Sådan er fondene trimmet til situationen i USA

Også de professionelle tager bestik af markedsudviklingen

Facebook Twitter LinkedIn

Kun to ud af knap 300 danske aktiefonde har indtil videre skabt et positivt afkast til investorerne i 2008. På et års sigt er antallet af aktiefonde med positive afkast også reduceret kraftigt, og det lægger op til nye tider for aktieinvestoerne - i hvert fald for en stund. De dramatiske kursfald de seneste måneder har helt sikkert givet mange private investorer bekymrede miner og flere har måske taget konsekvensen og justeret porteføljen. De mange skriverier om mulig recession i USA og hvordan resten af verdensøkonomien påvirkes af udviklingen i USA, gør det interessant at se hvordan de professionelles porteføljer er blevet justeret. Vi har

derfor kigget de danske fonde med amerikanske aktier efter i sømmene.


Large Cap dominerer

I danske fonde med amerikanske aktier i porteføljen er det vækst- og blandede large cap selskaber der dominerer porteføljerne. De to investeringsstile udgør tilsammen knap 60% af selskaberne i de amerikanske fonde, og vækstaktierne er øget med 3,2 procent point siden februar måned sidste år på bekostning af især valueselskaber. Det lyder måske ikke af meget, men i kroner er det faktisk mere end ½ mia.

Det giver også god mening at fokusere på de største selskaber. Når den økonomiske vækst er aftagende vil de ofte være i stand til, at fastholde en stabil indtjening og måske endda fortsat generere vækst. De vækstorienterede large cap aktier fik et flot comeback sidste år, men blev på afkastet overhalet af vækstselskaberne i mid cap segmentet. Men hvis den amerikanske økonomi ikke for alvor kommer i omdrejninger igen, vil investorerne sandsynligvis være mere tøvende med fortsat at betale dyrt for mindre vækstselskaber. I stedet vil fokus rettes mod markedsledende vækstselskaber som f.eks. Microsoft og Proctor & Gamble. Begge selskaber er på top 10 over de mest foretrukne selskaber blandt danske fonde.

Selvom large cap value er blevet reduceret i løbet af året, kan man stadig finde nogle af selskaberne i top 10. Det er blandt andet olieselskabet ExxonMobil og tobaksproducenten Altria, der også har vist sig i stand til at bevare en stabil indtjening i et aftagende vækstmiljø. Selskaberne producerer varer, der vil være efterspurgt uanset den overordnede økonomis tilstand, og er derfor mindre følsomme i en lavkonjunktur.

De 10 største selskaber i fondene handles i øjeblikket med et kurspotentiale på godt 30 procent i snit forudsat Morningstars aktieanalytikeres skøn holder stik.


Selektiv value

Valueselskaberne har klaret sig godt de seneste mange år, men i 2007 vendte udviklingen. Det er der flere årsager til. For det første ramte subprime krisen mange finansielle selskaber, der typisk er valueorienterede. For det andet gik det op for investorerne, at værdiansættelsen af valueselskaberne efterhånden var blevet ganske høj og vækstselskaberne ikke længere blev belønnet med samme høje værdiansættelse som tidligere på grund af de generelt bedre vækstudsigter for selskaberne.Til trods for det overordnede billede af value, så har investorerne fortsat stor tiltro til energiselskaberne der også i 2007 leverede flotte resultater.


Store forskelle i afkast på brancher

Vi har analyseret alle fondene med amerikanske aktier helt ned på selskabs- og branhceniveau. I løbet af 2007 justerede fondene andelen af finansielle aktier ned med 2,4 procent point til en samlet vægt på 18,1 procent af porteføljerne. Selvom subprime krisen har ramt flere finansielle selskaber hårdt, så vurderer Morningstars aktieanalytikere at branchen er blandt dem med det største kurspotentiale.

De mere kursfølsomme aktier inden for forbruger service er reduceret med 0,5 procent point. Det er sket til fordel for mere defensive energi og forsyningsaktier, mindre følsomme producenter af forbrugsvarer samt hardware selskaber. I sidstnævnte branche finder man vækstselskaber som fx. Apple, Dell og Cisco, der bidrager positivt til et samlede branchepotentiale på mere end 25% for de selskaber, som danske fonde har investeret i.

Porteføljeforvalter for Jyske Invest USA Aktier, Anette Nikolajsen, fortæller om fondens justeringer i 2007, at allerede i løbet af 1. halvår sidste år solgte fonden kraftigt ud af finansielle selskaber efterhånden som subprime krisen omfang gradvist tiltog. Generelt forsøger Anette Nikolajsen at identificere selskaber, hvis afsætning primært er rettet mod vækstlande som Indien og Kina, og derfor kun i mindre grad vil være påvirket af den økonomiske situation i USA.

De danske forvaltere har naturligvis fulgt udviklingen i USA og justeret porteføljerne efter deres bedste skøn for hvordan markedet vil udvikle sig. Generelt set er andelen af vækstselskaber øget, idet de i en økonomisk lavkonjunktur ofte bliver mere efterspurgt af investorerne grundet det vækstmomentum selskaberne har. På brancheniveau er der også foretaget tilpasninger, idet mindre konjunktur følsomme sektorer som energi og forsyning er øget på bekostning af især finansielle selskaber.

10 største investeringer i DK fonde med nordamerikansk fokus
Selskabsnavn Branche Aktietype Stylebox Morningstar Rating™ "Morningstars estimerede Kurspotentiale"
ExxonMobil Corporation Energi Hard Asset Large Value 4 12,4%
General Electric Company Industrielle Materialer Cyklisk Large Blend - -
AT&T, Inc. Telekommunikation Klassisk Vækst Large Blend 3 -8,3%
Microsoft Corporation Software Klassisk Vækst Large Growth 4 15,9%
Bank of America Corporation Financiel Service Agrressiv Vækst Large Value 5 59,0%
Procter & Gamble Company Forbrugsvarer Klassisk Vækst Large Growth 5 16,4%
Altria Group Inc. Forbrugsvarer Klassisk Vækst Large Value 3 10,6%
Apple, Inc. Hardware Cyklisk Large Growth 4 21,5%
Johnson & Johnson Sundhed Klassisk Vækst Large Blend 5 26,0%
Citigroup, Inc. Financiel Service Højt Udbytte Large Value 5 64,3%

Eksponering på brancher for DK fonde med nordamerikansk fokus
Branche "Fordeling pr. 31/12/2007" "Fordeling pr. 28/2/2007" Ændring "Morningstar estimerede Kurspotentiale"
Forretningsservice 5,3% 4,6% Op 9,3%
Forbrugsvarer 9,2% 8,6% Op 18,0%
Forbrugsservice 6,9% 7,4% Ned 22,3%
Energi 11,0% 9,1% Op 11,3%
Financiel Service 18,1% 21,5% Ned 18,2%
Hardware 10,0% 9,5% Op 20,2%
Sundhed 12,3% 12,4% Ned 8,5%
Industrielle Materialer 13,3% 12,3% Op 9,5%
Medie 2,6% 3,6% Ned 25,7%
Software 3,8% 3,9% Ned 20,8%
Telekommunikation 3,6% 3,6% Uændret 17,2%
Forsyning 4,0% 3,5% Op 6,8%

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser