Stabilitet som investeringsprincip

Nordea Invest lancerer en aktieafdeling, der ikke har til formål at slå noget bestemt indeks, som ikke lokker med udsigt til store afkast, ikke er en hedgefond og som ikke på forhånd vil love at investere i noget bestemt. Formålet er stabilitet. Vi har bedt om en forklaring.

Las Olsen, 23/10/2006
Facebook Twitter LinkedIn

Der er en traditionel måde for investeringsforeninger at lave aktieafdelinger på. Man starter med at udvælge, hvad der skal investeres i – typisk aktier fra et geografisk område eller en bestemt branche. Så finder man et aktieindeks, der passer til – for eksempel S&P 500-indekset, hvis man har valgt aktier fra USA. Øvelsen går så ud på at præstere et afkast, der er bedre end udviklingen i det valgte indeks. Og helst også med mindre risiko.

Men andre måder vinder frem. Mange investorer er ligeglade med, om de klarer sig bedre end et benchmark-indeks – de vil bare have et højt afkast og undgå tab, lyder ræsonnementet hos en del formueforvaltere. Det er tankegangen bag de fleste hedgefonde, som den, Jyske Invest med god succes lancerede i august.

Men metoden kan også bruges på mere almindelige aktieafdelinger, mener Nordea Invest, der nu lancerer ”Stabile Aktier”. Den skal investere i aktier fra hele verden, den vælger ikke bestemte brancher, og den har ikke ambitioner om at slå et bestemt indeks. I stedet er udvælgelseskriteriet først og fremmest stabilitet.

”Kunderne i filialerne har svært ved at se, at det er et godt resultat at slå benchmark, hvis benchmark falder 25 procent,” forklarer Thøger Svendsen fra Nordea Invest.


Vil undgå indeks-aktier

Der er faktisk ekstra gevinst at hente, hvis man undgår de aktier, der er med i de store indeks – og dermed i mange investeringsfondes benchmark, mener Claus Vorm fra Nordea Investment Management, som er den afdeling i banken Nordea, der rådgiver investeringsforeningen Nordea Invest.

Ikke alene bliver de aktier overset af dem, der følger deres benchmark tæt, således, at en langsigtet investor med friheden til det kan gøre et godt køb. Ofte har de også en mere stabil kursudvikling, lyder Nordeas analyse.

Og netop stabiliteten er i højsædet i den nye aktieafdeling. Meningen er, at investorerne skal forskånes for de tab, der er ellers med jævne mellemrum rammer de fleste aktiefonde.

”På lang sigt skal vi kunne opnå et afkast, der er på linje med, hvad de globale aktiemarkeder giver – men med langt mindre udsving,” forklarer Asbjøn Trolle Hansen fra Nordea Investment Management.


Hedgefond uden at være det

Det er en målsætning, man tit finder i hedgefonde. De kan, i princippet i hvert fald, mindske deres risiko ved at bruge avancerede finansielle instrumenter og teknikker. Men Nordea mener, at man kan opnå stabilitet ved simpelt hen at udvælge aktier, der har en stabil kursudvikling. Det sker ved hjælp af en matematisk model, der gennemtrawler alverdens aktiemarkeder på jagt efter stabilitet.

Den form for matematisk aktieudvælgelse har længe været populær i udlandet, hvor såkaldte kvantitative investeringsfonde har lokket mange investorer til – blandt andet fordi metoden kan holde omkostningerne nede.

Nordeas nye fond vil dog ikke få specielt lave omkostninger. Det vil ikke bare være op til en computer at udvælge aktierne, forklarer Asbjørn Trolle Hansen. Der vil også ske en vurdering af de enkelte selskaber på basis af mere end de rå nøgletal.

Men nøgletallene er centrale. Det drejer sig blandt andet om, om der hidtil har været stabilitet i kursudviklingen, indtjeningen og udbyttebetalingen. Om kursen på aktierne er fornuftig, set i forhold til niveauet for indtjening og værdi af selskabet. Og om risikoprofilen for aktien er tilpas forskellig fra de andre aktier i fonden.


Ikke bare value

Det kunne lyde som investeringsstilen hos de mange value-fonde, der allerede findes. Typisk går de efter aktier, der ser ud til at være undervurderede ud fra nøgletallene. Men der er den væsentlige forskel, at Nordeas nye fond ser på stabilitet først, ifølge Asbjørn Trolle Hansen. Kun hvis stabiliteten er der, ser man på, om værdien er til stede.

Man skulle egentlig tro, at stabile aktier var ensbetydende med dårligere afkast på længere sigt. Normalt er der jo en sammenhæng mellem risiko og potentiel gevinst på finansmarkederne. Men sådan er det ikke, ifølge Nordea. Forklaringen er, at de stabile aktier har det med at blive overset, især af de investorer, der følger et bestemt indeks.

Man kan sige, at den nye afdeling er modsætningen til en anden tendens på et marked, hvor der bliver lanceret mange, meget specialiserede investeringsfonde – med for eksempel tyrkiske, kinesiske eller tyske aktier. I forhold til dem vil Nordeas nye produkt have en markant større risikospredning.


Kræver tillidsfulde investorer

Til gengæld går investorerne glip af den forudsigelighed, der er i de mere traditionelle investeringsafdelinger. Sætter man penge i Nordea Invest Stabile Aktier kan man ikke vide, hvilke brancher eller lande, pengene havner i. Man må stole på forvalterne i Nordea Investment Management, erkender Asbjørn Trolle Hansen.

Han understreger dog, at selv om investeringsafdelingen er ny, er metoden det ikke. Siden december har en afdeling ved navn ”Nordea Invest Engros Absolute Return Equities,” der har pensionskasser og andre institutionelle investorer som kunder, faktisk fulgt samme principper, som den nye afdeling kommer til. Afkastet siden nytår har været 11,3 procent, og udsvingene har været lave, sammenlignet med andre aktieafdelinger. For eksempel klarede den sig igennem det meget urolige andet kvartal med et tab på blot 0,3 procent.

Det vil jo så vise sig, om det fortsat vil gå på den måde for strategien. Claus Vorm og Asbjørn Trolle Hansen fra Nordea Investement Management tror i hvert fald så meget på deres egen metode, at de selv har tænkt sig at sætte sparepenge i den nye afdeling, fortæller de.

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Nordea Invest Stabile Aktier 198,91 DKK-0,51Rating

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser