Skat på beviser ved udflytning – Deloitte & Touche

Hvad sker der med skatten, når man flytter? En af Morningstars brugere spørger til beskatningen af investeringsbeviser, inden han flytter til udlandet

Kjeld Bergenfelt 04/04/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Spørgsmål fra LKA:

”Jeg flytter til USA for en årrække fra efteråret, men vil gerne sætte penge i investeringsforeninger. På kommunen var de ikke helt klar over skattesituationen ved flytning ud af landet. Jeg har et "optjent" tab på cirka 20.000 kr. fra tab på børsnoterede aktiebaserede investeringsbeviser.”

”Jeg vil gerne købe op i enten børsnoterede aktiebaserede afdelinger, ikke-børsnoterede aktiebaserede afdelinger eller ikke-børsnoterede udenlandsk obligationsbaserede afdelinger. Hvorledes beskattes en kursgevinst opnået frem til fraflytningen ved den afsluttende skatteligning?”

”Så vidt jeg har forstået, trækkes der 25 pct. i skat på udbytter, som formodentligt også beskattes i USA. Hvorledes undgås dobbeltbeskatning, når jeg er bosat i USA? Er der nogle investeringsforeninger, der ikke er tvunget til at betale de 25 % i udbytteskat til Danmark?”

LKA

Svar fra Deloitte & Touche:

Vi forstår, at du ønsker at købe op i aktie- og obligationsbaserede (bevisudstedende) afdelinger i forbindelse med fraflytning fra Danmark til USA.

Efter aktieavancebeskatningsloven skal der i visse tilfælde foretages en afregning af urealiserede fortjenester på aktier med videre ved fraflytning. (Under visse betingelser kan der opnås henstand med betalingen.)

Reglerne findes i aktieavancebeskatningslovens § 13 a. Det kræver detaljerede oplysninger for nøjagtigt at vurdere, i hvilket omfang du rammes af bestemmelsen, men generelt kan vi oplyse, at der ikke sker beskatning af urealiserede avancer på investeringsbeviser ved skattepligtophør eller flytning af skattemæssigt hjemsted til USA, når beviserne har været ejet i mindre end 3 år.

Alle bevisudstedende investeringsforeninger er forpligtet til at indeholde udbytteskat på 28 pct. ved udbetaling af udbytter. Denne regel modificeres dog på to måder.

For det første skal der slet ikke indeholdes udbytteskat, når der er tale om udbytter fra obligationsbaserede afdelinger. Dette gælder i øvrigt, uanset om der er tale om danske eller udenlandske medlemmer.

For det andet har Danmark via dobbeltbeskatningsaftalen med USA afskåret sig fra at kræve mere end 15 pct. udbytteskat, når udbyttet tilfalder en person, som er bosiddende i USA. Hvis du derfor anses for bosiddende i USA i overenskomstens forstand, kan du kræve refusion af forskellen mellem udbytteskatten på 28 pct. og det i overenskomsten fastsatte maksimum på 15 pct. (når det lægges til grund, at USA behandler beviserne som aktier). Vi har dog ikke kendskab til, hvorledes USA beskatter udbytter fra investeringsbeviser.

Kjeld Bergenfelt (skattekonsulent og cand. jur) & Elsebeth Holm Damgaard (skattekonsulent)

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Kjeld Bergenfelt  Kjeld Bergenfelt

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser