Nomineringer til Fund Awards 2009

Morningstar sætter for andet år fokus på de fonde, der har leveret de bedste resultater indenfor relevante investeringsuniverser.

Karsten Henriksen 09/02/2009
Facebook Twitter LinkedIn

Der er ikke meget at prale af når man vurderer de absolutte afkast fra flertallet af de aktiebaserede investeringsforeninger sidste år. Alligevel var der nogle der klarede skærene betydelig bedre end andre. Der springer naturligvis ikke mange champagnepropper fordi man har tabt 44 pct. mens naboen har tabt 54 pct., dog betyder det at der er færre procent, som skal indhentes når markederne begynder at stige igen. Investeringsforeningerne er tvunget til at være investeret i markederne også når pilen peger kraftigt ned og derfor giver det også mening, at anerkende præstationer, der har været bedre end konkurrenternes, også selvom det førte til

tab sidste år.

En gang årligt kårer Morningstar via Fund Awards de bedste enkeltfonde på det danske marked. Metoden er den samme som anvendes af Morningstar i resten af Europa og er derfor anerkendt på tværs af landegrænserne. I praksis uddeles der priser indenfor 11 relevante investeringsuniverser. Her på siden ses en komplet liste med de tre nominerede kandidater indenfor hvert univers. Afsløringen af de endelige vindere sker først i næste uge.


Både kort og langt sigt

Prisuddelingen er en årlig begivenhed og derfor er der lagt vægt på fondenes etårsafkast. Det vil imidlertid være uhensigtsmæssigt at kåre en vinderfond, som har haft et enkelt heldigt år og ellers har givet dårlige afkast til investorerne. Det er erfaringen fra udlandet at private investorer opfatter prisuddelingen som en slags blåstempling af de pågældende fonde og det er ikke hensigten, at guide investorerne mod fonde der ikke har kunnet levere gode resultater på det længere sigt.

Morningstar Fund Awards lægger derfor vægt på etårsafkastet, men fondene skal ligeledes have leveret konkurrencedygtige risikojusterede afkast på tre og fem års sigt for at komme i betragtning. Herudover er det et krav at fondene mindst har været i den bedste halvdel af deres kategori i tre ud af de seneste fem år. Kombinationen af disse krav til fondene vil sikre, at vinderprisen går til fonde, som har leveret stærke etårs resultater, men som samtidig har bevist evnen til at levere konkurrencedygtige resultater på længere sigt uden unødige risici.

Kun fonde som er tilgængelige for private danske investorer er taget i betragtning. I praksis betyder det at almene boligfonde og kommune fonde ikke medtages i kåringen. Her på siden ses de 33 fonde som er nomineret til de 11 vinderpriser, der offentliggøres her på siden næste lørdag.


Vælg de bedste

Der er nogle investeringsforeninger som generelt klarer sig bedre end andre og i de gode foreninger vil der ofte være flere attraktive fonde for investorerne. Men når man sammensætter sin portefølje af fonde er det vigtigt at se ud over den enkelte investeringsforening og søge de absolut bedste fonde på markedet. Som det ses af tabellen her på siden, så er der mange forskellige investeringsforeninger repræsenteret og det er et tydeligt bevis for den bredde der er i markedet og den værdi der ligger i at være selektiv i sine investeringsvalg. Fondene i tabellen er blandt de bedste på det danske marked, men det er kun en tredjedel af dem der i sidste ende får en Award.

I næste uge uddeles ligeledes en pris til den bedste investeringsforening på henholdsvis aktiefonde og obligationsfonde. Det sker ud fra de seneste fem års resultater og under hensyntagen til størrelsen af foreningernes udbud af fonde. Foreningsprisen er en anerkendelse af de foreninger, der har tilbudt investorerne et udbud af fonde, der samlet set har ligget i den bedste ende af markedet.

Nominerede fonde i Fund Awards 2009
Norminerede fonde i alfabetisk rækkefølge Investeringsunivers
Danske Invest Indeks Fjernøsten Asien - Aktier
Danske Invest Fjernøsten Asien - Aktier
Sydinvest Fjernøsten Asien - Aktier
Carnegie WorldWide/Danske Aktier Danmark - Aktier
Nykredit Invest Danske aktier Danmark - Aktier
Sydinvest Danmark Danmark - Aktier
Jyske Invest Korte Obligationer DKK Korte - Obligationer
Nordea Invest Korte Obligationer DKK Korte - Obligationer
Sparinvest Korte Obligationer DKK Korte - Obligationer
Alfred Berg Danske Obligationer DKK Øvrige - Obligationer
Sparinvest Danske Obligationer DKK Øvrige - Obligationer
Sparinvest Lange Obligationer DKK Øvrige - Obligationer
BankInvest Europæiske Aktier Europæiske Large Cap - Aktier
Danske Invest Engros Europa Aktier Europæiske Large Cap - Aktier
Danske Invest Engros Aktier Højt Udbytte Europæiske Large Cap - Aktier
BankInvest Udenlandske Obligationer Globale - Obligationer
Danske Invest International Globale - Obligationer
Nordea Invest Globale Obligationer Globale - Obligationer
BankInvest Basis Aktier Globale Large Cap - Aktier
Carnegie WorldWide/Globale Aktier Globale Large Cap - Aktier
ValueInvest Global Globale Large Cap - Aktier
Danske Invest Nye Markeder Globale Nye Markeder - Aktier
Jyske Invest Nye Aktiemarkeder Globale Nye Markeder - Aktier
SKAGEN Kon-Tiki Globale Nye Markeder - Aktier
Danske Invest Engros Globale Kredit Obligationer Højrente - Obligationer
Nykredit Invest Engros Højrente Europa Højrente - Obligationer
SEB Institutionel High-Yield Bonds Højrente - Obligationer
Nordea Invest Japan Japan - Aktier
Sparindex Japan Value Index Japan - Aktier
ValueInvest Japan Japan - Aktier
Jyske Invest USA Aktier Dkk USA Large Cap - Aktier
SEB Institutionel Nordamerika Indeks (BGI) USA Large Cap - Aktier
Sparindex US Value Index USA Large Cap - Aktier

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser