forhold til deres større kolleger, så indhente? Det er synspunktet fra Joe Bauernfreund, der driver manageren af AVI Japan Opportunity (AJOT) trust.

Han argumenterer for, at virksomhedsstyringsreformer er blevet ledet af de større kapitaliserede aktier, hvor mindre virksomheder tidligere ikke var under "pres for at gøre det bedre". Nu er de nødt til at fokusere skarpere på aktionærernes afkast og lønsomhed. Men det efterlader stadig en række undervurderede virksomheder i Japan, siger han, mange af dem har tiltrukket interesse fra den voksende private equity-sektor i Tokyo.

Morningstar-analytiker Lorraine Tan argumenterer for, at når de kommer, vil rentestigninger favorisere finansielle tjenester på grund af nettorentemarginer. Men gevinsten af inflation og positive renter kan deles mere bredt - og selv hvis yen stiger, vil dette ikke gøre en stor forskel for afkastet set af udenlandske investorer.

"Vi mener, at den primære årsag til, at udenlandske investorer kan være langsigtede positive på Japan, er tilbagevenden af inflation, som vil give et boost til forbrug og drive kapitalreinvestering," siger Tan.

"Årtiers deflation i Japan har afholdt japanske virksomheder fra at reinvestere hjemme og har også set huspriser falde. Nu hvor der ser ud til at være en vis udsigt til stigende priser, håber vi, at dette vil føre til en vedvarende ændret mentalitet omkring indenlandsk investering, og at dette vil føre til øget forbrug.

"Dog, hvis yen skulle stige lige så hurtigt som den faldt, kunne nogle af disse drivkræfter blive mindsket. Vi mener dog, at udenlandske investorer bør være afsikret i den henseende, da en styrkelse af yen bør hjælpe med at modvirke en mulig nedgang i aktiekurserne."

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser