Årsanalyse: Tyndt 2007 for Unit Link

Afkastet i Morningstars Unit Link porteføljer blev beskedent i 2007 og i ganske få tilfælde endda negativt. Det var generelt et surt år for investorerne, men der var også lyspunkter imellem.

Karsten Henriksen 28/01/2008
Facebook Twitter LinkedIn

I efteråret 2007 gik det for alvor hårdt ud over aktierne og det var noget der kunne mærkes på afkastet i Unit Link pensionsordningerne. I disse ordninger, som også går under den bredere betegnelse markedsrenteprodukter, er det netop muligheden for en høj aktieandel, som trækker, sammenlignet med traditionelle pensionsordninger. Og en høj aktieandel har da også været nærende for afkastet i en del år, og er det typiske også på langt sigt. Men på kort sigt er risikoen i aktiemarkedet betydelig og det fik investorerne at føle sidste år - og indtil videre i år.


Store forskelle

I Morningstar’s tre Unit Link porteføljer indgår der ni kategorier af fonde, tre af dem er obligationskategorier og de øvrige fem er geografisk orienterede aktiekategorier. Afkastet i de forskellige kategorier for hele kalenderåret 2007 er meget forskelligt. I den positive ende ligger Globale Nye Markeder med et afkast på over 24 pct., mens Japan Large Cap stod for et fald på knap 17 pct. Det var de nye markeder der skilte sig ud, for ser man på både danske, europæiske og globale aktier så lå de alle lige over eller under 0 i afkast, mens amerikanske aktier tabte næsten 5 pct. De danske obligationer derimod, gav traditionen tro positive afkast på en til tre pct., mens højrenteobligationerne, som er virksomhedsobligationer med en vis kreditrisiko på kategoriniveau gav negative afkast på knap to pct.

Afkastene er Morningstar Kategoriernes gennemsnit, men investorerne investerer jo kun i en eller få fonde indenfor kategorierne og her var forskellen mellem bedste og dårligste afkast betydelig større.

De højeste afkast fra enkeltfonde i danske unit link ordninger blev på knap 46 pct. i en brasiliansk aktiefond fra Skandia Link. Næsten lige så højt var afkastet i en indisk aktiefond hos SEB Link. Mest imponerende var dog en kinesisk fond på Folkebørsen, der gav næsten 60 pct. i afkast i 2007. Folkebørsen havde ligeledes den fond der gav det største tab nemlig en europæisk ejendomsfond der gav et tab på 30 pct. En japansk aktiefond fra Nordea Link var ligeledes blandt de meste faldende med et tab på knap 30 pct.

Klik på billedet for større visning

Der skal ikke megen fantasi til for at forestille sig, at investorer, der satsede hele butikken på ganske få fonde kunne have fået særdeles høje afkast, selv i 2007, mens tabet for de uheldige ligeledes have været betydeligt. Og det er med til at understrege vigtigheden af at sprede investeringerne på mange forskellige fonde med forskellige investeringsområder. Man bør sammensætte en diversificeret portefølje af enkelt fonde eller som de fleste investorer gør, vælge Unit Link selskabernes egne sammensætninger af fonde.

I tabellen her på siden vises afkastet i hver af de ni kategorier som indgår i Morningstars unit link porteføljer. Under hvert selskab er det med tal angivet, hvor meget bedre eller ringere selskabets fonde har klaret sig sammenlignet med kategorien i 2007. Har fondene klaret sig bedre er det markeret med grøn farve og har de klaret sig ringere er det angivet med rød farve. De fleste selskaber var bagud på danske aktier og global nye markeder, mens de fleste outperformede på højrente obligationer og globale aktier.


Morningstar porteføljer

Morningstar sammenligner hvert kvartal udviklingen i de syv kommercielle unit link programmer, samt Folkebørsen, ved at benytte Morningstars egen sammensætning af fonde ud fra tre forskellige investorprofiler, med hhv. en forsigtig (20 pct. aktieandel), moderat (50 pct. aktieandel) og en vækstprofil (80 pct. aktieandel).

Ud af 24 porteføljer var der kun to der gav et svagt negativt afkast. Derimod var der ingen af porteføljerne, hverken de forsigtige eller vækstorienterede, som kunne hamle op med kontorenten fra de traditionelle pensionsordninger, der typisk gav mindst 5,29 pct. før skat.

De forsigtige unit link porteføljer klarede sig bedst i 2007 med afkast på mellem 2,01 og 3,44 pct. De moderate porteføljer klarede sig lidt ringere og vækstporteføljerne klarede sig dårligst med afkast mellem -0,92 og 2,68 pct.

Det er ikke synderlig spændende afkast, men samtidig heller ikke så fatalt, som havde man satset på få aggressive fonde og måske tabt 15 pct. af pensionen. Man bør løbende sikre sig en fornuftig spredning i porteføljen, så risikoen ikke er unødig høj. For de fleste vil det ligeledes være gavnligt at have en portion obligationer i porteføljen, da det er med til at udligne udsvingene i urolige tider, samt er med til at bevare værdien af opsparingen. Derimod er det et skråplan at forsøge at time sine aktiekøb i forhold til markedsudviklingen.

Klik på billedet for større visning

I den tilstand markederne er i øjeblikket, hvor alt er faldet i en periode vil der være nogle som kaster håndklædet i ringen og sælger, i forventning om at kunne købe tilbage når aktierne er blevet endnu billigere. Desværre sker det ofte, at private investorer sælger for sent når aktierne allerede er faldet og ofte kommer de for sent tilbage i markedet og går dermed glip af ofte store stigninger når markedet pludselig kommer igen.

Når man investerer i aktier vil der være opture og nedture, det er en del af gamet og har man tid nok, og det har de fleste der sparer op til pension, ja så bør man ikke ligge søvnløs om natten når markederne opfører sig som de gør i øjeblikket. Man bør naturligvis være investeret i overensstemmelse med ens risikoprofil og så i øvrigt være tålmodig og have is i maven.


Sådan har vi gjort

Beregningerne er fortaget på baggrund af et øjebliksbillede af Unit Link udbuddet ultimo 2007. Der tages ikke højde for udskiftninger af fonde i afkastperioden. Der kan være specialfonde, interne puljer og modelporteføljer som Morningstar ikke har været i stand til at skaffe data på og som derfor ikke er medtaget i beregningerne.

Porteføljeafkastene er beregnet med udgangspunkt i Morningstars Kategorier. Er der eksempelvis i et program tre fonde under kategorien ’Danmark – Aktier’ er et gennemsnit af de tre benyttet.

I de få tilfælde, hvor en kategori ikke er repræsenteret i et program er der benyttet tal (Fed) fra de mest repræsentative fonde i programmet ud fra et forsigtighedsprincip om, at mindre risiko, fortrækkes frem for mere risiko når alternativer vælges.

Sådan er benchmark porterføljerne sammensat
Morningstar Kategori™ Forsigtig Moderat Vækst
Danmark - Aktier 10% 10% 15%
Europa Large Cap Blend - Aktier 5% 10% 20%
Globale Large Cap Blend - Aktier 5% 20% 20%
Japan Large Cap - Aktier - 5% 10%
USA Large Cap Blend - Aktier - 5% 10%
Globale Nye Markeder - Aktier - 5%
EUR High Yield - Obligationer - 5% 10%
DKK Øvrige - Obligationer 15% 10% 10%
DKK Korte - Obligationer 65% 35% -

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser