Råvarer og olie hjælper Latinamerika

De latinamerikanske fonde hører til blandt vinderne i år. Stigende efterspørgsel på råvarer og de høje oliepriser hører til blandt forklaringerne

Sten Blindkilde 29/10/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Fonde med fokus på latinamerikanske aktier har klaret sig fint i år. Stigende oliepriser og stigende råvarepriser generelt hører til blandt årsagerne, men samtidig anses aktierne i Syd- og Mellemamerika for billige.

På den baggrund er den typiske fonde i Morningstar Kategorien ’Latinamerika – Aktier’ i Europa steget med 16 pct. i år – blandt de absolut bedste kategorier i år - mens de danske medlemmer af kategorien dog har klaret sig lidt ringere med et plus på 15,1 pct.

Afkastene skal dog ses i forhold til, at de globale aktiemarkeder generelt slet ikke har kunnet følge med i den udvikling. Således er MSCI Verden steget med 3,8 pct. indtil nu i år, mens MSCI Latinamerika er steget med hele 16,2 pct.


Olie og råvarer

En af bekymringerne for den globale økonomi er de meget høje oliepriser, der i år har ramt de højeste niveau nogensinde og for tiden ligger over 50 dollar pr. tønde. De høje oliepriser rammer virksomhederne på omkostningerne og forbrugerne på pengepungen, når bilen skal tankes og fyringsolien betales, og det påvirker væksten i den globale økonomi.

Men i Latinamerika er olieprisernes himmelflugt ikke kun skidt. Eksempelvis er Venezuela og Mexico store eksportører af råolie, og et af de mest toneangivende selskaber i Brasilien er Petrobas, der ligeledes har nydt godt af de høje oliepriser.

Så den høje oliepris har faktisk haft en positiv effekt. En anden positiv effekt har været den stigende efterspørgsel på råvarer på de globale markeder – især forårsaget af Kinas vækst og øgede behov. Latinamerika er blandt de største leverandører af råvarer – blandt andet metaller – til verdensmarkedet og stigende priser og øget efterspørgsel har derfor gavnet regionen – især flere af de store mineselskaber.

Grundlæggende har de forhold betydet en stimulering af de latinamerikanske økonomier og dermed også regionens aktiemarked. Eksempelvis ventes væksten i Mexico, hvis aktier indtil nu i år er steget med næsten 25 pct., at blive omkring 4 pct. næste år.

Netop Mexico og Brasilien er de to vigtigste og største økonomier i regionen, og ligesom Mexico gavnes Brasilien af efterspørgslen på naturressourcer, men også af øget politisk stabilitet og fremgang i økonomien. Samtidig ventes den brasilianske rente fortsat på sigt at falde.


Positive udsigter

Blandt de fem fonde herhjemme, der fokuserer på regionens aktier, har afkastene i år ligget mellem 10,5 og 19,5 pct. - med BankInv.Latinamerika Akt. som den hidtil bedste.

Fondene herhjemme har typisk et højt niveau sammenlignet med de europæiske konkurrenter. Eksempelvis er fire af dem bedømt i Morningstar Rating™, og i snit opnår de 4,25 stjerner – langt over snittet for Europa, der ligger på tre stjerner.

Fondene i ’Latinamerika – Aktier’ ser tilsyneladende ud til at fortsætte den positive udvikling.

Fortsat global vækst og høje oliepriser vil være med til at forankre den udvikling, og meget kan tyde på dette, da den globale vækst spås fortsat fremgang trods de høje oliepriser, og da oliepriserne ventes at blive i et højt niveau. I al fald pegede 53 pct. af de europæiske fondshuse i Morningstars seneste european Fund Trend på, at olieprisen i de kommende 12 måneder vil blive inden for 40 til 60 dollar.


Risikable fonde

’Latinamerika – Aktier’ er dog en af de mest risikable kategorier. Fondene i investeringsuniverset har gennem de seneste tre år haft den tredjestørste risiko målt på standardafvigelsen blandt alle mere end 80 Morningstar kategorier™. Dette illustreres godt af de absolutte afkast. I 1999 steg fondene typisk med mere end 80 pct., mens de i eksempelvis i 2002 tabte mere end 30 pct. på et år.

Der er altså højt til loftet, men også en dyb kælder, og derfor bør man som investor sikre sig, at eksponeringen i disse fonde ikke bliver større end man kan tåle.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser