Unit Link afkast under pres

Urolighederne på aktiemarkedet i tredje kvartal har sat sit tydelige præg på udviklingen i de danske unit link pensioner. Japan trækker ned og nye markeder trækker op.

Karsten Henriksen 22/10/2007
Facebook Twitter LinkedIn

Det har været noget af en rutsjebanetur for opsparerne i de danske unit link pensionsordninger i indeværende år. De senere år har ellers budt på det ene år med gode afkast efter det andet, hvor man som opsparer i de traditionelle garanterede ordninger blot har måttet se misundeligt til.

I år har der imidlertid været drama, først i februar, hvor alverdens børser på kort tid oplevede markant fald, som dog hurtigt blev afløst af nye stigninger. Og senest har vi været igennem kreditkrisen, som startede med dårlige lån i USA og senere bredte sig til hele den finansielle sektor. Meget tyder dog på, at det værste nu er overstået og aktiekurserne er atter på vej op og for nogle markeder endda allerede på et højere niveau end inden kreditkrisen startede.

Unit Link er kendetegnet ved at man får del i markedsafkastet ved at investerer på egen hånd i udvalgte investeringsfonde. Urolighederne på markedet kan dermed aflæses direkte i pensionsafkastet, som i de senere år typisk har været rigtig pænt, men i år har udviklingen, som sagt, været noget mere turbulent.


Stadig i plus

Skønt der har været betydelige dyk i aktiefondene i det seneste kvartal, så er mange ligeledes kommet pænt igen, så for kvartalet er udviklingen relativt flad. Ser man på Morningstars tre investorprofiler i indeværende år, så ligger de stadig alle i plus, men det er de færrest, som har givet et afkast der slår kontorenten i de garanterede ordninger.

Klik på billedet for større visning

Porteføljerne med 80 pct. aktieandel har klaret sig bedst med afkast på op mod 6 pct. som det højest og helt ned til 2,2 pct. for det laveste. Det er en betydelig større forskel blandt selskaberne end normalt, hvor forskellen typisk ikke er større end et par procent. I de forsigtige porteføljer med kun 20 pct. aktier ligger afkastet mellem 2 og 3,5 pct. Til sammenligning ville man i en traditionel 4,5 pct. garanteret pensionsopsparing have fået tilskrevet renter på 3,95 pct. før skat i årets første ni måneder.

Som pensionsinvestor bør man imidlertid tænke langsigtet og ikke bekymre sig for meget om kortsigtede udsving i markedet som dem vi har oplevet i februar og juli-august. Det er fortsat god latin, at aktier over tid giver et højere afkast, sammenlignet med obligationer. Så længe man har tiden på sin side og det har mange pensionsinvestorer, så er det vigtigt med en god portion tålmodighed og is i maven.


Porteføljer justeret

For første gang siden Morningstar startede med at beregne afkast for Unit Link Benchmark porteføljerne, er der foretaget mindre justeringer i sammensætningerne. Det er gjort for at inkludere to yderligere kategorier, hhv. højrenteobligationer og globale nye aktiemarkeder. De to kategorier opfattes af Morningstar som support kategorier i en portefølje, altså et supplement til en ellers solid og velfunderet portefølje. De to kategorier er valgt på grund af deres relevans for investorerne, samt deres udbredelse i de danske unit link programmer. Begge kategorier er nemlig repræsenteret i samtlige unit link ordninger.

I tabellen ses at kategorien ’Globale Nye Markeder – Aktier’ har givet næsten 23 pct. i indeværende år, hvilket er markant mere end de etablerede aktiemarkeder. Der er dog stor forskel på hvilket afkast de enkelte fonde i kategorien har givet i år, som det ligeledes fremgår af figuren med merafkast.

Klik på billedet for større visning

De øvrige aktiekategorier som indgår i unit link porteføljerne er alle fra udviklede aktiemarkeder. Bedst af disse ligger de danske aktier med afkast på over 9 pct. mens globale og europæiske aktier kun har givet godt halvdelen. Amerikanske aktier er atter i år blevet ramt hårdt af den faldende dollar, så det samlede afkast for disse ligger under én procent. Værst ser det ud for japanske aktier, som tilsammen er faldet med over 7 pct. i indeværende år og dermed er med til at trække ned i porteføljerne.

Indenfor de enkelte kategorier, er der ligeledes betydelig forskel på størrelsen af afkastet. Så for investorer af mere spekulativ karakter, som kun har investeret i ganske få specialiserede fonde, kan afkastet i indeværende år både være tocifrede positive afkast, men har man ramt forkert så kan afkastet være negativt.

Den store forskel i afkastet mellem de etablerede og nye aktiemarkeder er ligeledes med til at understrege den risiko der er forbundet med at investere i de højtflyvende nye aktiemarkeder. Når noget stiger hurtigt kan det ligeledes falde hurtigt og derfor bør nye markeder ikke udgøre en for stor del af porteføljen.


Sådan har vi gjort

Beregningerne er fortaget på baggrund af et øjebliksbillede af Unit Link udbuddet ultimo september 2007. Der tages ikke højde for udskiftninger af fonde i afkastperioden. Der kan være specialfonde, interne puljer og modelporteføljer som Morningstar ikke har været i stand til at skaffe data på og som derfor ikke er medtaget i beregningerne.

Porteføljeafkastene er beregnet med udgangspunkt i Morningstars Kategorier. Er der eksempelvis i et program tre fonde under kategorien ’Danmark – Aktier’ er et gennemsnit af de tre benyttet.

I de få tilfælde, hvor en kategori ikke er repræsenteret i et program er der benyttet tal (Fed) fra de mest repræsentative fonde i programmet ud fra et forsigtighedsprincip om, at mindre risiko, fortrækkes frem for mere risiko når alternativer vælges.

Sådan er benchmark porterføljerne sammensat
Morningstar Kategori™ Forsigtig Moderat Vækst
Danmark - Aktier 10% 10% 15%
Europa Large Cap Blend - Aktier 5% 10% 20%
Globale Large Cap Blend - Aktier 5% 20% 20%
Japan Large Cap - Aktier - 5% 10%
USA Large Cap Blend - Aktier - 5% 10%
Globale Nye Markeder - Aktier - - 5% Ny
EUR High Yield - Obligationer - 5% 10% Ny
DKK Øvrige - Obligationer 15% 10% 10%
DKK Korte - Obligationer 65% 35% -

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser