Europa er et hav af undervurderede aktier

Størstedelen af europæiske aktier er undervurderet, viser statistik fra Morningstar.

Facebook Twitter LinkedIn

Europe map

Investortilliden er faldet til niveauer, der ikke er set siden starten på corona-pandemien. Det er ikke overraskende set i forhold til risikobilledet.

Høj inflation, stigende renter og eskaleringen af krigen i Ukraine er faktorer, der bidrager til at øge chancerne for en recession i Europa. I 2022 er de europæiske aktiemarkeder faldet hvert kvartal med et tab på mere end 20 % siden januar.

I et sådant markedsmiljø har investorer en tendens til at falde tilbage på kvalitetsaktier med Economic Moat Ratings på bred og smal. Mod slutningen af 2022 mener Morningstars aktiemarkedsstrateg Michael Field, at markedet fokuserer for meget på det kortsigtede billede og overser aktiernes langsigtede potentiale. Lad os se nærmere på sektorerne.

Alle sektorer er undervurderet

Inflationen er omkring 10 % i europæiske lande og forventes at være høj resten af vinteren. Det centrale tema for investorerne fremadrettet bliver derfor, hvordan de kan beskytte deres portefølje mod inflation og i værste fald: recession. I den igangværende kamp for at få inflationen ned på omkring 2 % kan vi antage, at centralbankerne vil fortsætte med at hæve renten.

Investorer skal nu lede efter virksomheder, der kan modstå inflation. Inden for hver sektor finder Morningstars aktieanalytikere virksomheder, der kan håndtere stigende omkostninger og beskytte virksomhedens rentabilitet. Disse aktier tilbyder opsidepotentiale, selv fra deres nuværende værdiansættelser.

Nuværende værdiansættelser giver alle otte sektorer, der er dækket af Morningstar, et opsidepotentiale i forhold til vores skøn over dagsværdi, med 75 % af dækningen i 4- og 5-stjernet område.

Det er et meget anderledes billede i forhold til sidste år, hvor halvdelen af Morningstars europæiske aktiedækning var rimeligt vurderet, og 30 % var overvurderet.

Muligheder indenfor nethandel

Den cykliske forbrugersektor har flere muligheder, med 80 % af dækningen vurderet til 4 stjerner og 60 % vurderet til fem stjerner. Ser man på online detailhandel, er tøjaktier som Zalando (ZAL) og Inditex (ITX) undervurderede.

Pandemien førte til, at fødevareleverandører tiltrak flere nye kunder. Men i år har stigende renter, inflation og strammere kapitalmarkeder for gældstyngede virksomheder presset aktiekurserne. Investorer skal være selektive og søge stærke balancer, en klar vej til rentabilitet og robuste markedspositioner som førende eller på andenpladsen. Morningstars bedste valg i denne sektor er Just Eat Takeaway (JET), som har en 5-stjernet vurdering.

Skift til defensiv

I år har der også været et synligt skift fra cykliske til defensive aktier. Med stigende usikkerhed er investorer strømmet til defensive forbruger- og forsyningsselskaber.

Forsyningsselskaber er en god sikring mod høj inflation, især med nutidens skyhøje energipriser. Sektoren har hidtil i år lidt mindre tab end det brede europæiske aktiemarked og indeholder attraktive udbytteaktier. Det nuværende efterfølgende medianudbytte er 4,7 %, på linje med det historiske gennemsnit. Topvalgene i denne sektor er Centrica (CNA), Engie (ENGI) og RWE (RWE).

Ser man på den defensive forbrugersektor, har de store europæiske købmænd hidtil været i stand til at vælte deres højere omkostninger over på shoppere. I de kommende kvartaler vil købekraften blive yderligere testet i takt med at råvarepriserne fortsætter med at stige.

Drikkevarevirksomheder har indtil videre ikke lidt reel skade af inflation, men det kan ændre sig, hvis europæiske økonomier falder i recession. Bryggerivirksomheden Anheuser-Busch InBev (ABI) er blandt topvalgene sammen med Barry Callebaut (BARN), JDE Peets (JDEP) og Unilever (ULVR).

Hvorfor er europæiske energi undervurderet?

I energisektoren handler de integrerede olieselskaber Shell (SHEL), BP (BP) og TotalEnergies (TTE) stadig med betydelige rabatter på 20-25 % i forhold til Morningstars skøn over dagsværdi, selv efter de seneste opdateringer. Sammenligningen med amerikanske olieselskaber som Chevron og Exxon, der er nogenlunde eller lidt overvurderet, er bemærkelsesværdig.

En årsag kan være, at virkningen af bæredygtige investeringer i Europa skader "Big Oil", hvor penge flyder ind i fonde, der undervægter olieselskaber. Og europæiske investorer er mere skeptiske over for de traditionelle energiselskabers konverteringsstrategier for vedvarende energi. Investeringerne i innovation vil tage tid og er afhængige af finansiering fra fossile brændsler.

Rekordoverskuddet har givet attraktive udbytter i energisektoren. Morningstars topvalg er TotalEnergies. Det har i øjeblikket ikke det højeste udbytte, men selskabet har et godt opsidepotentiale givet sin stærke balance og pengestrømme.

Gennemgangen ovenfor er ikke beregnet til at være en anbefaling om at købe eller sælge. Tidligere resultater er ingen garanti for fremtidige afkast.

 

Artiklen er oversat fra norsk og er udgivet den 17/10/2022 på morningstar.no

Sign Up for Morningstar UK Newsletters

Sign up here

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Centrica PLC129,30 GBX-3,07Rating
Engie SA14,53 EUR0,58
Industria De Diseno Textil SA39,67 EUR0,00Rating
Just Eat Takeaway.com NV1.261,00 GBX-0,24Rating
RWE AG31,18 EUR0,03Rating
TotalEnergies SE58,92 EUR0,55Rating
Zalando SE19,50 EUR-0,76

Om forfatteren

Morningstar Analysts   -

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser