Fremgang for globale aktier

De globale aktiefonde har oplevet et positivt 2004, og udsigterne for næste år er også pæne, selv om der er flere usikkerhedsmomenter

Sten Blindkilde 12/11/2004
Facebook Twitter LinkedIn

De globale aktiefonde har i år kunnet varme sig ved især fremgangen for de europæiske aktier, men også små plusser i Japan og i USA har hjulpet til.

De globale aktier er således i år steget med 6,3 pct. målt i danske kroner. Fremgangen har dog været større i dollar (8,9 pct.), og faktisk er verdensindekset, MSCI Verden, nu målt i dollar oppe i det højeste niveau siden den 11. juni 2001.

I danske kroner er det dog en helt anden historie på grund af dollarens fald, hvilket betyder, at de globale aktier målt i danske kroner er 31 pct. lavere end dengang.


Europa trækker

De globale aktier domineres først og fremmest af markederne i USA, Europa og Japan, og generelt har afkastene her altså være positive, men de har dog ikke kunnet følge med de nye markeder, som i danske kroner er steget med 11,2 pct.

Bedst i år er det gået for de europæiske aktier, som er steget med 10,6 pct., mens de amerikanske er gået op med 3,7 pct., og det japanske marked er efter en noget mere forrygende start nu oppe med 2,8 pct.

Afkast for de store regioner - 11. november 2004
Indeks Afkast i år
MSCI Østeuropa 27,9%
MSCI Latinamerika 19,9%
MSCI Nye markeder 11,2%
MSCI Europa 10,6%
MSCI Verden 6,3%
MSCI USA 3,7%
MSCI Asian (nye markeder) 2,9%
MSCI Japan 2,8%


- I Europa har vi set et efterslæb i forhold til USA, så det har været i år, at indtjeningen og forrentningen er gået frem, og det er det, som har gavnet de europæiske aktier i år. For USA gælder, at det faktisk er gået ganske godt, men dollarfaldet har påvirket globale og dermed danske investorer negativt, forklarer Flemming Larsen, funktionsleder i aktiegruppen hos Jyske Invest.

Ifølge Flemming Larsen er den noget haltende performance i Japan, der ellers lagde ud med pæne afkast i årets start, et spørgsmål om, at den økonomiske udvikling ikke går så godt som håbet. Senest var væksten i den japanske økonomi i tredje kvartal i år på 0,1 pct., mens markedet ifølge Flemming Larsen havde spået en vækst på 0,5 pct.

- Vi har længe ment, at man skal se på Japan som et restruktureringstema og fokusere på de enkelte selskaber, men markedet har været ramt af, at de udenlandske investorer har holdt sig væk, mens de indenlandske har været sælgere.


Positive forventninger

2004 har dog indtil nu samlet set været et positivt aktieår, og hos Jyske Invest spår man, at det fortsætter i 2005. Dog er der mange usikkerhedsmomenter.

- Umiddelbart kan næste år godt komme til at ligne 2004. Vi tror den globale vækst bliver på 3,5 pct. Det er mindre end i 2004, men svarer til et fornuftigt langsigtet niveau. Vi regner dog ikke med samme indtjeningsvækst i selskaberne, som vi har set i år, vurderer aktieeksperten fra Jyske Invest.

Ifølge Flemming Larsen venter Jyske Invest en fremgang i indtjeningen i de globale selskaber mellem 5 og 10 pct., og det er en halvering af niveauet, som ventes for i år i eksempelvis USA, hvor man tror, selskaberne vil øge deres overskud med 15 til 20 pct.

- Hvis prissætningen holder ved, kan man dog forvente et mildt positivt marked, som vil afspejle stigningen i indtjeningen, lyder det.


…men med forbehold

Der er dog forbehold, for der er også mange usikkerhedsmomenter. For det første anser Flemming Larsen den lange amerikanske rente for at være kunstigt lav, og en stigende rente vil påvirke indtjeningen i finanssektoren i USA, som faktisk tegner sig for op mod 45 pct. af indtjeningen hos alle selskaber i S&P 500-indekset – det toneangivende indeks for de amerikanske aktier.

- Desuden er der den høje oliepris. Vore forventninger til væksten og indtjeningen vil ikke blive indfriet, hvis ikke olieprisen falder til et mere normalt niveau. På samme måde spiller Kina en vigtig rolle i den globale økonomi, og spørgsmålet er om den kinesiske regering har værktøjerne til at styre Kina uden om en overophedning og for kraftig vækstafbøjning, siger Flemming Larsen.


Stor spredning

Det er ikke de klassiske globale fonde, som topper afkastet i Morningstar Kategorien™ ’Globale Large Cap – Aktier’, men de noget mere defensive blend- og value-fonde - og så en enkelt indeksfond.

Bedst på listen herhjemme har faktisk været en norsk fond, nemlig Skagen Global, som er steget med 20,1 pct. Det har placeret fonden som en af de bedste af alle i hele Europa indtil nu i år i kategorien, som tæller mere end 2000 fonde.

Næst på listen er Independent Invest med et plus på 12,1 pct., mens ValueInvets Blue Chip og indeksfonden BG Invest Aktier følger efter med henholdsvis 10,8 og 10,2 pct.

Og på femtepladsen finder man Flemming Larsens Jyske Invest Favorit Aktier med et plus på 8,7 pct.

I snit har fondene herhjemme præsteret et afkast på 3,9 pct., hvilket altså er lavere end det globale indeks, men ligger lige over gennemsnittet i kategorien i Europa på 3,6 pct.

Det er en del bedre end fondene i bunden af listen, hvor indtil flere ligger med et marginalt minus, og en enkelt endda har smidt hele 6 pct. i år på grund af dens ganske aggressive investeringsstil.

Fondenes top 5 - 'Globale Large Cap - Aktier'
Fondnavn ÅTD 3 år Morningstar Rating™
SKAGEN Global 20,1% 60,2%
Independent Invest Global 12,5% - -
ValueInvest Blue Chip Value 10,8% 5,7%
BG Invest Aktier 10,2% -14,4%
Jyske Invest Favorit Aktier 8,7% -19,9%

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser