Obamanomien

Politiske beslutninger har som aldrig før direkte indflydelse på udviklingen på de finansielle markeder. Præsident Barak Obama’s State of the Union tale i januar, gav dermed investorerne værdifuld information om de politiske fokusområder for 2010.

Facebook Twitter LinkedIn

Når man ser tilbage på det amerikanske investeringslandskab i 2009, er det meget tydeligt at regeringens politik spillede en afgørende rolle i forhold til at drive markedet. For blot at nævne enkelte eksempler så vi stresstesten af bankerne, utallige hjælpepakker og sundhedsreformen, der bidrog til at få varmet godt op under markederne, der til tider nærmest udviste en euforisk stemning. I 2009 blev det dermed vigtigere end nogensinde før for investorerne at følge med i de politiske armbevægelser i Washington. 

Selvom økonomien har stabiliseret sig, vil den amerikanske regerings handlinger fortsat have stor indflydelse på aktiemarkedet de kommende måneder. Dette gjorde præsident Obama’s første State of the Union tale i midten af januar særdeles interessant for investorerne.

Jobs i 2010    

Obama’s top prioritet i 2010 er uden sammenligning jobskabelse, hvilket næppe kommer bag på nogen. Et af de mest slående punkter ved den igangværende optur er, at selvom produktionen er begyndt at stige, så fortsætter jobtallene med at rode rundt i kælderetagen. I øjeblikket formår firmaerne altså at gøre mere med mindre, mens frygten oven på recessionen fortsat holder en hånd over nyansættelserne, hvor især byggebranchen fortsat er hårdt ramt.   

Obama administrationens kortsigtede løsning på disse problemer, er en ny jobpakke, som i øjeblikket arbejdes igennem kongressen. Det specifikke indhold af pakken, er endnu ukendt, men den vil sandsynligvis indeholde skattelettelser ved nyansættelser, samt nye penge til offentlige byggeprojekter, for at stimulerer branchen.

Nye offentlige infrastrukturelle investeringer, har en positiv effekt på en lang række selskaber. Først og fremmest vil store konglomerater som Simens og General Electric, som har stor eksponering til infrastruktur, nyde godt af den øgede efterspørgsel, som vil smitte positivt af på forretningen. I det hele taget vil byggebranchens underleverandører være værd at holde øje med. Eksempelvis det amerikanske selskab Caterpillar, der bør opleve en ordretilgang indenfor byggemaskiner, i en sådan situation. Det samme gælder selvfølgelig for leverandørerne af byggematerialer, som eksempelvis en af verdens største cement leverandører Cemex.

Banker kan komme i klemme

En anden af Obama’s store kæpheste for 2010 er bankreformen. Obama har været meget skarp i sine udtalelser omkring finanssektoren efter den finansielle krise, og har lovet at nedlægge veto mod en ny bankreform, hvis han ikke finder den revolutionerende nok. Den amerikanske Bankreform kan fortsat bevæge sig i flere retninger, og kan ende ud i alt lige fra mindre overfladiske ændringer, til en større gennemgående ændring af den regulative struktur i finanssektoren. Der er i hvert fald ingen tvivl om at Obama er klar til at tage kampen op med lobbyister og Washington, for at opnå de størst mulige reformer af sektoren.      

Obama’s reformer af den finansielle sektor, er med stor sandsynlighed dårlige nyheder for store banker som Citigroup, J.P Morgan og Bank of America. Mens de mindre banker, der kun i begrænset omfang har store investeringsbanker, og handels operationer, kun bør blive berørt i mindre grad.

Uddannelse og sundhed

De sidste store fokusområder for 2010, fra Obama’s State of the Union tale, er indenfor uddannelse og sundhed. Det amerikanske uddannelsessystem giver ikke, som det danske, fri adgang til uddannelsesinstitutionerne for dets unge mennesker. Obama har dog planer om at gøre det til en prioritet, at USA’s unge skal have mulighed for at tage en videregående uddannelse, så den amerikanske arbejdsstyrke, kan konkurrere i den globale informationsøkonomi. Dette kan blandt andet gøres ved at forbedre mulighederne for fordelagtige studielån til de unge amerikanere. Tendensen går i forvejen i den rigtige retning, eftersom de kommercielle skoler/universiteter i USA allerede har oplevet en øget tilstrømning af elever under recessionen, hvilket selvfølgelig også er smittet positivt af på bundlinjen.

Sidst men ikke mindst kommer 2010 for Obama, også til at handle om at få fulgt 2009’s sundhedsreform til dørs. Reformens eksakte udformning er fortsat under behandling i Washington. Obama brugte dermed sin State of the Union tale til at opfordre kongressen til forsat at arbejde for reformen, og forsøge at nå til fornuftige løsninger på reformens løse ender, herunder finansieringen. Usikkerheden er fortsat stor, i forhold til hvordan den endelige reform kommer til at se ud. Morningstars amerikanske Health-care analytikere vurderer dog, at selvom den endelige reform skulle medføre øget byrder for selskaberne i sundhedssektoren, så bør disse ikke blive berørt negativt, da sundhedsreformen samtidig vil bringe mange nye kunder i spil for branchen.

Overordnet set bød den årlige State of the Union tale ikke på de helt store politiske bomber. Det var mere en rekapitulering af Obama’s mål om at skabe jobs, reformere det finansielle system og sundhedssystemet, samt at give den amerikanske befolkning bedre adgang til uddannelsessystemet.

På sigt kommer Obama dog heller ikke udenom, at det amerikanske statsunderskud er vokset eksplosivt, og at der skal kigges på omkostningsminimering for at få afviklet gælden. Dette bør vi dog ikke se noget til før tidligst i 2011, og det er endnu for tidligt at sige noget om hvem der bliver vinderne og taberne her. En god tommelfingerregel for investorerne vil dog være at holde øje med hvor redningspakkerne bliver skåret væk først.  

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser