Morningstar Rating™ - hvad kan den bruges til?

Morningstar Rating™ bør være en del af en samlet investeringsovervejelse som et element til at vurdere de mange afdelinger op mod hinanden. Ratingen er dog ikke det endelige svar – og det er værd at huske

Sten Blindkilde 07/05/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstars popularitet verden over er et resultat af vor pioner-indsats på vegne af de private investorer. Morningstar Rating™ er det mest kendte af alle Morningstar-produkter. Den benyttes til at assistere i udvælgelsen af afdelinger, når investeringerne skal foretages. Ikke før!

Fordelen ved Morningstar Rating™ er, at den er nem at forstå, objektiv og effektiv – hvis den bruges rigtigt. Behovet for ratingen er da også stigende, da foreningerne i Danmark udbyder flere og flere afdelinger til de private investorer og opsparer. Selv om Danmark også i denne sammenhæng er et lille land, så er mere end 330 afdelinger – et tal, der som nævnt vokser og vokser – stadig en stor bid at overskue.

Problemet for private investorer er at skabe orden og overblik i dette udbud. Mediernes artikler, foreningerne selv og deres mange reklamer hjælper ikke stort her. Tværtimod er alle de mange oplysninger ofte med til at gøre forvirringen større – fordi de sjældent tager det store billede i betragtning. Det er ellers et vigtigt billede at se på, når investeringerne skal foretages, og den private investor har brug for den gavn, som et overblik giver.


Et overblik

Morningstar Rating™ giver dette overbliksbillede for alle afdelinger, som er mere end tre år gamle. Bag ratingen ligger en meget lang og kompliceret proces af inddelinger og beregninger. De færreste investorer kan forventes at forstå hele metodikken – især ikke de højere lag af den svære matematik inden for ”Moderne Porteføljeteori” – men det er heller ikke nødvendigt. Resultatet med en til fem stjerner kendes fra restaurant- og filmanmeldelser, og det koncept er jo til at forstå.

Forskellen fra en filmanmeldelse er dog, at Morningstar Rating™ er beregnet på baggrund af faktuelle og målbare resultater, som afdelingerne gennem tiden har præsteret – og metodikken bag Morningstar Rating™ er anerkendt og indrettet på en sådan måde, at alle afdelinger bedømmes på samme grundlag!


Hvad siger ratingen?

Morningstar Rating™ er en relativ betragtning af afdelingernes præstationer. Beregningerne vurderer nemlig afdelingens afkast i forhold til afdelingens egen risiko og inddrager tilmed de udgifter den private investor har ved at investere i den enkelte afdeling. Derfor siger vi hos Morningstar, at ratingen er en bedømmelse af afdelingernes afkast i forhold til risiko og omkostninger.

Forholdet mellem afkast og risiko er meget centralt og nært bundet sammen. Jo højere et afkast en afdeling har præsteret, jo højere har risikoen i afdelingen nemlig været. Med risiko menes, at afdelingens værdi i fremtiden kan falde kraftigt, og således ikke levere de afkast, der var håbet, da investeringen blev foretaget.

Beregningerne i ratingen foretages på baggrund af de seneste tre års udvikling i afdelingernes indre værdi. Det er altså klart, at Morningstar Rating™ alene er historisk og således ikke siger noget om fremtiden. Men beregningerne foretages igen og igen – hver måned, så ratingen er altid up-to-date. Derfor er et skift i afdelingens præstationer hurtigt med i Morningstar Rating™, hvis den pludselig bliver bedre eller dårligere til at forvalte medlemmernes penge.

Kravet om de tre år er indført, da en længere historik øger sandsynligheden for, at risikoen i afdelingen udtrykkes på et sikkert grundlag.


Mere end 80 kategorier

Ratingen er dog relativ på endnu en facon. Den sætter nemlig afdelingernes præstationer i perspektiv ved at sammenligne afdelingerne med hinanden. Derfor kan man inden for Morningstars egen metodik pege på, hvilke afdelinger, der er de bedste. Det er værd at bemærke, at man med andre metoder og andre matematiske formler sikkert vil finde, at andre afdelinger er de bedste.

Nu er det ikke sådan, at Morningstar sammenligner alle afdelinger med hinanden i en stor pulje. Næ, langt før selve sammenligningen sker og før forholdet mellem afkast, risiko og omkostninger beregnes, har Morningstar inddelt de enkelte afdelinger i ensartede kategorier.

Ofte ses det, at afdelingerne i denne slags sammenligninger, sorteres på ”klasser”. Det betyder, at aktieafdelinger, obligationsafdelinger og balancerede afdelinger vurderes hver for sig. Det er der god mening i, da hver ”klasse” har meget forskellige karakteristika inden for performance – altså afkast og risiko. Inden for hver ”klasse” er der også meget store forskelle, og derfor mener Morningstar, at det er rigtigst at inddele og kategorisere afdelingerne yderligere.

Morningstar har således mere end 80 forskellige kategorier i Europa. Danske afdelinger optræder i mere end 30 af disse. For hver kategori gælder det, at sammenligningen således sker mellem ensartede afdelinger – på baggrund af deres faktiske investeringer (indholdet af deres porteføljer – det bruger vi blandt andet Morningstars Style™ Box til – den analyserer blandt andet afdelingens indhold på selskabernes størrelse). Det betyder, at afdelinger, som investerer i amerikanske aktier, sammenlignes med hinanden og ikke med afdelinger, der investerer i europæiske aktier, danske aktier eller TMT-aktier. På den måde får man nemlig et klarere billede af, hvilke afdelinger, der er bedst til lige akkurat deres eget gebet.


Europæisk

Oven for står der, at Morningstar i Europa har mere end 80 kategorier at inddele afdelingerne efter. Ordet ”Europa” er endnu et nøgleord i forhold til Morningstar Rating™. Morningstars bedømmelse af afdelingerne er nemlig foretaget på tværs af Europa – altså i konkurrence med alle afdelingerne i Europa. Derfor kan man med Morningstar Rating™ ikke blot se, om en afdeling er blandt de bedste i Danmark, men også hvordan den klarer sig i forhold til tilsvarende afdelinger i Europa. Er en afdeling derfor god i europæisk sammenhæng, kan man være sikker på, at den rent faktisk har klaret sig godt og ikke blot er hjulpet af, at den måske er den eneste afdeling af sin slags i Danmark.

Mere end 32.000 afdelinger er med i Morningstars europæiske univers, og de er alle kategoriserede efter den strenge disciplin, som Morningstar benytter i analysen af afdelingernes reelle indhold.


Historien om fremtiden

Morningstar Rating™ giver alle afdelingerne stjerner. Karakteren kan gå fra en til fem af slagsen, hvor de ti pct. bedste afdelinger i en kategori får fem stjerner, mens de næste 22,5 pct. får fire stjerner, de næste 35 pct. får tre stjerner, herefter to stjerner til de næste 22,5 pct., og de ti pct. dårligste afdelinger tildeles blot en stjerne.


Top 10 pct. i kategorien:
Næste 22,5 pct. i kategorien:
Middel 35 pct. i kategorien:
Næste 22,5 pct. i kategorien:
Bund 10 pct. i kategorien:

Som tidligere nævnt er vurderingen historisk for de seneste tre år. Den siger i sig selv intet om afdelingernes fremtidige præstationer, og en grundlæggende læresætning for investorer er da også, at ”historiske afkast ingen garanti er for fremtidige afkast”. Det er værd at have in mente.

Ikke desto mindre er der i England foretaget en analyse – udgivet af Unit Trust Companies and Investment Funds (AUTIF) - som synes at modbevise dette. Analysen, som er foretaget på data fra England og USA, viser, at historiske afkast kan være en guide til fremtiden. I konklusionen hedder det nemlig, at de historiske afkast bør tages med i betragtningen af investorer, der vil vurdere fremtiden. Tendensen er nemlig at afdelinger, der har haft en svag udvikling, i fremtiden vil fortsætte den dårlige udvikling.


Et af flere værktøjer

Udgangspunktet for investeringsprocessen er dog ikke stjernerne i Morningstar Rating. Stjernerne er blot et værktøj eller et forhold, man undervejs – typisk til sidst – i processen benytter.

Ideelt set bør investor starte sine investeringsovervejelser med at vurdere sine investeringsmål, sine midler, den risiko han eller hun tør tage, og den tidshorisont, som investeringerne løber over.

På et tidspunkt når man til at have fastlagt fordelingen af investeringer i overordnede områder – eksempelvis korte danske obligationer, amerikanske aktier, medicinalaktier og globale aktier. Herefter skal udvælgelsen af den enkelte, specifikke placering i afdelingerne foretages. Her og ikke før, bør Morningstar Rating™ indgå i overvejelserne.

Investorer kan udvælge de enkelte afdelinger på baggrund af mange forskellige parametre. Nogle kigger på afkast, andre på risiko, endnu andre på omkostninger eller på afdelingernes porteføljer (se igen Style™ Box eller en Quicktake™ Rapport – Quicktake™ Rapporten indeholder foruden en Style™ Box for afdelingerne også inddeling af porteføljeindholdet i aktivklasser, regioner, sektorer og mange, mange andre oplysninger). Nogle foretrækker trygheden ved at købe en særlig forenings afdelinger, mens andre er ligeglade og hellere vil se individuelle resultater.

Alle disse oplysninger stiller Morningstar til rådighed for hver afdeling i Quicktake™ Rapporten, hvor man også finder oplysningen om den enkelte afdelings vurdering hos Morningstar. Alle momenterne er værd at overveje, og Morningstar anbefaler, at Morningstar Rating™ indgår som en del af overvejelsen. Den har nemlig den fordel, at den er enkelt at forstå og at den holder de to vigtigste forhold – afkastet og risikoen – op mod hinanden.

Husk på, at Morningstar Rating™ eller Morningstars andre produkter ikke er anbefalinger eller rådgivning til den private investor. Dertil mangler Morningstar nemlig oplysningerne om den enkelte investors særlige forhold omkring afkastmål, tidshorisont og risikotolerance. Den konkrete investeringsbeslutning må den private investor selv tage – eller foretage i samarbejde med en professionel rådgiver.

Morningstar er altså alene oplysning, information og analyse – med den fordel, at det er objektivt, uafhængigt og foretaget på ensartede parametre – lige for alle afdelinger og foreninger.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser