Vindomsust efterår i vente

Årets andet kvartal tog toppen af gevinsterne fra årets første måneder på aktiemarkederne. Dermed er aktierne prismæssigt tilbage til årets begyndelse, men ikke alle brancher er lige attraktive.

Facebook Twitter LinkedIn

De globale aktiemarkeder brugte en stor del af andet kvartal på at sætte gevinsterne fra første kvartal over styr. Kursfaldene blev drevet af dårlige nyheder fra Europa kombineret med økonomiske nøgletal fra USA og Kina, der var dårligere end forventet. Ovenpå korrektionen i andet kvartal er værdiansættelsen af aktiemarkederne ifølge Morningstars opfattelse stort set tilbage på niveauet fra årets start.

Når markedsomgivelserne er som de er i øjeblikket med usikre og tågede udsigter på kort sigt er det vigtigt for investorerne at fastholde det langsigtede perspektiv. Fokus kan med fordel være på solide og konkurrencestærke virksomheder, der er i stand til at skabe stabile pengestrømme. Er der overskud på kontoen til nye aktiekøb kan det aktuelle markedsscenearie være en god anledning til at købe attraktive selskaber til en fornuftig pris.


Europa sætter sig præg
Begivenhederne her i Europa, der er blevet udspillet over de seneste måneder, har skabt forøget usikkerhed til aktiernes kortsigtede kursretning. Morningstar mener markederne som helhed er undervurderet i øjeblikket, men det er ikke ensbetydende med at aktierne ikke kan blive endnu billigere før de går op igen. I juni var den markedsvægtede pris på den typiske aktie i forhold til Morningstars værdiansættelse af aktien faldet til 83 pct. Det er et udtryk for, at en aktie som Morningstar mener, bør koste 100 kr. i øjeblikket kan købes til 83 kr. Det er et fald fra 92 pct. ved udgangen af første kvartal, og prissætningen er nu i tråd med, hvor vi startede året.

For amerikanske selskaber vil der givetvis opstå nogle gode købsmuligheder eftersom solide selskaber med begrænset eksponering til Europa trækkes med ned af den generelle markedsstemning. Vi er stadig relativt optimistisk på udsigterne for den amerikanske økonomi, især sammenlignet med udsigterne for resten af verden.

Det er ikke vores forventning tingene falder til ro her i Europa foreløbig. Kortsigtede likviditetsproblemer kan nok afværges ved hjælp fra Den Europæiske Centralbank, men det løser langt fra de underliggende solvensproblemer. Usikkerheden knytter sig bl.a. til stramningerne, der vil blive gennemført og ikke mindst, hvordan det rammer den økonomiske vækst i Europa.


Benzinpriser betyder mere
For investorer på udkig efter amerikanske selskaber er den gode nyhed at USA's økonomi ikke er særlig afhængig af eksport til Europa. Den europæiske eksport udgør kun lidt mere end 3 pct. af USA's bruttonationalprodukt. Faktisk vil udviklingen i benzinpriserne have større indflydelse på det amerikanske BNP end hvad der sker med efterspørgslen i Europa og Kina efter amerikanske varer.

Selvom den amerikanske økonomi er noget afskærmet skal man dog være opmærksom på, at nyhederne fra Europa fortsat vil sætte sit præg på de amerikanske markeder. På trods af den beskedne direkte indflydelse Europa kan have på den amerikanske økonomi, er der talrige indirekte forbindelser, og mange større amerikanske virksomheder skaber en betydelig omsætning og overskud fra Europa.

På tværs af brancher er det økonomisk følsomme områder som energi og industrivarer, der fortsat fremstår som billige i forhold til resten af markedet. Den typiske energiaktie handles til 77 pct. af Morningstars fair value estimat og fra industrivarebranchen kan en typisk aktie erhverves til 74 pct. af fair value.

Selv vi kan konkludere, at disse brancher vil klare sig bedre med tiden, er der på den anden side også nogle faktorer, der holder dem tilbage. Det er først og fremmest lavere råvarepriser og faldende global efterspørgsel efter råvarer – noget som sandsynligvis vil fortsætte i de kommende måneder. Men aktierne er kommet ned i et niveau, hvor forholdet mellem afkast og risiko i disse brancher efterhånden er blevet gunstigere - dog med det forbehold at investorerne bør være omhyggelige i deres valg af eventuelle aktier.


Dyrere aktier med højt udbytte
Bagsiden af medaljen er investorernes appetit for aktier med højt udbytte. Det har ført til at især ejendomsrelaterede aktier er kommet så meget op i pris, at de nu handles over Morningstars fair value estimater.

Dette fokus på højt udbytte påvirker også aktier inden for telekommunikation og forsyning. Blandt forsyningsvirksomheder har tørsten efter højt udbytte presset værdiansættelsen op på regulerede selskaber, mens uafhængige el-producenter i denne branche fortsat er undervurderet på grund af lave priser på fx naturgas. Det samme gør sig gældende indenfor telekommunikation. Amerikanske aktier som fx AT&T og Verizon handles over fair value, mens teleselskaber fra Europa og udviklingslandene fortsat er temmelige billige.

Hyppige kurssvingninger forventer vi vil fortsætte på aktiemarkedet og kombineret med lav inflation og gældsproblemer i Europa vil investorerne interesse for obligationsmarkedet sandsynligvis fortsætte i de kommende måneder. Investorernes fokus bør nok snarere være på aktiemarkeder, især hvis alternativet er statsobligationer og negative realrenter. Selvom situationen på obligationsmarkedet ikke vender i løbet af næste kvartal tror vi stadig, at investorerne over de næste par år vil kunne finde bedre risikojusterede afkast blandt aktierne på alverdens aktiemarkeder.

Klik på billedet for større visning


Morningstars løbende værdiansættelse af aktiemarkedet over de seneste 3 år

Grafen viser hvor hvor attraktivt aktiemarkedet har været baseret på Morningstar's værdiansættelse af de enkelte aktier. Et tal under 1.0 indikerer at en akties kurs er lavere end vores vurdering af aktien. Jo lavere tal, des mere er median aktien i markedet undervurderet. Perioder skraveret med rødt er udtryk for at markedet som helhed har været overvurderet, mens blå perioder indikerer perioder med attraktive aktier. Aktierne er hovedsagelig amerikanske samt de største globale aktier.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser