Schroder og Nykredit øverst

Schroder og Nykredit deler førstepladsen på de danske foreningers rangliste for december

Sten Blindkilde 17/01/2005
Facebook Twitter LinkedIn

Schroder og Nykredit Invest stødte i december Sparinvest af tronen og indtog til deling førstepladsen på ranglisten over de danske foreninger i Morningstar Rating™. Sparinvest og Sparindex følger dog lige efter på de næste pladser.

Sparinvest og Sparindex har ellers i fællesskab domineret ranglisten gennem 2004, men netop i årets sidste måned, strøg Schroder og Nykredit Invest altså forbi.

Både Nykredit Invest og Schroder har seks fonde bedømt i Morningstar Rating™ og i december opnåede de hver især 3,67 røde stjerner. For Nykredit Invests vedkommende var der fremgang for Nykredit Almen Bolig Invest A A, som nu har fem stjerner, mens Schroder Far East Fund (PAL) også steg i bedømmelsen.


Sparinvest tilbage

Sparinvest oplevede derimod en mindre tilbagegang til et gennemsnit på 3,58 mod 3,67 stjerner i november. Tilbagegangen for Sparinvests 12 fonde skyldtes, at Sparinvest Danske Obligationer i Morningstar Kategorien™ ’DKK Øvrige – Obligationer’ mistede en stjerne og nu har middelkarakteren tre stjerner.

Det rent passive fondsudbud fra Sparindex ligger på fjerdepladsen med et gennemsnit på 3,44 røde stjerner. Det var en tilbagegang fra et snit på 3,56, da Sparindex Afd. 7 Japan Growth Index faldt fra to til en stjerne.

Passive fonde kaldes også for indeksfonde, fordi de ikke anvender aktiv forvaltning, men nøje søger at følge et valgt indeks. Fordelen ved dette er lavere omkostninger, men til gengæld er der ingen mulighed for at klare sig bedre end markedet, altså indekset, som man investerer efter.

På de næste to pladser kommer de første af de store fondshuse. BankInvest indtager femtepladsen med et gennemsnit på 3,40 stjerner, hvilket var det samme niveau som i november. Trods dette oplevede BankInvest, at to fonde gik frem, blandt andet BankInv.Teknologi Akt., der nu har fire stjerner, mens to fonde gik tilbage.

Danske Invest-gruppen, som blandt andet omfatter fondene under Danske Invest, BG Invest og Merchant Invest, holder stort set også sit niveau på sjettepladsen med et gennemsnit på 3,29 stjerner mod 3,31 i måneden før. Danske Invest-gruppen har i alt 78 fonde bedømt i Morningstar Rating™, og i betragtning af den bredde er et snit på 3,29 ganske flot.

Foreningernes rangliste i Morningstar Rating™
Forening Snit - december Antal fonde
Schroder 3,67 6
Nykredit Invest 3,67 6
Sparinvest 3,58 12
Sparindex 3,44 9
BankInvest 3,40 30
Danske Invest-gruppen 3,29 78
Midtinvest 3,25 8
Sydinvest 3,00 16
SEB 3,00 15
Jyske Invest 3,00 22
Nordea Invest 2,76 25
Alm. Brand Invest 2,63 8
Alfred Berg 2,57 7
EGNS-INVEST 2,53 15
Lån & Spar Rationel Invest 2,29 7Danmark nummer tre

På ranglisten, som kræver mindst fem fonde bedømt i Morningstar Rating™, er 15 fondshuse repræsenteret. Uden for ranglisten finder man en række mindre fondshuse, hvoraf flere klarer sig ganske godt i Morningstar Rating™. Blandt andet har Dexia Invest tre fonde i Morningstar Rating™. De tre fonde har alle opnået fem stjerner. ValueInvest har ligeledes med tre fonde i bedømmelsen opnået 4,33 stjerner, mens Carnegie WorldWide i snit har 3,75 stjerner for fire fonde i bedømmelsen.

Af de femten fonde på ranglisten har de ti af dem opnået et snit på tre stjerner eller mere. Tre stjerner er det matematiske gennemsnit for hele Europa, og således er totredjedele af fondshusene i Danmark altså bedre placeret end gennemsnittet i Europa.

Det relativt høje niveau blandt så mange fondshuse er med til at holde Danmark oppe i toppen af ranglisten blandt de europæiske lande. Danmark lå i december på tredjepladsen med et samlet snit for 334 bedømte fonde på 3,14 stjerner, hvilket var marginalt bedre end Norge på fjerdepladsen, mens vor anden nabo, Sverige, med et snit på 2,95 stjerner ligger på en 11. plads.

Øverst på landenes rangliste regerer Finland fortsat. De finske fonde har i snit opnået 3,59 stjerner, mens Storbritannien på andenpladsen har et snit på 3,18 stjerner – ikke langt foran Danmark.

Bunden af ranglisten udgøres igen af Holland, der med et snit på 2,69 stjerner er meget langt fra toppen, hvor Danmark befinder sig.

Landenes rangliste i Morningstar Rating™
Land Snit - December
Finland 3,59
Storbritannien 3,18
Danmark 3,14
Norge 3,14
Frankrig 3,13
Belgien 3,13
Schweiz 3,12
Dublin 3,09
Østrig 3,08
Spanien 2,98
Sverige 2,95
Tyskland 2,85
Italien 2,84
Luxembourg 2,79
Holland 2,69Inklusiv omkostninger

Morningstar Rating™ er en bedømmelse af den enkelte fonds evne til gennem de seneste tre år at skabe så højt et afkast efter omkostninger som muligt med mindst mulig risiko. Af omkostninger medtages både de løbende omkostninger, som hvert år går til administration og de omkostninger, som er forbundet med at investere i fondene – de såkaldte emissionstillæg.

På den baggrund inddrager bedømmelsen tre af de vigtigste områder på én gang og skaber et samlet, letforståeligt udtryk for, hvordan den enkelte fond har klaret sig på baggrund af alle tre forhold – afkastet, risikoen og omkostningerne.

Ratingen gennemføres internt i Morningstar Kategorierne™, som består af relativt ensartede fonde, for at sikre, at sammenligningen bliver så homogen, ensartet og korrekt som muligt. Bedømmelsen foretages hver måned, og bedømmelsen er derfor altid ganske ny og baseret på seneste afkast.

Endelig er Morningstar Rating™ gennemført på europæisk plan. Det betyder, at de danske fonde opnår deres stjerner i skarp konkurrence med mere en 17.000 fonde fra resten af Europa.


Om Morningstar Rating™

Ranglisten over foreninger er alene beregnet for foreninger med fem eller flere ratede afdelinger. Ratingen viser hvor god eller dårlig en investeringsafdeling gennem de seneste tre år har været til at skabe så højt risiko- og omkostningsjusteret afkast som muligt – målt i forhold til tilsvarende afdelinger inden for samme kategori i hele Europa. Morningstar opdeler de mange europæiske afdelinger i mere end 90 kategorier, hvoraf over 35 har deltagelse af danske afdelinger, således at sammenligningen bliver mere homogen, ensartet og korrekt.

Morningstar Rating™ bedømmer afdelingerne i deres europæiske kategori med en til fem stjerner, hvor fem stjerner er det bedste. Fordelingen af stjernerne foregår efter følgende fordelingsnøgle:


Top 10 pct. i kategorien
Næste 22,5 pct. i kategorien
Middel 35 pct. i kategorien
Næste 22,5 pct. i kategorien
Bund 10 pct. i kategorien

Morningstar Rating™ er ikke et udtryk for Morningstars forventninger til afdelingernes fremtidige præstationer, men er alene en vurdering af deres historiske.

Læs mere om Morningstar Rating™ og om, hvordan man bruger den.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser