Vækstaktier i den gule trøje

Indtil videre tyder alt på at 2009 bliver året, hvor vækstaktier kommer stærkt igen.

Nikolaj Holdt Mikkelsen | 21-08-09 | E-mail artikel

Vækstaktierne har i fornem stil iklædt sig årets førertrøje på bekostning af valueaktierne. Det globale vækstindeks er steget 11 pct. i år, hvorimod valueaktierne indtil videre er oppe med det halve.

Endnu mere udtalt er forskellen på det amerikanske aktiemarked. Morningstars USA Vækstindeks er steget 17 pct. efter første halvår og det meste af juli, mens det tilsvarende valueindeks ligger underdrejet med et tab på små 4 pct.

De flotte præstationer er noget af en kovending sammenlignet med afkastene over de seneste 10 år, hvor valueaktierne trak fra vækstaktier, både på globalt, amerikansk og europæisk plan.


Præstationer i bølger

Som grafen her på siden viser, er der en tydelig tendens til, at de to investeringsstile bevæger sig i bølger af varierende længde. Adskillige vedvarende vækst- og valuebølger har set dagens lys siden stil-investering fik fodfæste hos investorerne i de tidlige 80’ere. Forud for valueaktiernes imponerende soloridt i de senere år, oplevede vækstaktierne en nærmest eksplosiv optur fra 1998 til 2000.


Krisen har favoriseret vækst

Vækstaktiernes comeback er trukket af teknologiselskaber indenfor hardware og software sektorerne. Frygt for yderligere likviditetsproblemer og kraftige fald på aktiemarkedet efterlod mange selskaber med gældstunge balancer. Investorernes bekymring er gået på nedbringelse af gæld hos selskaberne, hvilket vanskeliggjorde nye gældsudstedelser og gjorde dem mere kostbare. De forhold har bidraget til at tydeliggøre og fremhæve de ofte ganske sunde kapitalforhold hos mange teknologiselskaber.

Aktier, som har nydt gavn af udviklingen, er især dem der har vundet markedsandele til trods for den økonomiske afmatning. Det er fx Apple, Google og Cisco, aktier som alle blev handlet meget ned i pris i løbet af 2008. I januar i år blev eksempelvis Apple handlet til 7 gange kursen i forhold til pengestrømme (P/CF). Det var mindre end halvdelen af aktiens gennemsnitlige P/CF over de seneste fem år, og aktien blev altså handlet historisk billigt.


Fortsat attraktiv

Vækstaktierne ser fortsat attraktive ud. Figuren på siden viser udviklingen i kurs i forhold til indtjening (P/E) mellem Morningstars to indeks USA Large Cap Value og USA Large Cap Growth. Lige siden it-boblen sprang tilbage i 2000 er forskellen i P/E blevet indsnævret og har aldrig været mindre end netop nu.

Desuden har vækstselskaberne stadig en højere indtjeningsvækst, hvilket historisk har berettiget at vækstaktier blev handlet til en højere P/E. Den estimerede langsigtede indtjeningsvækst for valueaktierne i Morningstars USA Large Cap Value indeks var i snit på 7 pct. ved udgangen af maj, hvorimod estimatet lå på 13 pct. for det tilsvarende vækstindeks.

Recessionen har påvirket indtjeningsestimaterne i negativ retning og estimaterne er blevet justeret ned i begge indeks. Der er dog stadig en betydelig forskel i indtjeningsestimaterne i de to indeks, og det peger ikke nødvendigvis i retning af, at vækstaktierne skal handles med en P/E i det niveau, som er tilfældet lige nu.


Danske vækstfonde

De globale vækstfonde udbudt af danske investeringsforeninger har som helhed også givet baghjul til valuefondene. I snit er det blevet til små 14 pct. for investorerne. Bedst ligger Nordea Invest Special Formueforvaltning Aktier, der indtil videre har præsteret godt 18 pct. i år. I den kedelige ende er Carnegie WorldWide/Emerging Growth placeret med et afkast på 9 pct.

Til sammenligning ligger afkastet hos valuefondene på små 7 pct. i år og altså kun halvt så meget som vækstfondene. De syv pct. dækker over en ganske stor spredning, og hele 14 pct. point er der mellem top og bund i valuekategorien.


Balanceret tilgang

Til trods for gode fundamentale udsigter for vækstaktierne, bør man som investor ikke putte alle æg i samme kurv. Investeringsstilene har hver deres op- og nedture og sidste år klarede de sig på globalt plan nogenlunde lige skidt. Amerikanske vækstaktier klarede sig ringere end value i tre af de fire kvartaler sidste år, og kom samlet set dårligst ud af 2008. De europæiske vækstaktier derimod klarede sig relativt bedre end valueaktierne.

Ser vi tilbage på det seneste årti viser historikken tydeligt effekten af en passende spredning på investeringsstil. Grafen her på siden viser adskillige perioder, hvor den ene investeringsstil dominerede. Fra 2000 til og med 2006 klarede valueaktierne sig pænt, mens vækst til gengæld havde langt sværere arbejdsbetingelser. En god fordeling på tværs af investeringsstil vil altså give investorerne bedre porteføljesammensætninger.

Klik på billedet for større visning

Nikolaj Holdt Mikkelsen Senioranalytiker Feedback modtages meget gerne, klik her
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser