Håb om et bedre år

Efter tre år i træk med fald i de globale aktier håber investorerne, at 2003 vil bringe gode nyheder

Facebook Twitter LinkedIn

Desværre er 2003 – trods ømme håb – startet skidt. MSCI Verden er faldet med 2,8 pct. (målt i dollar) fra årets start og frem til den 29. januar efter et fald på 21 pct. sidste år.

Der er mange tegn på, at svagheden i markedet vil fortsætte, og der er ingen særlige tegn på, at markederne skulle iscenesætte et samlet comeback.


Få vindere

Australien og New Zealand, sammen med enkelte asiatiske og latinamerikanske lande, udgør den minoritet, som rent faktisk har markeder i plus for i år. Taiwan og Thailand ligger i top med plus på omkring 10 pct.

Der er da også mange problemer til at tynge humøret hos investorerne. For det første er der usikkerheden skabt risikoen for krig mellem USA og Irak. Så er der bekymringen for erhvervslivets indtjening, hvilket ikke er blevet bedre af AOL Time Warners rekordstore minus for 2002 på 99 mia. dollar. Det største underskud i USA’s historie.

Endnu en bekymring er forsikringsselskabernes og pensionsselskabernes reserver, der er hårdt ramte af de faldende aktiemarkeder. Ligesom vi har set det i Danmark er der risiko for fortsatte udsalg af aktier i Europa og USA, så selskaberne kan leve op til de lovpligtige krav, hvis markederne fortsat falder. Det er en ond spiral, da det vil presse kurserne yderligere.


FED holdt fast

I USA fastholdt centralbanken, FED, sin toneangivende rente på 1,25 pct. Ifølge bankens officielle meddelelse har stigningen i oliepriserne og geopolitiske aspekter (læs her som krigsfrygten) skabt fortsat tilbageholdenhed i erhvervslivets investeringer og nyansættelser.

- Når disse risici forsvinder… vil den akkommoderende rentepolitik, sammen med stigende produktivitet, over tid skabe støtte for en forbedret økonomisk miljø, hed det fra FED.

I Euroland er eksportørerne under pres fra den stærke euro, der for nylig nåede sit højeste over for dollaren i tre år, og fra den fortsatte globale økonomiske træghed. Det triste udsyn for Tyskland har lagt yderligere pres på de europæiske markeder, der er nede med cirka 6 pct. siden årets start.


Japan under pres

Det japanske marked, der også er ramt af bekymringen for en konflikt i Mellemøsten, ramte for nyligt en 11-ugers bund. Investorerne følger nøje med i hvem, der bliver den næste centralbankchef, da dette valg kan blive afgørende for landets pengepolitik og eventuelle restrukturering af finanssektoren.

Taget svagheden i den globale økonomi og de globale aktier i betragtning er det ikke overraskende, at kommentatorerne er forsigtige. Det bedste scenario, foran os, er, at markedet har indregnet alle de dårlige nyheder, og at et opsving snart vil starte.

Denne kommentar er skrevet af Niklas Tell, som er redaktør for Morningstar Europe.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser