Arbejdsløsheden og aktierne

Den stigende amerikanske arbejdsløshed har længe været et meget omtalt emne.

Thomas Fleron Hansen | 21-08-09 | E-mail artikel


De sidste mange måneder, har vi set den amerikanske arbejdsløshed stige måned efter måned. Nyheder om enorme fyringsrunder i de store selskaber har gået verden rundt i første halvår, og på nuværende tidspunkt befinder den amerikanske arbejdsløshed sig, på tilnærmelsesvis samme niveau som den Europæiske. En amerikansk arbejdsløshed i denne størrelsesorden er atypisk, og har faktisk ikke været så høj, siden begyndelsen af 1980’erne. Typisk har den amerikanske arbejdsløshed befundet sig på et niveau, 3-4 pct. lavere end i Europa. Afstanden mellem de to arbejdsmarkeder er i midlertidig forsvundet, efter den amerikanske arbejdsløshed er steget fra godt 4,5 pct. i 2006 til noget der ligner 9,5 pct., ved udgangen af andet kvartal i år. Der er nok ikke den store tvivl om, at vi fortsat kommer til at se en stigende tendens i arbejdsløsheden. Den amerikanske præsident Barack Obama, har da også for nylig udtalt, at vi kommer til at se den amerikanske arbejdsløshed overstige 10 pct. i år.


Stigende arbejdsløshed og aktierne

Skal man forsøge at finde en positiv vinkel på den stigende arbejdsløshed, er det at den til en hvis grad afspejler selskabernes igangværende aggressive omkostningsminimeringer. Disse udføres for at beskytte selskabernes marginaler, hvilket i sidste ende kommer investorerne til gavn.

Selskaberne der indgår i det amerikanske S&P 500 indeks, har oplevet markante fald i omsætningen, og har derfor også været nødsaget til skære i omkostninger, for at leve op til markedets forventninger. I selskabernes meddelelser der kommer ud inden selve regnskaberne for andet kvartal, har vi kunne se at mange allerede har haft succes, med at nedbringe omkostningerne, og derfor har leveret bedre resultater end ventet. Selskabernes begrunder i stor stil de positive resultater, med de gennemførte omkostningsminimeringer.

På den anden side er der heller ingen tvivl om at en høj arbejdsløshed ikke ligefrem er noget der fremmer den generelle økonomiske situation. På trods af arbejdsløshedens høje synlighed i samfundet, er den dog ikke nogen god målestok for den generelle økonomiske sundhed. Her giver nøgletal som eksempelvis den amerikanske erhvervstillid, et langt bedre billede af hvor vi er på vej hen. En høj arbejdsløshed kan nemlig ligeledes afspejle en høj produktivitet, som jo i sidste ende er godt for både selskabernes marginer, og reallønsvæksten.


Fremtidens amerikanske arbejdsmarked

Over de kommende år kan det amerikanske arbejdsmarked meget vel komme til at ligne det europæiske mere og mere, altså med en strukturelt højere arbejdsløshed, på grund af et mere stift arbejdsmarked, med mange regler og begrænsninger.

Den amerikanske regering, har med sin politik det seneste årti, bragt det amerikanske arbejdsmarked tættere på Europa. Blandt andet er minimumslønnen hævet med mere end 20 pct. de seneste to år, som ellers ikke har været en periode præget af store lønstigninger. Skattestigninger hos personer og mindre virksomheder med høje indkomster, har samtidig gjort det mindre attraktivt at have to karrierer i husstanden. .

Herudover har den nye amerikanske sundhedsreform også en hvis indflydelse, i og med den kræver at arbejdsgivere sundhedsforsikrer deres ansatte. Sker dette ikke vil arbejdsgiveren skulle betale en bøde til staten. Dette krav forventes at bidrage til en højere arbejdsløshed, da arbejdsgiverne, alt andet lige vil være mere betænkelige ved at ansætte medarbejdere.

Generelt har det amerikanske arbejdsmarked tidligere været meget præget af, at ansatte i høj grad arbejder for at modtage de goder der følger med jobbet. Bliver arbejderne derfor i fremtiden eksempelvis garanteret behandling i sundhedssystemet, som jo er almindeligt i Europa, vil det medføre at flere vil fravælge arbejde, især hvis vi samtidig kommer til at se skattestigninger. Alt i alt vil disse tiltag i løbet af en årrække, medføre en relativ mindre aktiv amerikansk arbejdsstyrke.


Undgå afledte effekter

Den amerikanske arbejdsløshed vil med stor sandsynlighed fortsætte med at stige, et godt stykke tid endnu. Vil man derfor som investor forsøge at minimere de afledte effekter af dette, kan det være en god ide at kigge mod de nye markeder, og de globale vækst aktier generelt.

De nye markeder, har selvfølgelig også problemer at slås med. Eksempelvis oplever Kina store demografiske udfordringer, da væksten er drevet af den stigende produktivitet, der er forbundet med at befolkningen fra yderområderne flytter til de moderne byer for at arbejde. En vigtig pointe ved investering i de nye markeder, er dog at disse oftest politisk arbejder hen imod lempeligere forhold for selskaberne, mens eksempelvis USA, i øjeblikket ser ud til at gøre det modsatte, ved at hæve skatten og mængden af restrektioner.

Fonde med fokus på de nye markeder, kan findes i de Morningstar kategorier du ser her på siden.

Morningstar nye markeder kategorier
Morningstar Kategori™ ÅTD afkast
Brasilien - Aktier 49,4
Rusland - Aktier 45,7
Øvrige Asien - Aktier 45,2
Kina - Aktier 40,5
BRIK - Aktier 38,5
Latinamerika - Aktier 37,1
Tyrkiet - Aktier 36,3
Globale Nye Markeder - Aktier 30,9
Europa Nye Markeder - Aktier 24,2

Thomas Fleron Hansen er analytiker hos Morningstar i Danmark. Han hører gerne fra dig, men kan ikke yde finansiel rådgivning. Feedback modtages meget gerne, klik her
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser