En stor fad, tak

Tørsten blandt de danske fonde fejler intet. Mere end 2,6 mia. kr. er investeret i producenter eller distributører af alkoholiske drikke. Verdens største producent af øl falder dog ikke i god smag hos fondene

Facebook Twitter LinkedIn

Det er ikke alkohol der er en mangelvare i porteføljerne på rigtig mange danske aktiefonde. Faktisk så har mere end 150 fonde investeret i et eller flere selskaber, som producerer eller distribuerer øl, vin eller spiritus. Størst interesse er der for vores lokale aktie Carlsberg, der alene har tiltrukket sig tæt ved halvdelen af den formue fondene har placeret i alkoholaktier.

I år har det været en ganske fornuftig beslutning at ligge tungt i Carlsberg, idet aktiens afkast i år ligger lige omkring de 100 pct. Stigningen kommer imidlertid oven på et tab på mere end 70 pct. sidste år, hvilket var betydelig mere end den typiske alkoholaktie.

Blandt aktiefondene er interessen også ganske stor for Heineken. Aktien er ikke steget helt så meget som Carlsberg i år, men tabte til gengæld noget mindre i 2008. Samlet set er afkastet på de to aktier nogenlunde på niveau siden starten af 2008.


Anheuser-Busch/Inbev

Verdens største øl-aktie, Anheuser-Busch/Inbev, glimter dog ved sit fravær i de danske fonde. Det er ellers en aktie, der kan være svær at komme uden om. Selskabet sidder på en fjerdel af verdens samlede ølsalg, og endnu mere når det kommer til indtjeningen. Det ejer fire af verdens 10 stærkeste øl-brands, herunder Budweiser, Stella Artois og Beck’s. Det sidder på dominerende markedsandele på flere hovedmarkeder, som fx 68 pct. af markedet i Brasilien, 43 pct. i Canada og 50 pct. i USA.

Den hidtidige succes bag belgiske InBev har først og fremmest været dets ledelsesteam, der er berømt og berygtet for sin evne til at reducere og trimme omkostninger og øge resultaterne på bundlinjen. I 2008 rettede InBev blikket mod USA – verdens mest profitable ølmarked – hvor selskabet kun var sporadisk repræsenteret. Selskabet gik efter en fjendtlig overtagelse af det veletablerede Anheuser-Busch, som sidder på 50 pct. af det amerikanske marked.

Ledelsen i InBev har uden tvivl være tiltrukket af de enorme summer som er brugt på overdådige hjørnekontorer, privatfly og meget andet overflødighedshorn i A-B. Lavt hængende frugter som er lige til at plukke.


Stor gæld i A-B/InBev

Til slut endte det med at InBev måtte betale en høj pris for A-B. Selskabet har nu en betydelig gæld, der udgør mere end 70 pct. af selskabets kapital. Med bonusudbetalinger til nøglemedarbejdere de næste fem år knyttet op til selskabets nettogæld relativt til indtjening før rente, skat, afskrivninger er der ingen tvivl om at ledelsen vil svinge de helt store macheter, når der skal skæres i omkostningerne.

I et forsøg på at frigøre likviditet fra driften har A-B/InBev endvidere lagt betydelig pres på sine underleverandører for at få øget antallet af dage fra modtagelse af varer til betaling skal ske. I nogle tilfælde er kredittiden øget fra 30 helt op til 120 dage.


Diageo størst på spiritus

Til gengæld er der noget større interesse blandt danske aktiefonde for Diageo, verdens førende producent af spiritus. Diageo står bag nogle af de bedste brands inden for spiritus som Smirnoff vodka, Tanqueray og Gordon’s gin, rommen Captain Morgan og mange andre. Desuden ejer selskabet en betydelig andel af champagne og cognac-producenten Moet Hennessy.

Tæt ved 60 danske fonde har tilsammen investeret 700 mio. kr. i aktien. Det gør aktien til den mest foretrukne alkoholaktie kun overgået af Carlsberg. Indtil videre har aktien ikke helt kunnet følge med bl.a. Carlsberg i år, men et flot 2008 relativt til så mange andre alkoholaktier er med til at løfte helhedsindtrykket af aktiens præstationer.


Op til 15 pct. af porteføljen

Der er flere af de danske aktiefonde, som er investeret ganske betydeligt i alkoholaktier. BankInvest Fritid & Underholdning har investeret lige knap 15 pct. af formuen i sådanne aktier, og dermed den aktiefond, der ligger tungest i alkohol. Valueinvest Japan har næstflest penge i alkoholaktier med investeringerne i Asahi og Kirin Brewery, som tilsammen udgør knap 12 pct. af formuen.

Gudme Raaschou Nordic Alpha har også godt 11 pct. af formuen i øl-aktier. Det er ikke Carlsberg, men derimod den noget mindre aktie, Royal Unibrew, der udgør langt hovedparten af de 11 pct. Aktien er steget næsten 100 pct. de sidste 3 måneder, men har stadig tabt godt 30 pct. siden årsskiftet. Fonden er imidlertid først gået ind i aktien i løbet af april måned, så afhængig af hvornår i måneden aktien er blevet tilkøbt porteføljen, kan købet vise sig særdeles gunstigt.

Alkoholaktier betegnes ofte som defensive aktier, der under en økonomisk afmatning typisk vil klare sig bedre end mange andre og mere konjunkturfølsomme aktier. De slap ikke fri af stormen sidste år, men faldt generelt mindre end markedet som helhed, selvom der var store forskelle på hvordan de enkelte alkoholaktier klarede sig.

Danske aktiefonde med største sats på alkoholaktier
Fond Pct. investeret i alkohol Investeret i alkohol i 1.000 kr. Afkast ÅTD i DKK
BankInvest Fritid & Undholdning Aktier 14,6 23.049 19,7
ValueInvest Japan 11,6 35.524 -10,0
Gudme Raaschou Nordic Alpha 11,5 8.088 34,2
Nykredit Invest Danske Aktier 10,8 71.591 24,0
Gudme Raaschou Danske Aktier 10,4 2.885 27,4
Handelsinvest Danmark 10,0 15.599 26,0
Nordea Invest Special DK Aktier Fokus 9,7 8.585 32,3
Sydinvest Danmark 9,7 29.874 23,1
Alm. Brand Invest Danske Aktier 9,3 14.629 26,7
LD Invest Danske Aktier 8,8 8.333 25,4
* Baseret på seneste porteføljer fra fondene. Afkast er opgjort pr. 9/6/2009

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser