Russiske marked fører an

Den seneste periode har været god for de østeuropæiske aktier, der primært har nydt godt af et stærkt russisk aktiemarked

Niels Pærregaard 01/09/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Det russiske marked har klaret sig godt gennem den seneste måned, godt hjulpet af salgsrygter omkring Lukoil, og har hjulpet det samlede østeuropæiske marked til et flot afkast.

I perioden frem til den 30. august har de østeuropæiske aktier således givet et afkast på 4,9 pct. (målt på MSCI Østeuropa i danske kroner), mens de globale aktier kun har givet et afkast på 0,2 pct.

Det russiske marked har med et afkast på 7,5 pct. været det væsentligste lokomotiv for de østeuropæiske aktier i perioden, mens det ungarske marked har bidraget med et afkast på 3,2 pct. Tjekkiet og Polen har haft mere moderate afkast på henholdsvis 2,3 pct. og 0,3 pct.


Lukoil rygter

De russiske aktiers pæne kursudvikling skal ses i lyst af, at der i øjeblikket er spekulationer om, at den russiske stat vil sælge sin andel i det store olieselskab Lukoil.

- Der går rygter i markedet om, at det amerikanske olieselskab Conoco-Phillips vil købe den russiske stats andel af Lukoil. Rygterne har fået Lukoil-aktien til at stige med 9 pct. i løbet af den seneste måned, udtaler Christian Frandsen fra Danske Capital, som rådgiver fonden Danske Invest Østeuropa.

Den russiske stat har en ejerandel på 7,9 pct. af Lukoil, der er landets største olieselskab. Staten har tidligere bekræftet, at deres ejerandel er til salg.

Nyheder omkring det russiske olieselskab Yukos - som har en verserende skattesag med de russiske myndigheder – har det seneste år domineret dækningen af det østeuropæiske marked. For første gang i længere tid har olieselskabet haft en måned uden kursfald. Aktien handles i øjeblikket i niveauet omkring 16 dollar, mens den for lidt over en måned siden var nede i 12 dollar. Aktien ligger dog stort set uforandret den seneste måned.

- Den vigtigste begivenhed i Yukos inden for den seneste periode er, at de russiske myndigheder har indbudt Dresdner Bank til at prisfastsætte Yuganskneftegaz. Dermed ventes vurderingen at blive betydeligt højere end hidtil antaget, siger Christian Frandsen.

Yuganskneftegaz er den største produktionsenhed i Yukos og er blevet beslaglagt af de russiske myndigheder som et led i den store skattesag. Den russiske foged har tidligere skønnet, at et beløb på omkring 1,7 milliarder dollar var en fair pris for Yuganskneftegaz, mens udenlandske analytikere har estimeret værdien til op imod 30 milliarder dollar.

På det ungarske marked er den væsentligste begivenhed, at storbanken OTP har aflagt et bedre end ventet halvårsregnskab. I løbet af den seneste måned er selskabet steget med 5 pct. Selskabet vægter næsten 9 pct. i MSCI Østeuropa


Udligning fører til merafkast

På lang sigt vil strukturelle ændringer i østeuropæiske lande betyde, at der er et lovende kurspotentiale for de østeuropæiske aktier.

- Overordnet set, mener vi stadig, at det østeuropæiske marked er attraktivt prisfastsat. Aktierne drives af en højere vækst i regionen og en lavere prisfastsættelse. Den hastige udvikling af landenes økonomi og politik vil betyde, at rabatten på de østeuropæiske aktier vil blive nedbragt, og prisfastsættelsen vil nærme sig det vesteuropæiske niveau, vurderer Christian Frandsen.

En spændende udvikling på det østeuropæiske marked er, at aktiernes free float andel er voksende. Free Float referer til den andel af selskabets aktier, der reelt set bliver handlet på børsen. Ofte vil en større eller mindre del af et selskabs aktier være ejet af investorer, der ikke aktivt handler aktierne på børsen.

- Vi ser i øjeblikket en udvikling hen imod, at free float andelen øges i de østeuropæiske selskaber. Free float andelen har traditionelt ligget på et betydelig lavere niveau, end det vi kender fra vesteuropa. Fortsætter denne modning af de østeuropæiske aktiemarkeder, så vil den nuværende likviditetsrabat blive reduceret betydeligt til fordel for kursudviklingen, udtaler Christian Frandsen

En lille free float andel er til stor gene for de professionelle investorer, fordi det betyder, at det kan være svært at komme ind og ud af aktien.

Udviklingen på det østeuropæiske markeder ser således lovende ud på lang sigt. På kort sigt bliver markedstimingen mere afgørende.

I den kommende periode forventer Danske Capital, at selskaber som er eksponeret mod den polske sloty, vil stige mest.

- Vi tror den polske sloty vil blive styrket som konsekvens af den stærke polske vækst og den vedvarende strøm af pæne nøgletal. Vi mener dog ikke, at det generelle polske aktiemarked har en attraktiv prisfastsættelse, så vi leder efter enkeltaktier, der vil nyde specielt godt af en styrket sloty.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Niels Pærregaard  Niels Pærregaard

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser