Eksotiske fonde fører an

Mange af de danske investeringsforeninger kan allerede nu sole sig i endog meget høje afkast for indeværende år. Det er typisk de eksotiske fonde der har fortsat den stærke udvikling fra sidste år.

Karsten Henriksen 20/02/2006
Facebook Twitter LinkedIn

Vi er kun kommet halvanden måned ind i det nye år og allerede nu har flere af de danske investeringsforeningers fonde leveret afkast på over 15 pct. Først og fremmest bringer disse imponerende afkast, udsagn om at investeringsforeninger er støvede og kedelige, til skamme.

Det er da også de mere eksotiske fonde, der ligger i front når der ses på afkastet i år. Af alle de danske fonde ligger Jyske Invest Kinesiske Aktier helt i top med et afkast på hele 18,9 pct. siden nytår. Alfred Berg Rusland er lige efter med et afkast på 18,1 pct. og som nummer tre ligger BankInvest Latinamerika Pension med 15,8 pct. alene for indeværende år.

Ens for disse tre fonde og for så vidt de øvrige i top 15 over de højeste afkast i år er at de investerer i aktier fra de såkaldte nye markeder, som tæller Latinamerika, Kina, Østeuropa med flere. Det var også disse markeder der klarede sig bedst sidste år, og det ser ud til at tendensen blot er fortsat med uformindsket styrke i det nye år.


Blandet for danske og japanske aktier

Fonde med danske aktier har haft en noget blandet start på året. De fonde som følger OMX20, altså de 20 største danske aktier, har faktisk lidt et mindre tab på et par pct. i indeværende år. Højdespringeren fra sidste år BankInvest DK Small Cap aktier har ligesom fondene fra de nye markeder fortsat den hidsige udvikling fra sidste år og tegner sig allerede nu for et afkast på 9,3 pct. Afkastet for de øvrige fonde med fokus på danske aktier – over 30 af slagsen – fordeler sig jævnt fra omkring 8 pct. og ned til minus 2 pct. De danske aktier har således ikke været en entydig god investering i år, men med de rette fonde har afkastet været solidt, her skal man naturligvis have in mente at tidshorisonten er meget kort og derfor er det ikke nødvendigvis et udtryk for gode eller dårlige evner fra foreningerne, men mere en illustration af, hvor meget der er sket siden årets start.

Japanske aktier har generelt set taget sig en pause i år. Den stærke udvikling fra sidste år fik en brat opbremsning i januar, da det japanske internetfirma Livedoor blev beskyldt for at give vildledende oplysninger til aktionærerne. Markedsobservatører beskriver situationen som en mulighed for investorerne til at hjemtage gevinster. De japanske aktier er dog kommet igen efter det pludselige dyk. Ser man på kategori afkastet for ’Japan Large Cap – Aktier’ og ’Japan Mid/Small Cap – Aktier’ så er de på hhv. -2,1 og -4,2 pct., men billedet er lidt anderledes når man ser på de enkelte fonde. Her er der faktisk nogle, som har formået at skabe et positivt afkast. BankInvest Japanske Aktier Pension har eksempelvis lavet 3,2 pct., men der er til gengæld også fonde med tilsvarende negative afkast.


Korte obligationer lidt op – de lange lidt ned

Udsigten til stigende renter gør ikke livet let for fonde med længere obligationer. Det ses da også at hovedparten af fondene i Morningstar Kategorien ’DKK Øvrige – Obligationer’ har startet årets første halvanden måned med mindre fald, mens fonde med kortere danske obligationer i kategorien ’DKK Korte – Obligationer’ generelt har givet et lille positivt afkast. I det store hele er der nu ikke meget ved at se på danske obligationsafkast på så korte tidshorisonter. Hele pointen ved at investere i sådanne papirer er jo at skabe stabilitet i porteføljen og sikre kapitalen, samtidig med at der opnås et stabilt afkast. De store afkast, ja de skal komme fra aktiemarkedet.


Husk risikoen

Med risiko for at nævne et budskab, som Morningstar har prædiket mange gange før – så husk på at risikoen ved at investere i de nye markeder, hvad enten der er tale om Kina, Latinamerika, Rusland, Østeuropa eller en blanding af dem alle, er meget høj. Det er også derfor de kan levere så høje afkast, som de gør for tiden. Risiko kan være meget latent og er ofte noget man ikke mærker så meget til når tingene går godt – for når det går godt, så går kurserne jo bare op og det er kun til glæde for investorerne. Hvor høj risikoen er, finder man ofte først ud af når det er for sent og tro ikke at man blot kan sælge når/hvis det hele begynder at se grimt ud, kursfaldene kan nemlig komme meget pludseligt og kraftig – det er derfor risikoen betegnes som høj. Dermed ikke sagt at man skal holde sig langt væk fra de nye markeder, men derimod blot, at man skal investere med åbne øjne og vurdere, hvordan man har det med risiko inden der investeres.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser