Er kobber på vej ind i en ny supercyklus?

Prisen på det røde metal stiger i vejret på baggrund af leveringsbegrænsninger og øget efterspørgsel fra rene energi- og kunstig intelligensprojekter

Valerio Baselli 30/04/2024
Facebook Twitter LinkedIn

copper production in China

Kobber handles i øjeblikket til omkring toårige højder, drevet af troen på, at forsyningen af det røde metal vil have svært ved at følge med den stigende globale efterspørgsel, samt som en hedge mod genopblussen af inflationsfrygt. Råvarens rolle i den kulstofmæssige overgang og i AI-revolutionen er også nøglefaktorer i forventningen om øget efterspørgsel.

På forsyningssiden øges produktionen: Et nyligt eksempel er en reduktion på 6,5% i kvartalsproduktionen hos Ivanhoe Mines i Kamoa-Kakula komplekset i Den Demokratiske Republik Congo. Eller beslutningen fra det kinesiske Smelter Purchasing Team (CSPT) om at reducere produktionen med 5-10% i landets hovedraffinaderier.

Der er også andre politiske faktorer på spil.

"Forbuddet mod leverancer af aluminium, nikkel og kobber fra Rusland på LME og CME (Chicago Mercantile Exchange) har fået handlende til at overveje en øget forsyningsrisiko," forklarer Maurizio Mazziero, finansanalytiker og råvareekspert.

BHP's overtagelsestilbud på Anglo American til 39 milliarder dollars, som er blevet betragtet som et forsøg på at få fat i selskabets kobber- og jernmalmaktiver, antyder også en høj efterspørgsel efter råvaren.

Disse er alle faktorer, der tilføjer volatilitet til prisen på kobber. Men som Mazziero siger, gør disse det svært at forudsige prisen for 2024. Men med kobber, der handles omkring $9,890 pr. ton på London Metal Exchange (LME), siger Mazziero, at prisen, der når et historisk højt niveau på $11,000, er realistisk.

"Kobbermarkedet kunne være tæt på en underskuds situation på grund af nylige forstyrrelser i udbuddet, og enhver indikation af en genopretning i efterspørgslen ville have en betydelig indvirkning på en allerede ret stram situation," kommenterer Roberta Caselli, råvareinvesteringsstrateg hos Global X.

Og faktisk, mens de globale synlige lagre forblev 41% under det sæsonmæssige gennemsnit for de sidste fem år, stiger kobberforbruget, især i Kina.

"Muligheder for betydelig ny efterspørgselsvækst kunne også opstå på grund af den massive boom i infrastrukturudgifter i Indien. Kilder fra regeringen har rapporteret, at Indien vil sende to delegationer til Chile næste måned for at udforske kobberforekomster, som landet har brug for til sin hurtige økonomiske vækst og energiomstilling," forklarer Caselli.

Intet kobber, ingen grøn økonomi

De globale bestræbelser mod afkarbonisering er en strukturel vækstmotor for mange råmaterialer eller metaller, og kobber er en af de nøglemetaller for energiomstillingen.

For eksempel er vind- og solenergi blandt de mest populære former for vedvarende energi i dag. Grafen nedenfor viser mængden af kobber, der kræves for at generere energi fra havvind (vindmøller til havs), landvind (vindmøller på land) og solcellepaneler sammenlignet med fossile brændstoffer som kul og naturgas.

"Dette signalerer, hvordan efterspørgslen efter kobber (og også for andre metaller) er blevet mindre elastisk med hensyn til markedscyklussen, da de nu understøttes af en sekulær tendens," siger Benjamin Louvet, leder af råvarer hos Ofi Invest AM.

"Også til at støtte efterspørgslen er der elementer, der ikke tidligere blev overvejet eller som er knyttet til fremkomsten af nye behov. Et eksempel på dette er udviklingen af elnettet, hvor mange regeringer, især de europæiske, først for nylig har indset, at ikke at udvikle det kunne spolere alle bestræbelserne på overgangen," fortsætter Louvet.

Kobber er en fremragende leder af elektricitet, hvilket gør det til det ideelle materiale til vedvarende energisystemer. Dets høje elektriske ledningsevne muliggør effektiv energioverførsel, hvilket minimerer energitab under transmission og distribution.

Kunstig intelligens er også sulten efter kobber

Endelig kunne yderligere støtte til den strukturelle vækst i kobberefterspørgslen komme fra behovet fra datacentre til kunstig intelligens, en nøglekomponent i en hurtig implementering af AI-teknologier.

"I USA alene forbrugte datacentre 17 GW energi; ved årtiets afslutning estimeres det, at datacentrenes energibehov vil fordoble sig til 35 GW," siger Albert Chu, porteføljeforvalter hos Man Group.

"Når man overvejer denne vækst, bør det huskes, at skøn over datacenterudvidelse som følge af kunstig intelligens-penetration er på et tidligt stadie og sandsynligvis undervurderer den endelige efterspørgsel."

Selvom implikationerne stadig er på et tidligt stadie for de globale kobbermarkeder, antyder udsigten, at der er stærke sekulære drivere for efterspørgslen.

"Lad os antage, at USA, hvor cirka halvdelen af AI-markedet er koncentreret, vil øge sin udvikling med yderligere 5 GW hvert år. Dette alene ville øge efterspørgslen med 500.000 ton på verdensplan, hvilket svarer til en 2% stigning i den globale kobberefterspørgsel," siger Benjamin Louvet. Selvom det måske virker ubetydeligt, kunne selv en 1% mangel i et allerede stramt marked føre til en betydelig underskudssituation.

Da verden stræber efter at opnå netto-nul-emissioner i de næste tre årtier, forudsiger Albert Chu, at "efterspørgslen efter kobber vil vokse fem til seks gange. Dog - fortsætter han - kan denne stigning være vanskelig at imødekomme med de nuværende forsyningsbegrænsninger."

Investering i kobber-ETC'er

Den nemmeste måde at få eksponering for spotprisen på en råvare på er gennem en ETC (exchange-traded commodity). Europæiske investorer kan vælge mellem mindre end en snes ETC'er, der udelukkende fokuserer på kobber, samt flere andre instrumenter, der tilbyder eksponering for en diversificeret kurv af industrielle metaller. Listen nedenfor udelukker korte instrumenter (som giver det modsatte resultat af benchmarken) eller gearede instrumenter (som forstærker resultaterne - ofte dagligt - af den replikerede indeks) og dem med mindre end €1 million under forvaltning.

Metode for kobber investering

Som det kan ses af afkastene vist i tabellen, er disse instrumenter ikke ens. De replikerer ofte forskellige benchmarks baseret på forskellige metoder, hvilket resulterer i en divergerende risiko-afkast-forhold.

For eksempel adskiller benchmarks fra RICI Enhanced-familien (oprettet af Jim Rogers i slutningen af 1990'erne) sig fra den almindelige praksis med at bruge futureskontrakten med den nærmeste udløbsdato som priskilde; dette er for at forsøge at minimere contango-effekten. Et meget vigtigt element i bestemmelsen af værdien af syntetiske ETC'er er relateret til rolling-effekten, som simpelthen er udskiftningen af den udløbende futureskontrakt. Rolling er negativ, hvis den udløbende kontrakt har en lavere pris end den nye (såkaldt contango) og er positiv i det modsatte tilfælde (backwardation).

Derfor investerer RICI Enhanced-benchmarks i futureskontrakter med forskellige løbetider for at udjævne prisforskellene mellem de forskellige futureskontrakter. For hver enkelt råvare defineres der en bestemt plan for udskiftning af benchmark futureskontrakter, som også tager hensyn til sæsonmæssige cyklusser; endelig eliminerer en likviditetsfilter underhandlende futureskontrakter. Dette forklarer de generelt højere gebyrer, der opkræves af disse strategier.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser