Norden holder skansen

De nordiske aktier har holdt fanen højt i den forløbne periode med god hjælp fra enkelte selskaber...

Niels Pærregaard 09/07/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Ericsson og Novo Nordisk har begge klaret sig godt siden årets start og har bidraget til, at de nordiske aktier har overperformet de globale aktier.

De nordiske aktier har holdt sig uændret i den forløbne måned frem til og med den 8. juli. (målt på MSCI Norden i danske kroner), mens de globale aktier har givet et negativt afkast på 1,5 pct.

De danske fonde i Morningstar Kategorien™ ’Norden – Aktier’ leverede i den forløbne måned et gennemsnitligt afkast på -0,1 pct. frem til den 8. juli. Banco Human Nordiske aktier har været bedst med et afkast på 0,6 pct.

Med en stigning på 8 pct. har de nordiske aktier, målt på MSCI Norden, også fra årets start overgået de globale aktier, der kun har leveret et afkast på 4,1 pct.


Ericsson fører an

Ericsson har haft stor indflydelse på den pæne performance de nordiske aktier, samlet set, har leveret i år. Siden årets start er aktien steget med 65,9 pct.

- Senest er aktien steget, da de amerikanske mobiloperatører planlægger at investere syv milliarder dollars i netværk til næste år, fortæller Janne Kjær, porteføljemanager hos EGNS-INVEST.

Ericsson vægter cirka 10,6 pct. af MSCI Norden på nuværende tidspunkt, så udsving i selskabets aktiekurs har stor indflydelse på indeksets performance. Generelt ligger porteføljemanagerne sig tæt op af indeksene, så Ericssons tunge vægt har også stor betydning for de nordiske fonde.


Novo Nordisk viser nye talenter

På den danske front har Novo Nordisk givet et afkast på 11,7 pct. den sidste måned og 34,4 pct. siden årets start. Novo Nordisk har haft stor succes med deres nye blødermedicin, NovoSeven, som nu også ser ud til at kunne anvendes til andre formål.

- Det flotte månedsafkast skal blandt andet ses i lyset af offentliggørelsen af nye testresultater på NovoSeven. Resultaterne viste en markant reduktion i væksten af blodansamlinger, hvilket er med til at nedsætte risikoen for dødsfald med hele 40 pct. (for folk med hjerneblødninger, red), vurderer Janne Kjær og fortsætter:

- Patienterne opnåede samtidigt færre komplikationer og en bedre funktionel tilstand med NovoSeven, hvilket vil medfører færre handicap og et mindre behov for hjælp hos de patienter, der har haft en hjerneblødning. Resultaterne er et banebrydende gennembrud, der vil kunne etablere NovoSeven som den foretrukne behandling af kritiske hjerneblødninger

Novo Nordisk vil tage kontakt til sundhedsmyndighederne med henblik på at få NovoSeven hastegodkendt, en såkaldt fast track behandling. Hvis Novo Nordisk lykkedes med at få hastegodkendelsen, så kan det betyde, at produktet bliver lanceret op til et år før på markedet.

En fast track behandling kan komme i betragtning, når producenten står med et produkt, der viser nogen specielle egenskaber på et sygdomsområde, hvor der ikke findes produkter med tilsvarende kvaliteter på markedet.

Hvis NovoSeven bliver godkendt til behandling af hjerneblødninger, så vil der være åbnet endnu et stor indtjeningspotentiale for Novo Nordisk.


Regnskabssæsonen venter

Efter det nordiske aktiemarkedet har ligget lidt stille i en periode på grund af feriestemning, vil opmærksomheden igen blive skærpet i takt med at selskaberne begynder at aflægge regnskaber i den kommende tid. Nokia kommer med halvårsregnskab i næste uge og åbner dermed ballet.

- Vi forventer en række fornuftige regnskaber og har da også en forventning om, at USA vil levere pæne vækstrater, der langsomt vil smitte af på Europa og Norden. Vi karakteriserer os dog selv som forsigtige optimister, udtaler Henrik Knudsen fra Danske Capital.

Konsekvensen af den forsigtige optimisme er, at Danske Capital er overvægtet i industriselskaber, der vil drage fordel af opsvinget.

- Fokus er på kvalitetsselskaber, der lettere kan tilpasse omkostningerne til aktivitetsniveauet, og som samtidig har en attraktiv prisfastsættelse, udtaler Henrik Knudsen.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Niels Pærregaard  Niels Pærregaard

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings