Giganternes rang

I en ny analyse af de største investeringsforeninger på det europæiske marked, ligger foreninger med fonde udbudt i Danmark både blandt de ringeste og bedste.

Karsten Henriksen 02/05/2005
Facebook Twitter LinkedIn

Der bliver ofte lavet opgørelser over, hvor gode foreningerne er i forhold til hinanden i Danmark, men denne gang har Morningstar Tyskland taget to skridt videre. I en ny analyse vurderes de største investeringsforeninger på det europæiske marked mod hinanden. Men ikke nok med det, foreningerne måles samtidig særskilt på hvor gode de er til at forvalte henholdsvis obligationer og aktier.

Foreningerne er rangeret efter den gennemsnitlige Morningstar Rating™ for henholdsvis obligationsfonde og aktiefonde. Ranglisterne giver et billede af foreningernes overordnede kompetencer indenfor forvaltningen af henholdsvis aktier og obligationer over de seneste tre år.

For at gøre ranglisterne mere overskuelige set med danske øjne er foreninger, som har et udvalg af fonde der kan handles frit på det danske marked, markeret med gult og foreninger til salg via ATP’s Folkebørs markeret med grønt.


Aktier

Når et stort antal fonde fra en enkelt forening bedømmes, bliver det af flere årsager sværere at opnå en gennemsnitlig rating markant bedre end gennemnittet på tre stjerner. En tredjedel af foreningerne formår dog at ligger over gennemsnittet, mens to tredjedele opnår en gennemsnitlig rating under tre stjerner.

Norske Storebrand topper den europæiske liste og opnår på baggrund af 40 ratede fonde en rating på 3,35 stjerner. Det er et noget overraskende resultat, idet toppen normalt domineres af britiske og amerikanske fondshuse. Amerikanske Fidelity ligger dog også lige efter og det er kun marginaler som afgør forskellen i de to placeringer.

På sjettepladsen findes første kandidat, som er tilgængelig for danske investorer, nemlig Schroder, som har en række fonde udbudt på Folkebørsen.

Danske Invest Gruppen, som består af Danske Invest, BG Invest og Merchant Invest kommer ind på en 11. plads, med en gennemsnitlig rating på 3,10 stjerner hvilket i denne sammenhæng er ganske flot.

I midterfeltet ligger Dexia og SEB med en gennemsnitlig rating på lige under 3 stjerner.

Nordea Gruppen, som i undersøgelsen er medtaget med samtlige aktiefonde der udbydes i Europa, må derimod nøjes med en placering i bunden af listen med en gennemsnitlig rating på 2,45 stjerner.


Obligationer

På obligationssiden viser der sig en tendens til at nogle foreninger, trods et bredt udbud, klarer sig markant bedre end gennemsnittet. Bedst i Europa er franske CDC IXIS med en gennemsnitlig rating på 3,6 på baggrund af 49 ratede obligationsfonde.

Danske Invest viser styrke når det kommer til obligationer. Med en gennemsnitlig rating på 3,38 stjerner blander foreningen sig i top fem ud af de 33 foreninger, som er med i undersøgelsen.

Hvor Dexia og SEB lå meget tæt på aktiesiden, er der større spredning mellem de to når der vurderes på baggrund af obligationer. Dexia kommer ind på en 8. plads med en rating på 3,24, mens SEB må nøjes med plads 21, dog med en rating en anelse over 3 stjerner.

Mindre godt ser det ud for Nordea, placeringen på obligationer er bedre end for aktiedelen, men foreningen kommer ikke over de tre stjerner og må nøjes med en 24. plads. Dog er der europæiske konkurrenter, som klarer sig væsentlig dårligere på obligationer.


Både gode og dårlige

Foreningerne er rangeret efter den gennemsnitlige rating på alle ratede fonde og er dermed et utryk for den overordnede kvalitet af hver forenings generelle fondsudbud.

Foreninger som ligger pænt på listen kan således godt have en række fonde i deres udbud, som er dårligt ratede og på samme vis kan foreninger der placere sig i den tunge ende af listen, stadig have fonde, som har klaret sig rigtig godt.

Da analysen kun ser på investeringsforeninger med minimum 30 ratede fonde på obligationssiden og minimum 40 ratede fonde på aktiesiden, vil hovedparten af de danske foreninger, ikke være med i undersøgelsen da de simpelthen ikke er store nok målt på antallet af udbudte fonde, lagt sammen på europæisk plan.

Derimod er der en række af de udenlandske foreninger, som også er relevante for danskere, idet de kan handles via Folkebørsen. Nye tiltag fra regeringen gør at Folkebørsen nu bliver endnu mere attraktiv for private når LD midlerne bliver frigivet pr. 1. juli i år, og dermed kan overflyttes til Folkebørsen. Også andre af de udenlandske foreninger har relevans for de danskere, som har pensionsopsparingen i en såkaldt UnitLink ordning.

Flere og flere pensionskasser vælger nemlig i højere grad kvalitetsfonde blandt det store europæiske udbud. Morningstar Danmark har alene komplette data og løbende informationer på mere end 25.000 europæiske fonde. Så der er nok at tage af.


Det betyder navnene

Foreningerne i ranglisterne dækker over alle ratede fonde udbudt i Europa under det pågældende navn/brand. Eksempelvis udbyder SEB ni fonde til private i Danmark, herudover har SEB en række fonde til institutionelle kunder i danmark. Under SEB navnet/brandet udbyders også fonde i Sverige, Finland, Tyskland og Luxemburg. Den gennemsnitlige rating i listerne er således beregnet for alle disse SEB fonde, såfremt de har en rating. Samme fremgangsmåde er benyttet for de øvrige foreninger.


Klik for tydeligere figur

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser