Danmark: Små aktier bedst

Fonde med fokus på små selskaber har klaret sig bedst i Morningstar Kategorien™ 'Danmark - Aktier'

Sten Blindkilde 02/06/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Danske aktier hører generelt til blandt de bedste i år – ligesom de gjorde det sidste år.

I maj tabte det toneangivende indeks i Danmark, KFX-indekset, ganske vist 0,7 pct., men siden årets start er det stadig i positivt territorium med et plus på 3,6 pct.

Målt i dollar er det danske aktiemarked som helhed, ifølge MSCI Danmark, steget med 3,6 pct. siden årets start. Blandt de udviklede markeder hører Danmark derved til i blandt den bedste tredjedel – ikke helt på niveau med eksempelvis Norge eller Sverige, men et godt stykke foran de globale aktier, der målt i dollar blot er steget med 0,6 pct. siden årsskiftet.


Small Cap bedst

På det danske marked har der været en klar tendens med bedst performance til de fonde, som fokuserer på små selskaber, Small Cap.

I maj tabte fondene med mere end 50 pct. placeret i Small Cap blot 0,2 pct., mens fonde med fokus på Large Cap mistede 1,2 pct. Siden årsskiftet er billedet det samme med et plus til Small Cap-fondene på 16,3 pct., Mid Cap-fondene er steget med 9,9 pct., mens de fonde, som har en Large Cap-fokus blot er steget med 5,8 pct.

Performance efter selskabsstørrelse
Markedskapitalisering Maj 2004 ÅTD Antal fonde
Fonde med store selskaber -1,2% 5,8% 4
Fonde med mellemstore selskaber -0,6% 9,9% 22
Fonde med små selskaber -0,2% 16,3% 5

Dermed er trenden fra sidste år fortsat. I 2003 havde den gennemsnitlig fond i Europa med fokus på små selskaber et afkast på 29,4 pct., mens fonde med fokus på store selskaber blot steg 13,2 pct.

- En del af årsagen til udviklingen i år er, at A.P. Møller, som jo fylder 20 pct. af KFX-indekset, er faldet med 5 pct. i år. En anden del af forklaringen er, at bankerne også fylder meget blandt de store selskaber, og de har ikke rigtig rykket sig i år, lyder vurderingen fra Michael Clemens, seniorporteføljemanager hos BankInvest

BankInvest har seks fonde med fokus på danske aktier, der hver især tilbyder særlig fokus på KFX-indekset, det brede danske marked og danske Small Cap-selskaber.


Usikkerhed

Aktiemarkederne er generelt præget af usikkerhed – ligesom obligationsmarkederne. Den svækkede dollar, de høje oliepriser, terror og udsigten til stigende renter påvirker med uro. Samtidig er prissætningen mellem obligationer og aktier nu mere i balance end for eksempel et år siden, da aktierne internationalt og herhjemme boomede.

I den positive vægtskål vejer, at opsvinget synes godt på vej på internationalt plan, selv om Europa og dermed også Danmark halter noget efter eksempelvis USA. Øget usikkerhed kan dog slå rytmen i stykker.

De danske aktier er dog typisk ikke så vel eksponeret til opsvinget, da de vigtigste selskaber er meget lidt cykliske. KFX-indekset herhjemme har ganske vist A.P. Møller – Mærsk i sig, men ellers vejer medicinalselskaberne som Lundbeck og Novo Nordisk tungt, ligesom Novozymes og Coloplast også kan nævnes. Derfor er det danske aktiemarked i et opsving formentlig ikke så veleksponeret som andre markeder, på den anden side har det en defensiv kvalitet, som i urolige tider gør aktierne herhjemme mindre udsatte.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser