Brug ratingen rigtigt

Hvordan skal man bruge de røde stjerner, som hver dag står i kurslisterne i aviserne? Læs her om, hvad Morningstar Rating™ er, og hvordan den skal bruges

Sten Blindkilde 07/01/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Sammensætning af en portefølje af investeringsafdelinger er ingen nem opgave. Investorer, som forstår at benytte Morningstar Rating™, har dog en fordel i forhold til andre.

Morningstar Rating™ står ikke i stedet for en grundig, dybdegående analyse af de enkelte investeringsafdelinger, men den udgør en vital del af denne proces, da den måler afdelingernes præstationer på lige fod med hinanden.

”Eksperterne” diskuterer til stadighed om - og hvordan - tidligere tiders præstationer kan bruges som baggrund for valg af investeringsafdelinger. På den anden side er der ingen tvivl om, at investeringsforeningernes egen markedsføring medierne er nærmest umulig at sammenligne.

En forening taler måske om alle sine afdelinger, mens en anden forening måske blot fremhæver en enkelt af sine afdelinger. Og så er der perioderne, som resultaterne er opnået i. Har afdelingen, som reklameres for, haft et afkast på 10 pct. på tre måneder, det sidste år eller over tre år?

I bund og grund skal investorer kunne sammenligne en afdeling med en anden på et øjeblik. Det er især vigtigt, hvis man tænker på, at det danske marked tilbyder private at vælge mellem mere end 360 afdelinger. Og det danske marked er endda et lille et, som efter al sandsynlighed vil vokse kraftigt, når konkurrencen fra udlandet engang kommer.


Historikkens betydning

Der er nogle, som mener, man helt skal se bort fra de historiske præstationer, men det er en noget naiv holdning, da private investorer er i deres klare ret til at vide, hvordan en afdeling har klaret sig, inden man køber andele i den.

Vi kigger et hus efter i sømmene og får udarbejdet tilstandsrapporter, inden vi sætter underskriften på skødet og køber huset. Vi tjekker om en brugt bil er synet for nyligt og undersøger også, om den har haft skader, har rust eller om dækkene er slidte.

Tilfredsstillende undersøgelser af den art er selvfølgelig ikke hele grundlaget for at købe et hus eller en brugt bil, men langt de fleste af os anser det dog for essentielt, at basale krav er opfyldt, selv om en tilstandsrapport ikke garanterer, at taget på huset aldrig falder sammen, eller et syn ikke giver sikkerhed for, at motoren i en bil ikke eksploderer. Ikke desto mindre giver denne grundighed nye købere en fornemmelse af, hvad de rent faktisk erhverver sig.

De samme undersøgelser danner også basis for sammenligninger mellem flere huse eller flere brugte biler.

Det samme gælder for Morningstar Rating™. Men ratingen er mere end bare en gentagelse af afdelingernes afkast. Det er en standardiseret vurdering af en afdelings afkast, som eliminerer misbrug eller fejlpræsentation af tallene. Alle afdelinger bedømmes på de samme betingelser.


Afkast, risiko og omkostninger

Investeringsafdelingerne vurderes inden for deres individuelle investeringsuniverser eller Morningstar Kategorier, således at ensartede afdelinger opnår deres stjerner i konkurrence med hinanden. På den måde undgår man at sammenligne afdelinger, som investerer i de risikofyldte IT-aktier, med afdelinger, der investerer i stabile og defensive værdiselskaber.

Kategorierne er opdelte, så de er snævre nok til at sikre, at afdelingerne er ensartede, men også så de favner bredt nok til at inkludere en tilstrækkelig stor gruppe af ”konkurrerende” afdelinger.

Morningstar Rating™ beregnes på de seneste 36 måneders – eller tre års – afkast. Med i beregningen er der en justering for den risiko, som afdelingen har taget i perioden, og de omkostninger, som er forbundet med køb af andele for den private investor – det man kalder for emissionstillægget.

Man kan sige, at de bedste karakterer går til de afdelinger, der i den enkelte kategori har præsteret det størst mulige afkast med den mindst mulige risiko.

En illustration af, hvordan og hvorfor risikoen inddrages, kunne være en afdeling, som den ene måned stiger 20 pct., som den næste falder 30 pct., for derefter igen at stige med 25 pct. Efter tre måneder har afdelingen haft en fremgang på 5 pct. En anden afdeling stiger måske beskedne 1,7 pct. i hver af de tre måneder. Efter tre måneder har den afdeling haft en fremgang på knap 5,2 pct.

Den sidste af afdelingerne arbejder sig stille, stødt, stabilt og roligt fremad, og over tid opnår den de samme afkast, som den urolige og usikre afdeling i første eksempel. Da man som investor aldrig kan være helt sikker på, hvornår man skal eller vil sælge sine investeringer, er den stabile afdeling at foretrække, da den aldrig oplever de vilde kursfald, og da investorer derfor ikke risikerer at skulle sælge i en bølgedal. Det belønner Morningstar Rating™.

Nogle afdelinger er også dyrere at købe, da foreningerne påregner et gebyr for at udstede andele. Det hedder et emissionstillæg, og da det er et gebyr, bliver beløbet ikke investeret. Det vil sige, at de første par procent af afkastet i en afdeling måske skal gå til at dække det beløb ind, før man rent faktisk har haft en gevinst. Derfor belønner ratingen de billigste afdelinger.


En proces

Hvordan, en afdeling har klaret sig gennem tiden, er ingen garanti for de fremtidige præstationer, men det gør ikke historikken meningsløs. Et konsistent værktøj, som er let at forstå, er uden tvivl et nyttigt redskab for investorer, og det er Morningstar Rating™.

I Danmark findes mere end 360 afdelinger at vælge i mellem. Med sådan et udbud har man som investor brug for et overblik. Det overblik skaber ratingen på få sekunder. De røde stjerner signalerer klart, hvilke afdelinger, der har været gode, og hvilke, der har været ringe.

Udgangspunktet for investeringsprocessen er dog ikke stjernerne i Morningstar Rating™. Stjernerne er blot et værktøj eller et forhold, man undervejs – typisk til sidst – i processen benytter.

Ideelt set bør en investor starte sine investeringsovervejelser med at vurdere sine investeringsmål, sine midler, den risiko man tør tage, og den tidshorisont, som investeringerne løber over.

På et tidspunkt når man til at have fastlagt fordelingen af investeringer i overordnede områder – eksempelvis korte danske obligationer, amerikanske aktier, medicinalaktier og globale aktier. Herefter skal udvælgelsen af den enkelte, specifikke placering i afdelingerne foretages. Her og ikke før, bør Morningstar Rating™ indgå i overvejelserne.

Investorer kan udvælge de enkelte afdelinger på baggrund af mange forskellige parametre. Nogle kigger på afkast, andre på risiko, endnu andre på omkostninger (voila, de tre elementer i ratingen!) eller på afdelingernes porteføljer. Nogle foretrækker trygheden ved at købe en særlig forenings afdelinger, mens andre hellere vil se individuelle resultater.

Man skal selvfølgelig vælge efter det, som passer en bedst, men ratingen kan benyttes til en grovsortering eller til at vælge mellem to ellers meget lige kandidater.

Morningstar Rating™ bør være en del af en samlet investeringsovervejelse som et element til at vurdere de mange afdelinger op mod hinanden. Ratingen er dog ikke det endelige svar – og det er værd at huske.

Morningstars næste rating - for udgangen af december 2002 - offentliggøres den 12. januar 2003.

Denne artikel er første gang publiceret i Berlingske Erhverv lørdag den 4. januar 2003.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser