Latinamerika holder dampen oppe

I et marked med fortsat hyppige kurssvingninger viser latinamerikanske aktier stadig positive takter, og fonde med fokus på regionen er foreløbigt blandt de bedste i 2008.

Facebook Twitter LinkedIn

Latinamerikanske fonde har leveret flotte præstationer igennem flere år, og de fleste har nok lagt begivenhederne tilbage i 2002 bag sig, hvor det ellers gik ganske hedt for sig. Regionen blev dengang hårdt ramt, da Argentina gik bankerot og ikke længere kunne betale af på sin gæld. Argentinas indstilling af betalingerne ramte på et i forvejen kritisk tidspunkt, hvor arbejdsløsheden i landet oversteg 20 pct. og mange af landets indbyggere levede tæt på fattigdomsgrænsen.

De danske fonde med investeringer i regionen tabte tilbage 2002 i snit 32 pct. i værdi, og faldende lokalvalutaer var stærkt medvirkende til de markante kursfald.<

/P>

Siden hen er det gået bedre og de latinamerikanske fonde har i snit givet et samlet afkast på mere end 400 pct. fra 2003 og frem til og med sidste år.


Brasilien og Mexico dominerer

De absolut to største økonomier i regionen er Brasilien og Mexico, og af de to har især Brasilien bevaret en stærk og stabil økonomisk vækst, godt hjulpet på vej af stigende eksport af især råvarer. Den positive udvikling i landet har resulteret i noget nær den laveste arbejdsløshed i mange år, og den stigende velstand i landet har skabt en stærk indenlandsk forbrugsefterspørgsel. Det kan bl.a. ses af bilsalget i landet, som sidste år steg med mere end 25 pct. Det lægger pres på priserne og regeringen har for nylig hævet renten i et forsøg på at lægge låg på forbrugsfesten.

Væksten i Mexico har derimod haltet noget efter den generelle vækst i regionen, men også Brasilien som helhed. Det skyldes bl.a. manglende konkurrenceevne i flere sektorer. Den mexicanske regering er opmærksom på den lavere vækst og forbedret produktivitet i kombination med investeringer i infrastruktur og uddannelse skal være med til at løfte væksten i landet.


Aftagende vækst

Noget peger imidlertid i retning af, at den økonomiske vækst er aftagende i Latinamerika og væksten i 2008 kan blive den laveste siden 2003. Regionens vækst er tæt knyttet til USA, som er en stor samhandelspartner for flere af de latinamerikanske lande, og den aktuelle økonomiske situation i USA kan dæmpe landenes eksportmuligheder. Til gengæld ser det ud til at den indenlandske efterspørgsel fra forbrugerne fortsat er intakt, og det bidrager til fortsat økonomisk vækst.

Ligesom inflationen er begyndt at spøge i Europa, lægger den stærke økonomiske vækst i Latinamerika pres på inflationen og noget kunne tyde på at pilen peger i retning af øget inflation. Det er især stigende priser på energi og fødevarer, som lægger pres på inflationen. Selvom regionen historisk har haft en højere inflation end vi fx er vant til i Europa, så er en velkontrolleret prisudvikling central for fortsat stabil økonomisk fremgang.


Latinamerikanske fonde

De danske investeringsforeninger tilbyder i alt 7 fonde, som overvejende investerer i Latinamerika. Fondene fra BankInvest og Sydinvest stammer helt tilbage fra 1991 og senest er Nordea Invest og Handelsinvest kommet til med fonde, der investerer i regionen.

På den korte bane er Danske Invest Latinamerika kommet værst ud af startboksen i år. Porteføljemanager, Claus Berthelsen, forklarer at overvægte i small og midcap aktier i kombination med undervægte i materiale- og energisektorerne har trukket ned i afkastet. Claus Berthelsen er dog fortrøstningsfuld med de nuværende positioner og den haltende start på året, har endnu ikke givet anledning til større justeringer i porteføljen.

Når der ses ud over afkastet i indeværende år ligger Danske Invest Latinamerika også i den tunge ende, og afkastet over tre og fem år er de laveste blandt latinamerikanske fonde udbudt herhjemme.

Nordea Invest Latinamerika er til gengæld kommet godt fra start i år og ifølge Thøger Svendsen, Head of Investments i Nordea Invest, er det et resultat af et fokus på brasilianske selskaber, som i særdeleshed nyder gavn af den kraftige vækst i Asien og ikke mindst Kina. Fondens mexicanske positioner er målrettet selskaber, der profiterer på de markante investeringer i landets infrastruktur, hvorimod selskaber med større eksport til USA undervægtes.

De to eksempler illustrerer på glimrende vis, hvordan investeringstilgangen til det samme marked kan variere. Nordea Invest Latinamerika investerer i selskaber fra brancher med et skønnet stærkt vækstpotentiale. Den latinamerikanske fond fra Danske Invest investerer i stedet ud fra en bottom up tilgang, hvor selskaberne i mindre grad identificeres på baggrund af deres sektor og landetilhørsforhold. Det afspejler sig også i porteføljerne i de to fonde, hvor der kun er begrænset sammenfald mellem aktierne, bortset fra få meget store selskaber. Indtil nu har investeringsstrategien i Nordea Invest belønnet investorerne bedst.

Hvis du vil vide mere om latinamerikanske fonde, eller følge hvordan de klarer sig resten af året, som utvivlsomt bliver meget spændende, så klik ind på Morningstar.dk.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser