Dag og nat for danske aktier

Danske aktier har genfundet melodien og det smitter af på danske aktiefonde, som ligger lunt i svinget med pæne afkast til investorerne i år.

Facebook Twitter LinkedIn

Efter de fortsatte kursfald i årets første måneder vendte stemningen på aktiemarkederne verden over og også danske aktier er nu tilbage på sporet og helt i front. Tabene efter de første måneder er genvundet og den typiske danske aktier har leveret 33 pct. i afkast ved udgangen af tredje kvartal. C20-indekset har rundet 36 pct. og KFMX-indekset, der følger de mindre aktier, ligger en anelse lavere med 27 pct. på bundlinjen.

Der er imidlertid store forskelle på, hvordan aktierne indtil videre er kommet igennem året. Små 20 aktier ligger med afkast på mere end 100 pct. og årets højdespringere har belønnet investorerne med kursstigninger tæt ved 200 pct. Det er aktier som fx IC Companys, NKT og GN Store Nord.

Finansielle aktier har også fundet melodien igen. De danske af slagsen tabte sidste år mere end 60 pct. i snit, men i år er det foreløbigt blevet til 23 pct. Danske Bank og Sydbank er blandt dem med størst fremgang.

Forbrugsaktierne er ligeledes pænt med i feltet i år. Danisco og bryggerierne Carlsberg, Royal Unibrew og Harboes er alle steget pænt med Carlsberg som absolut højdespringer.

Men mere end 1/3 af de danske aktier ligger til gengæld stadig med tab for året, og blandt de største kurssyndere er SAS, Netop Solutions og RTX Telecom. Det er aktier som har tabt mere end 50 pct. i år, så der er altså tale om flere hundrede procent i forskel på årets bedste og dårligste danske aktier.

Sådan ligger danske aktiefonde

Afkastet i investeringsforeninger med fokus på danske aktier har også været ganske varierende, skønt risikospredningen på mange aktier gør forskellene betydelig mindre. De bedste af slagsen ligger med afkast tæt ved 55 pct., mens præstationerne i den tunge ende ligger noget lavere, nemlig i niveauet 35 pct.

Den bedste af dem alle i år er Nordea Invest Special Danske Aktier. Den er inde i en god stime og har gjort det bedre end dens indeks i samtlige måneder i år og præstationerne rækker altså også til en førsteplads blandt de øvrige fonde. Fondens formue på 140 mio. kr. er noget beskeden, hvorimod hele 2,5 mia. kr. ligger placeret i Nordea Invest Danmark. Den ligger godt 10 pct. point lavere på afkastet i år, men over tre år har Nordea Invest Danmark stadig været et bedre valg for investorerne.

Gudme Rasschou Danske Aktier er med et afkast på mere end 50 pct. også med helt fremme. Solide sats på bl.a. GN Store Nord, SimCorp og Satair trækker afkastet i den rigtige retning. Fonden er blandt de nyeste skud på stammen med fokus på danske aktier, og formuen er indtil videre beskeden. Men fortsætter de flotte resultater, skal investorerne nok få øjnene op for mulighederne her.

Det foreløbig laveste afkast i år står Danske Invest Engros Danske Small Cap Aktier for. Den har godt nok klaret sig bedre end sit indeks i år, men den præstation har andre danske aktiefonde også gjort efter, og endda i mere overbevisende stil. Fonden er til gengæld blandt de mindste af slagsen med en formue på 23 mio. kr.

C20-aktier med hos de fleste

De helt små aktier får sjældent den store opmærksom hos porteføljerådgiverne. Hvis vi ser bort fra dem, er der i virkeligheden ganske få danske aktier tilbage at investere i. Derfor løber investeringsforeningerne i høj grad efter de samme aktier, og de indbyrdes præstationer afhænger først og fremmest af, hvor meget der investeres i de enkelte aktier.

En af sværvægterne blandt danske aktier er Danske Invest Danmark. Den har tiltrukket mere end fjerdedel af den samlede formue i danske aktiefonde, som er tilgængelige for private investorer. Fonden fås både i en udbyttebetalende og akkumulerende udgave, og de to tilsammen ligger inde med godt 4,5 mia. kr.

Hovedparten af de to fondes investeringer er koncentreret om nogle af de helt store danske aktier. Nogle af de største bidragsydere til årets afkast er investeringer i Danske Bank, Carlsberg, DSV og Sydbank. Omvendt trækker sats på Genmab, Exiqon og AlK-Abello ned i afkastet, der alle er blandt årets kurstabere. Fondens afkast rækker indtil videre til en placering midt i feltet af danske aktiefonde.

Den foreløbige bundlinje for danske aktier er at de har givet en god sjat mere i afkast end fx europæiske aktier og næsten det dobbelte sammenlignet med afkastet på verdensindekset. Blandt aktieanalytikerne er der knap så stor enighed om, hvordan de vil klare sig resten af året. Om de vil bevare forspringet eller om det bliver sat overstyr i fjerde kvartal må tiden vise.

Aktiefonde med fokus på danske aktier - Top 5 i år
Fond Afkast i pct. i 2009 Afkast 1 år i pct. Pct. rang 1 år** Afkast 3 år i pct. Pct. rang 3 år** Formue i mio. kr.
Nordea Invest Special Danske Aktier Fokus 53,9 7,5 5 -7,8 73 139
ATP Invest Danske Aktier 51,9 3,5 40 -1,4 3 1.306
Carnegie WorldWide/Danske Aktier 51,5 10,9 3 -0,2 1 352
Gudme Raaschou Danske Aktier 50,7 5,8 7 39
BL&S Invest afd Danske Aktier 50,7 12,6 1 234
Aktiefonde med fokus på danske aktier - Bund 5 i år
Fond Afkast i pct. i 2009 Afkast 1 år i pct. Pct. rang 1 år** Afkast 3 år i pct. Pct. rang 3 år** Formue i mio. kr.
Sparindex OMX C20 Aktier 37,8 -3,0 83 -4,7 42 280
Dexia Invest Danske Small Cap Aktier 37,8 -8,6 100 -10,4 94 90
Alfred Berg Danmark 37,4 1,6 53 -8,6 84 128
Lån & Spar Rationel Inv DK Akt Pen 36,6 -3,8 86 -7,9 76 18
Danske Invest Engros Danske Small Cap Aktier 34,9 4,2 21 -5,9 60 23

* Afkast er opgjort pr. 30/9/2009 og er i danske kroner

** Rang i kategori. Jo lavere, jo bedre. Et tal på 26 fortæller at fonden er blandt de 26 pct. bedste fonde, hvorimod hele 74 pct. af fondene har lavere afkast

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser