De mest undervurderede aktier i Norden efter rapport sæsonen

Af de 42 nordiske aktier, som overvåges af Morningstar, anses halvdelen for at være undervurderede. 18 af disse er svenske og danske aktier, og i et af selskaberne findes et potentiale for en opside på 91%.

Johanna Englundh 21/11/2023
Facebook Twitter LinkedIn

flaggor

Af de 1.740 aktier, som overvåges globalt af vores analytikere, hører 42 hjemme i Sverige, Finland, Danmark eller Norge. Disse aktier har fået en stjernevurdering baseret på, om analytikeren mener, at aktien er over- eller undervurderet. De, der anses for at være undervurderede, får en stjernevurdering mellem 4 og 5, mens overvurderede aktier får en 1-stjernet vurdering.

Vores analytikere gennemgår aktier og udregner "pris/indre værdi", på engelsk "Price/Fair Value". En pris/reel værdi på 1 betyder, at virksomheden er så tæt på at være rimeligt værdisat som muligt, mens en pris/reel værdi på 2 betyder, at aktien handles til dobbelt så meget som dens estimerede reele værdi (og dermed er aktien overvurderet).

Når man kigger igennem listen over nordiske aktier, har flertallet en P/FV under 1, bortset fra elleve aktier, som har en vurdering på 1 eller lige over. De aktier med højeste vurdering lige nu, og som altså anses for at være overvurderede, er Novo Nordisk (1,48), Atlas Copco (1,34), Epiroc (1,25) og Alfa Laval (1,12).

Morningstar's vurderingssystem tager også højde for usikkerhedselementer. Dette er kendt som Fair Value Uncertainty-vurderingen, og her vurdereres der, bl.a. hvor volatil indtjeningen eller pengestrømmen forventes at være i de kommende fem til ti år. Dette kan betragtes som en "risikovurdering" for en aktie, da der altid er risici forbundet med investering i aktier. Kun to af de nordiske aktier får vurderingen "Low", Handelsbanken og Kone, mens Swedbank og Danske Bank er de eneste med vurderingen "Very High".

Hvis vi kigger på de aktier, som for øjeblikket anses for at være undervurderede ifølge Morningstars analytikere, kvalificerer hele 21 virksomheder sig til listen:

På listen finder vi ti svenske virksomheder, otte danske, to finske og en norsk. Syv af disse virksomheder har fem stjerner, og er dermed de mest undervurderede. Det betyder, at endnu en virksomhed er kommet på listen over de mest undervurderede nordiske virksomheder siden den sidste gennemgang i september. Handelsbanken anses ikke for at være lige så undervurderet som om sommeren og har nu fire stjerner. Nye tilføjelser på listen er Ørsted, GN Store Nord og Millicom. Vi tager et nærmere kig på de mest undervurderede virksomheder nedenfor:

A. P. Møller Maersk 
Star Rating: ★★★★★
Economic Moat: Ingen
Fair Value: 17.600 DKK
Uncertainty Rating: Høj 

Fragtgiganten Maersks kvartalsrapport efterlod markedet skuffet. Selvom ingen forventede en super rapport, var det sproget og den nedslående tone i udtalelsen, der tog vinden ud af investorenes sejl. Morningstar fastholder dog vurderingen af den reelle værdi på DKK 17.600 for aktien, og tror, at en hel del negativitet allerede er indregnet i aktiekursen på dette tidspunkt.

"Med det sagt kan investorer, som håber på en hurtig vending, blive skuffede. Efter at have nedjusteret helårsvejledningen ved halvårsskiftet, advarede ledelsen den 3. november om, at EBIT sandsynligvis vil falde i den nedre del af det guidede interval. Det klare budskab fra ledelsen var, at markedsforholdene forværres. Fragtpriserne fortsætter med at falde, hvilket påvirker driftsmarginalerne kraftigt. Virksomheden træffer foranstaltninger for at reducere sit personale for at tilpasse sig til det nye miljø, samtidig med at investeringsprognosen for næste år er faldet markant", skrev Morningstar-analytikeren Michael Field i forbindelse med den seneste kvartalsrapport.

Set i forhold til dagens aktiekurs på omkring 10.335 danske kroner, er der en potentiel upside på cirka 70% sammenlignet med Fields vurdering af den reelle værdi.

Elekta B
Star Rating: ★★★★★
Economic Moat: Bred
Fair Value: 127 SEK
Uncertainty Rating: Medium

Elekta udvikler, fremstiller og distribuerer dosisplanlægningssystemer til neurokirurgi og stråleterapi, inklusive stereotaktisk strålekirurgi og brachyterapi. Alex Morozov, Morningstars chef for aktieanalyse i Europa, meddeler i sin seneste analyse, at et besøg på virksomhedens seneste kapitalmarkedsdag gav "mere tillid til virksomhedens softwaretilbud".

"Marginalerne er stadig i fokus for Elekta, og virksomheden leverede endelig på denne front i første kvartal. Volumenafkast på det stærke omsætningsresultat hjalp til, men Elekta håndterer også sine driftsomkostninger forsigtigt. Virksomhedens positive marginaludvikling giver os noget mere trøst med dens marginvejledning på mellemlang sigt, især når en del af inflation- og fragtmodvinden aftager.", meddelte Morozov i en analyse dateret til den 6. september 2023. Næste kvartalsrapport udgives den 30. november.

Set i forhold til tirsdagens aktiekurs på omkring 88 kroner, er der en potentiel upside på 44% sammenlignet med Morozows vurdering af den reele værdi på 127 svenske kroner.

Nokia
Star Rating: ★★★★★
Economic Moat: Ingen
Fair Value: 5,50 EUR
Uncertainty Rating: Medium

Nokia er en global virksomhed, der opererer inden for telekommunikationssektoren. Virksomheden tilbyder løsninger inden for IP, bredbånd, digital sundhed og cloud-baserede systemer. Morningstars aktieanalytiker Matthew Dolgin forklarer, at vurderingen af en reel værdi på 5,50 euro indebærer en multiple af virksomhedsværdi/EBITDA på 10 og en P/E-multiple på 22 baseret på prognosen for 2024.

Tredje kvartalsrapporten kom ind som en skuffelse og afslørede salgsnedgang i alle driftssegmenter.

"Omfanget af det kortsigtede pres, med lidt klarhed i, om det nogensinde vil vende tilbage til 2022-niveauerne – hvilket vi ikke forventer inden for de næste fem år – fører til, at vi sænker vores vurdering af reel værdi til 5,50 EUR fra 6,00 EUR. Vi ser stadig aktien som betydeligt undervurderet, men ser ingen katalysator på kort sigt.", ræsonnerede Dolgin i en analyse i slutningen af oktober.

Set i forhold til tirsdagens aktiekurs på omkring 3,27 euro, er der en potentiel upside på 68% sammenlignet med Dolgins vurdering af den reelle værdi på 5,50 euro per aktie.

Ørsted
Star Rating: ★★★★★
Economic Moat: Ingen 
Fair Value: 540 DKK
Uncertainty Rating: Medium

Med cirka 75% af sin EBITDA, der kommer fra offshore vindmølleparker, har Ørsted en unik forretningsmix blandt europæiske energiselskaber og rene fornybare aktører. Men i forbindelse med, at selskabet nedskrev 28 milliarder kroner på sine amerikanske projekter, hvoraf hovedparten gjaldt annulleringen af Ocean Wind 1 og 2 i New Jersey, i den seneste rapport, valgte Morningstar at sænke sin vurdering af den reelle værdi med 10% til 540 DKK.

"Ørsted påpeger, at dets kapitalstruktur er kraftigt udfordret. Dette kan indebære en fremtidig emission, som forklarer hovedparten af aktiekursfaldet den 1. november ifølge vores opfattelse. Vi ser aktierne som væsentligt undervurderede og sandsynligheden for en rettet emission under 50%, men i afventning på mere klarhed om foranstaltninger for at styrke balancen, vil aktierne ikke komme sig", skriver Morningstars senioranalytiker Tancrede Fulop i en analyse i begyndelsen af november.

På tirsdagen handles Ørsted til cirka 318 kroner per aktie, hvilket indikerer, at aktien har en potentiel upside på 70%.

GN Store Nord 
Star Rating: ★★★★★
Economic Moat: Smal
Fair Value: 270 DKK 
Uncertainty Rating: Høj

For medicoteknikvirksomheden GN Store Nord, som er specialiseret inden for intelligente lydløsninger til høreapparater og headsets, ser Morningstars analytikere en potentiel upside på 76% sammenlignet med tirsdagens aktiekurs på 153,5 DKK. Analytikeren motiverede vurderingen af reel værdi i midten af november:

"Vores prognose inkluderer en væsentlig nedgang og en langsom genopretning for væksten i 2024 for lydsegmentet, normalisering af høreindustrien og opkøb af Lively for hørelsesegmentet og SteelSeries inden for lydsegmentet. Opkøbet af SteelSeries vil holde lydsegmentets marginer komprimerede.", konstaterede Alex Morozov, Morningstars chef for aktieanalyse i Europa.

Ericsson
Star Rating: ★★★★★
Economic Moat: Ingen
Fair Value: 95 SEK
Uncertainty Rating: Høj

Ericsson utvecklar mjukvara och IT-infrastrukturlösningar för mobil, bredband och molntjänster, samt tillhörande tekniska tjänster. Kunderna återfinns huvudsakligen inom E-handeln, informationsteknologi samt inom kommunikationsbranschen.

"Ericsson förutspådde tidigare ett svagt tredje kvartal, men resultatet blev ännu sämre än vi räknat med. Ledningen sa att det fjärde kvartalet ser lika svårt ut och att nuvarande affärsförhållanden bör fortsätta in i 2024. Även om vi tror att företaget har snubblat i sin kapitalallokeringsstrategi – vilket framgår av detta kvartals enorma nedskrivning av goodwill – tror vi inte att de nuvarande dåliga resultaten speglar ett minskande behov av Ericssons produkter. Vi upprätthåller vår uppskattning av verkligt värde på 95 kronor och tror att aktien fortfarande är undervärderad", resonerade Morningstars analytiker Matthew Dolgin i en analys efter tredje kvartalsrapporten i oktober.

Ericsson handlas på tisdagen till cirka 52,50 kronor, vilket ger en uppsida på drygt 81% sett till Dolgins uppskattning av verkligt värde på 95 kronor.

Ericsson udvikler software og IT-infrastrukturløsninger for mobil, bredbånd og cloudtjenester, samt tilhørende tekniske tjenester. Kunderne findes hovedsageligt inden for E-handel, informationsteknologi samt inden for kommunikationsbranchen.

"Ericsson forudsagde tidligere et svagt tredje kvartal, men resultatet blev endnu værre end vi havde regnet med. Ledelsen sagde, at fjerde kvartal ser lige så vanskeligt ud, og at de nuværende forretningsforhold bør fortsætte ind i 2024. Selvom vi mener, at virksomheden har snublet i sin kapitalallokeringsstrategi – hvilket fremgår af dette kvartals enorme nedskrivning af goodwill – tror vi ikke, at de nuværende dårlige resultater afspejler et faldende behov for Ericssons produkter. Vi opretholder vores vurdering af reel værdi på 95 svenske kroner og mener, at aktien stadig er undervurderet", ræsonnerede Morningstars analytiker Matthew Dolgin i en analyse efter tredje kvartalsrapporten i oktober.

Ericsson handles på tirsdagen til cirka 52,50 svenske kroner, hvilket giver en potentiel upside på over 81% set i forhold til Dolgins vurdering af reel værdi på 95 svenske kroner.

Millicom
Star Rating: ★★★★★
Economic Moat: Smal
Fair Value: 335 SEK
Uncertainty Rating: Høj

Telekomselskabet Millicom, som primært fokuserer på vækstmarkeder, vurderes at have en potentiel upside på cirka 91% sammenlignet med tirsdagens aktiekurs på 175,35 svenske kroner.

"Millicom viste visse tegn på forbedring i tredje kvartal. Den nyligt udnævnte administrerende direktør og COO Maxime Lombardini delte også sine indledende tanker om virksomheden, hvilket indikerede, at operationel effektivitet og gældsreduktion er højeste prioritet. Lombardini var tidligere administrerende direktør for Iliad, hvis grundlægger, Xavier Niel, nu er Millicoms største aktionær. Vi forventer, at hans indflydelse vil føre til ændringer i Millicoms forretning, inklusive potentielle afhændelser eller kapitalindsprøjtninger. Vi fastholder vores vurdering af reel værdi på 335 SEK. Vi mener, at virksomheden har en attraktiv forretning i flere lande, men vejen fremad er stadig meget usikker", skrev Michael Hodel, Morningstars chef for aktieanalyse inden for medier og telekommunikation, i slutningen af oktober.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
A. P. Moller Maersk A/S B11.535,00 DKK0,92Rating
A. P. Moller Maersk A/S Class A11.140,00 DKK0,91
Elekta AB Class B84,30 SEK0,96Rating
GN Store Nord A/S215,30 DKK-2,71Rating
Millicom International Cellular SA SDR255,80 SEK-0,39Rating
Nokia Oyj3,52 EUR-0,69Rating
Orsted A/S416,20 DKK-0,79Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class B62,06 SEK0,10Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  is an editor for Morningstar in Sweden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser