Østeuropa klart i front – igen

For tredje måned i træk ligger fonde, der investerer i central- og østeuropæiske aktier i front blandt samtlige fonde på Folkebørsen, hvis man ser på den seneste måneds afkast.

Facebook Twitter LinkedIn

Østeuropa klart i front – igen For tredje måned i træk ligger fonde, der investerer i central- og østeuropæiske aktier i front blandt samtlige fonde på Folkebørsen, hvis man ser på den seneste måneds afkast. Af Ricky Steen Rasmussen Analytiker Morningstar Danmark

Endnu en gang har fondene i Kategorien ’Central- og Østeuropa – Aktier’ givet resten af fondene på Folkebørsen baghjul.

Det er tredje måned i træk, at disse fonde er at finde i månedens Top-5 over afkast for den seneste måned. Men til forskel fra de tidligere opgørelser, hvor enkelte andre fonde blandede sig i toppen, består Top-5 udelukkende af fonde med central- og østeuropæiske aktier. Faktisk er de højeste seks afkast den seneste måned fra denne kategori.

5 bedste fonde den seneste måned
Fondnavn Morningstar Kategori™ Afkast 1 måned Afkast År-til-dato ATP Rating™ Morningstar Rating™
Jyske Invest Østeuropæiske Aktier Udb Central- og Østeuropa - Aktier 14,7 54,6
Nordea Invest Valg Østeuropa Akk Central- og Østeuropa - Aktier 14,1 58,3 - -
Baring Eastern Europe Fund $ Udb Central- og Østeuropa - Aktier 14,1 55,8
Baring Eastern Europe Fund EUR Udb Central- og Østeuropa - Aktier 13,9 59,1
Credit Suisse Equity Fund (Lux) Eastern Europe B Acc Central- og Østeuropa - Aktier 12,9 57
5 ringeste fonde den seneste måned
Fondnavn Morningstar Kategori™ Afkast 1 måned Afkast År-til-dato ATP Rating™ Morningstar Rating™
BL-Equities America B Akk Nordamerika Large Cap - Aktier -2,1 9,7
JPM US Strategic Value A Udb Nordamerika Large Cap - Aktier -1,5 14,4
UBS (Lux) Equity Fund - Telecom Akk Tech Media Tele - Aktier -1,4 6,6
Janus High Yield Fund A2 EUR Akk USD Højrente - Obligationer -0,8 0,3
Sparindex Afd. 1 US Growth Index Udb Nordamerika Large Cap - Aktier -0,7 12,9

Data er udregnet på baggrund af indre værdier pr. d. 21. september

Helt i top finder man de to danske fonde fra hhv. Jyske Invest og Nordea Invest, efterfulgt af tre udenlandske fonde.


Østeuropæiske markeder kører flot

Som tidligere er det de samme tendenser, som fortsat gør sig gældende for de østeuropæiske økonomier. Mange af landene står over for optagelse i den Europæiske Union. Her forventes det, at landene over en årrække vil skulle ”indhente” de vesteuropæiske landes levestandarder.

Det betyder også, at Vesteuropa – i hvert fald her i begyndelsen – bliver nødt til at investere i de østeuropæiske lande. Derfor oplever man i øjeblikket, at pengene strømmer ind i landene, både i form af direkte subsidier, men også i form af indirekte subsidier, hvor diverse ordrer lægges hen til de østeuropæiske lande.

Det har skabt en pæn vækst i landene. Samtidigt har mange europæiske virksomheder fundet ud af fordelene ved at lægge fabrikker i de østeuropæiske lande. Arbejdskraften er stadigvæk forholdsvis billig og samtidigt har befolkningen faktisk en forholdsvis høj uddannelse, ligesom den vesteuropæiske virksomhedskultur heller ikke er fremmed for de østeuropæiske befolkninger.

Dette har betydet, at landene økonomisk set har det godt. Og flere penge i landene betyder mere forbrug og mere efterspørgsel efter varer, ligesom varerne stadigvæk er forholdsvis billige sammenlignet med vesteuropæiske varer. Derfor går det også godt for mange virksomheder i de østeuropæiske lande.


Pæne afkast på langt sigt

Ser man på Kategorianalysen Kategorianalysen på Folkebørsen, kan man ligeledes se, at Morningstar Kategorien ’Central- og Østeuropa – Aktier’ er én af de kategorier blandt samtlige 64 kategorier, som det er muligt at analysere på, der har givet det bedste afkast set over den seneste måned.

Men også på langt sigt har fondene givet afkast, som er svært at se bort fra som investor. Ser man nærmere på udviklingen kan man således se af værdiudviklingen, at fondene i gennemsnit har givet afkast på mere end 175 procent på 3 års sigt.

Meget få andre kategorier kan slå dette afkast.


Nordamerika lider

I den anden ende af tabellen ligger hele tre afdelinger i Morningstar Kategorien ’Nordamerika Large Cap – Aktier’.

Det nordamerikanske marked har da også været ramt af en række negative omstændigheder. Af stor betydning har været orkanerne, hvor den værste ramte New Orleans med store ødelæggelser til følge.

Men også de nye orkaner, der er på vej har rystet de finansielle markeder. Mange frygter, at de massive ødelæggelser vil ligge en dæmper på den ellers fremadstormende amerikanske økonomi.

Derfor havde de fleste da også forventet, at den amerikanske centralbank-chef Allan Greenspan ville vente med yderligere renteforhøjelser, der netop forhøjes på grund af at man ønsker at tøjle væksten.

Men den amerikanske centralbank mener, at der er tale om en midlertidig nedgang i den økonomiske vækst, og at økonomien snart vil være tilbage på sporet. Derfor satte man da også renten op, hvilket er 12. gang inden for meget kort tid.

Rentestigningen blev taget meget skidt imod på aktiemarkederne, som faldt en del tilbage.

For nærmere kig på, hvordan det er gået for fondene i de enkelte kategorier, kan man se nærmere på kategorianalysen her.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser