Bedste børs i Norden 2023: Københavns Fondsbørs

Københavns Fondsbørs leverede det absolut højeste afkast i Norden i 2023 og snuppede dermed titlen som den bedste børs. Hårdere gik det for Finland, som var den eneste, der lukkede året i minus. Vi ser nærmere på, hvad der førte til, at børsåret 2023 blev, som det blev.

Johanna Englundh 04/01/2024
Facebook Twitter LinkedIn

 nordiska flaggor

2023 var et glædeligt børsår for alle nordiske lande undtagen Finland. Danmark klarede sig dog absolut bedst, og Københavns Fondsbørs steg hele 25,2% i lokal valuta. Derefter kom Stockholmsbørsen med en stigning på 18,36% og Oslo Børs med +9,09%. Mørkere var det i Finland, hvor Helsinki Børs kæmpede mod vinden stort set hele året, og stigningen i december lykkedes ikke at få børsen over nulpunktet. I stedet lukkede Helsinki Børsen -6,53% for hele året.

Stockholmsbørsen stod for den stejleste klatring i løbet af året, efter at være handlet i negativt territorium ved udgangen af oktober, for derefter at vende skarpt op og lukke betydeligt højere lidt over to måneder senere.

Dansk medicinalkæmpe steg voldsomt i 2023 

Den største årsag til Københavns Fondsbørs' fremgang i 2023 er det danske medicinalfirma Novo Nordisk. Firmaet udgør hele 58,7% af Morningstar Danmark-indekset og er dermed ekstremt toneangivende for indeksets resultater. Aktien steg 50,36% i løbet af året og regnes nu som det største firma i Europa målt efter børsværdi.

Medicinalsektoren har set enorme bevægelser det seneste år, men et område, der har fået særlig opmærksomhed og skabt overskrifter, er medicin mod fedme, med Novo Nordisks Ozempic og Wegovy samt Eli Lillys Mounjaro og Zepbound i rampelyset.

Men den største procentuelle stigning stod smykkeproducenten og forhandleren Pandora for, efter en stigning på 94,5%. Derefter fulgte yderligere to medicinalfirmaer: Zealand Pharma (+85,3%) og Demant (+53,7%).

Også på den svenske børs fandtes medicinalvirksomheder blandt de bedst præsterende: Bonesupport Holding (+133,93%) samt Camurus (113,0%). Tæt derefter finder vi Alleima, +103,1% samt Better Collective, +101,7%. De tre største spillere i det svenske børsindeks står for mellem 5,8% og 5,5% af indekset. Det er Atlas Copco, som steg 42,9%, Investor (+26,2%) og Nordea (+19,7%).

I Norge var det derimod energirelaterede virksomheder, som stod for de største stigninger i 2023. Avance Gas Holding skød i vejret med hele 187,5%, BW LPG, 143,5%, mens Siem Offshore steg 108,5%. Equinor, som udgør den største vægt i indekset med 17,1%, steg mere beskedent med 2,3% i norske kroner. DNB Bank, som kommer på en andenplads efter en vægt på 10,5%, steg 17,5%.

På den anden side af Østersøen var det Wärtsilä, der stod for den bedste præstation i Morningstar Finland, efter en stigning på 70,3%. Derefter fulgte dyrefirmaet Musti (+67,2%) og detailhandelskæden Puuilo (+58,8%). Mere end halvdelen af aktierne i indekset lukkede dog året i minus, med Finnair, eQ, Revenio og Nokia som de største procentuelle tabere. Indeksets største bestanddele havde en dyster udvikling: Sampo faldt med 5,7%, UPM-Kymmene steg beskedne 2,0%, mens Kone faldt 2,6% og Nokia raslede ned med 26,9%.

Svækket norsk krone påvirkede udviklingen i euro

För att jämföra hur de olika börserna gick utan att de olika kronkurserna påverkar resultatet ser vi de olika indexens utveckling i euro nedan. För Finland blir det ingen skillnad, då de har euro som valuta. Resultatet blir även snarlikt för både Sverige och Danmark i euro. I stället för en uppgång på 25,2% i danska kronor minskar uppgången ett par punkter till 24,9% i euro för Morningstar Danmark. För Sveriges del blir förändringen än mindre: 18,4% i kronor till 18,23% i euro.

For at sammenligne, hvordan de forskellige børser klarede sig uden at valutakurserne påvirker resultatet, ser vi på de forskellige indeksers udvikling i euro nedenfor. For Finland er der ingen forskel, da de bruger euro som valuta. Resultatet bliver også næsten det samme for både Sverige og Danmark i euro. I stedet for en stigning på 25,2% i danske kroner reduceres stigningen et par punkter til 24,9% i euro for Morningstar Danmark. For Sveriges vedkommende bliver ændringen endnu mindre: fra 18,4% i kroner til 18,23% i euro.

Morningstar Norge mister dog betydeligt mere. Fra en stigning på 9,1% i lokal valuta falder stigningen til 2,2% i euro. Den norske krone har haft et hårdt år bag sig, efter at have faldet med over 7% mod euroen. Blandt G10-valutaligaen, de ti mest handlede valutaer i verden, stod den japanske yen og den norske krone for de største fald, begge tabte cirka 10% i forhold til den amerikanske dollar. Den norske regering har solgt kroner for at købe udenlandsk valuta i løbet af året, mens et fald i energipriserne har ramt eksporten.

Danmark har leveret det højeste afkast de seneste 10 år

Københavns Fondsbørs vinder ikke kun over sine nordiske naboer i 2023, men har leveret en betydeligt højere årlig afkast de seneste ti år. Morningstar Danmark har haft et afkast på hele 15,7% per år de seneste ti år. Det er næsten tre gange så meget som Morningstar Finland, som har haft en årlig afkastning på 5,57% per år. I midten finder vi Stockholmsbørsen med en årlig afkastning på 9,68% og Oslo Børs med +7,50%.

Tænk langsigtet og undgå at time markedet

Som gennemgangen af de fire forskellige markeder i det forløbne år viser, er der meget, der kan ske. At forsøge at forudsige vindere i år, uanset om det er et bestemt marked, sektor, eller enkelte aktie, er derfor noget, du kan se bort fra. Studier viser også gang på gang, at de langsigtet investorer, som holder fast i deres strategi og ikke jagter den næste vinder, eller hopper på de i øjeblikket hotteste tendenser, er dem, der klarer sig bedst.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Johanna Englundh  is an editor for Morningstar in Sweden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser